Συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, είχε σήμερα αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ήταν o πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, ενώ συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ, Παντελής Φιλιππίδης, το μέλος του Δ.Σ της ΕΣΕΕ, Κωνσταντίνος Μουζακίτης, η επιστημονική διευθύντρια του ΙΝ.ΕΜ.Υ – ΕΣΕΕ, Βάλια Αρανίτου, και η οικονομολόγος, εμπειρογνώμων της ΕΣΕΕ, Μαρία Μυζήθρα.
Στην ατζέντα της συζήτησης κυριάρχησε το θέμα της ρευστότητας και της πρόσβασης των ΜμΕ στη χρηματοδότηση.
Ειδικότερα, από την πλευρά της ΕΣΕΕ, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, επισημάνθηκε πως ενώ η εγγύηση που παρέχει η ΕΤΕΑΝ φθάνει έως το 80% επί του ύψους της πίστωσης προς τις επιχειρήσεις, η ΤτΕ καταγράφει στα βιβλία τραπεζών μόλις το 40%, καθώς το υπόλοιπο λογίζεται ως κρατικό ρίσκο που αναλαμβάνει η ίδια.
Η ΕΣΕΕ έθεσε με έμφαση το ζήτημα των συνεταιριστικών τραπεζών που έχουν τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, ζητώντας να τροποποιηθεί η οδηγία της ΤτΕ σύμφωνα με την οποία, οι ρυθμίσεις στα επιχειρηματικά δάνεια των εν λόγω τραπεζών θα είναι μάξιμουμ 10ετούς διάρκειας, ανεξάρτητα από την πραγματική δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.
Πρότεινε, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και βέλτιστης απόδοσης της ρύθμισης, να αξιολογείται το οικονομικό προφίλ του δανειολήπτη και ανάλογα να προσαρμόζεται η διάρκεια του χρόνου αποπληρωμής και το ύψος της μηνιαίας δόσης.
Επιπλέον ζήτησε να υπαχθεί ο εκάστοτε εκκαθαριστής στον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών, ο οποίος καθιστά υποχρεωτική την επικοινωνία με τον δανειολήπτη και την ενημέρωση του για το ύψος και την πορεία της οφειλής του.
Η ΕΣΕΕ υπογράμμισε πως την προσβασιμότητα των επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα δυσχεραίνει η χαμηλή ανταπόκριση των τραπεζών στα αιτήματα ρύθμισης ή νέων συνεργασιών από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η οποία οφείλεται είτε στη μείωση προσωπικού των πιστωτικών ιδρυμάτων, είτε στην επιλογή τους να εξυπηρετήσουν κατά προτεραιότητα τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε η πολυπλοκότητα της σχέσης τραπεζών- ΜμΕ σε οικονομικό, νομικό και εποπτικό επίπεδο, η οποία είτε καθιστά πολλές φορές αδύνατο για τις μικρές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν, ή τις υποχρεώνει να πληρώνουν για έξτρα υπηρεσίες.
Οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ αναφέρθηκαν επίσης στις υψηλές επιβαρύνσεις που εξακολουθούν να υφίστανται οι επιχειρήσεις στη χώρα μας, λόγω αφενός των υπερβολικών επιτοκίων δανεισμού και αφετέρου λόγω των υπέρμετρων χρεώσεων και προμηθειών των τραπεζικών εργασιών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε σχετικά:
«Θεωρούμε πως η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στην οικονομία και την αγορά, αλλά και η σταθερότητα και αποτελεσματική λειτουργία του πιστωτικού συστήματος, εξαρτώνται απόλυτα από την πλήρη αποκατάσταση και εμπέδωση της εμπιστοσύνης, ανάμεσα στα πιστωτικά ιδρύματα, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.»
» Τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν υπερβολικά, όπως και το συνολικό κόστος πρόσβασης των ΜμΕ στα τραπεζικά ιδρύματα, ενώ η ταχύτητα και το επίπεδο εξυπηρέτησης τους δεν είναι αυτό που θα έπρεπε.»
» Τονίσαμε στον κ. Στουρνάρα ότι στις διατραπεζικές προμήθειες είναι απαραίτητο να εξεταστούν λύσεις που εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες, στη κατεύθυνση μείωσης των επιβαρύνσεων. Εξαιρετικής σημασίας είναι και το θέμα των υπό εκκαθάριση συνεταιριστικών τραπεζών.»
» Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ κατατείνουν σε ένα πιο λειτουργικό σύστημα ρύθμισης των οφειλών και στην εν γένει καλύτερη αντιμετώπιση των δανειοληπτών από τον εκάστοτε εκκαθαριστή. Ο εποπτικός ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος στον χρηματοπιστωτικό τομέα της οικονομίας είναι εξαιρετικά σημαντικός και ευελπιστούμε πως τα δίκαια αιτήματα του εμπορίου και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας θα μεταφερθούν θεσμικά μέσω του Διοικητή της ΤτΕ στις διοικήσεις των τραπεζών.».