Θύμα χάκερς έπεσε μία ολόκληρη πόλη στις ΗΠΑ, η Βαλτιμόρη, με αποτέλεσμα όλοι της οι κάτοικοι να μην έχουν internet.
Πως χάκερς πήραν τον έλεγχο 10.000 υπολογιστών
Σύμφωνα με τους NYT πριν δύο εβδομάδες χάκερς χρησιμοποιώντας ένα κακόβουλο λογισμικό, το Robinhood, χάκαραν 10.000 υπολογιστές κατοίκων της Βαλτιμόρης.
Ανάμεσα στην λεία των δραστών υπήρχαν και μυστικά αρχεία, τα οποία οι δράστες κατάφεραν και κρυπτογράφησαν ζητώντας μάλιστα και λύτρα για να τα «ελευθερώσουν».
Συγκεκριμένα, οι χάκερς ζήτησαν 100.000 δολάρια για να σταματήσουν να ελέγχουν όλους αυτούς του υπολογιστές.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Μπέρναρντ Τζακ Γιανγκ όπως και οι αρχές αρνήθηκαν να τους δώσουν το ποσό.
«Αυτή τη στιγμή, κανένας στην Βαλτιμόρη δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα ξεπεραστεί το πρόβλημα, αυτό μπορεί να χρειαστεί λίγο καιρό», είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος.
Μία πόλη χωρίς internet
Το γεγονός πως τόσοι πολλοί υπολογιστές αναγκάστηκαν να μείνουν χωρίς internet τις τελευταίες μέρες, έχει δημιουργήσει μία σειρά από προβλήματα.
Μέσα λοιπόν σε λίγες ώρες «έπεσαν» βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπου εκεί οι πολίτες πλήρωναν το νερό, καθώς και οι βάσεις δεδομένων με όσους έπρεπε να πληρώσουν πρόστιμα για παράνομη στάθμευση.
Επίσης σε εκκρεμότητα παραμένουν 1.500 πωλήσεις σπιτιών, καθώς έχει πέσει το σύστημα. Επίσης εκτός ότι όλοι αυτοί οι κάτοικοι δεν έχουν social media, αντιμετωπίζουν προβλήματα και με το email τους.
Ποιος είναι πίσω από την επίθεση;
Οι αρχές δεν έχουν δημοσιεύσει ονόματα ατόμων ή ομάδων που κρύβονται πίσω από την επίθεση, αλλά έχουν εντοπίσει το κακόβουλο λογισμικό, το οποίο έχει το όνομα «RobbinHood», δηλαδή Ρομπέν των Δασών.
Τέτοιες επιθέσεις γίνονται συχνά από χάκερς που μένουν στην ανατολική Ευρώπη, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.
Παραδείγματος χάριν, η κυβερνοεπίθεση πέρσι στα κρατικά αρχεία της Ατλάντα είχε αποδοθεί σε δύο άνδρες από το Ιράν.
Είχαν λόγο που στόχευσαν την Βαλτιμόρη;
Οι ειδικοί πιστεύουν πως υπήρχε λόγος που οι χάκερς διάλεξαν τη Βαλτιμόρη.
«Νομίζω ότι βρήκαν την ευκαιρία και το έκαναν»δήλωσε ο Lawrence Abrams, δημιουργός και ιδιοκτήτης του Bleeping Computer, ενός ιστοτόπου τεχνολογικών ειδήσεων.