Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Εκδόσεων που έγινε πριν από λίγες ημέρες στη Βιέννη, η εταιρεία Japan Tobacco International, που εδώ και 14 χρόνια είναι από τους βασικούς χορηγούς του συνεδρίου, παρουσίασε μια έκθεση με θέμα την αειφορία των επιχειρήσεων.

Πρόκειται για κομβικό κομμάτι των σύγχρονων επιχειρήσεων, που αναγνωρίζουν ότι για να έχουν βιωσιμότητα στο μέλλον είναι απαραίτητο να εφαρμόζουν πολιτικές που ενισχύουν την αειφορία τους.

Οπως επισημάνθηκε στην έκθεση, η αειφορία χρειάζεται επιχειρήσεις επειδή ο κόσμος δεν μπορεί να βασιστεί στις κυβερνήσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων προβλημάτων.

Η βραχυπρόθεσμη πολιτική εξουσία, οι γεωπολιτικές επιρροές και οι εμπορικές εντάσεις, όλα δημιουργούν εμπόδια. Επίσης, δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε ΜΚΟ, των οποίων η εξουσία και οι πόροι είναι περιορισμένοι, ούτε στους καταναλωτές που συχνά αγνοούν τα σχετικά ζητήματα.

Η αειφορία χρειάζεται τις επιχειρήσεις επειδή μπορούν να διαμορφώσουν στρατηγική μακροπρόθεσμα, να παίξουν έναν προοδευτικό ρόλο, να ωθήσουν αλλαγές χρησιμοποιώντας το μέγεθος και την ισχύ τους, να προωθήσουν την καινοτομία, να εκπαιδεύουν τους καταναλωτές στον ενσυνείδητο καταναλωτισμό, καθώς και να δημιουργούν κέρδη και να βελτιώνουν τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.

Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις εφαρμόζοντας πολιτικές αειφορίας μπορούν να αναπτυχθούν, να ενισχύσουν την αποδοτικότητα των πόρων τους, να περικόψουν το κόστος των προϊόντων τους, να προσελκύσουν επενδύσεις και να κατανοήσουν καλύτερα τις αναδυόμενες τάσεις στις αγορές που δραστηριοποιούνται.

Η επένδυση στην Ελλάδα

Ειδικά για τις πολιτικές αειφορίας που εφαρμόζει η JTI, η κυρία Suzanne Wise (ανώτερη αντιπρόεδρος Εταιρικής Ανάπτυξης) σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η JTI έχει τις ρίζες της στην ιαπωνική παράδοση. Είμαστε μια εταιρεία που σκέπτεται πάντοτε μακροπρόθεσμα και αισθανόμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι προσπαθούμε να κάνουμε πάντα το σωστό. Αυτό αποτελεί άλλωστε μια από τις βασικές αξίες της εταιρείας. Η αειφορία είναι πολύ σημαντική για την JTI».

Η κυρία Wise επισημαίνει ότι «είχαμε θέσει στο παρελθόν κάποιους στόχους σχετικά με την αειφορία για τους οποίους η αρχική μας φιλοδοξία ήταν να τους έχουμε κατακτήσει μέχρι το 2020. Ορισμένους από αυτούς, τους πετύχαμε πιο νωρίς.

Το 2009, η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούσαμε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν μόλις 3% και το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σταδιακά σε 30% το 2019 και μέσα σε μια 10ετία. Επίσης, ο όμιλος εταιρειών Japan Tobacco πέτυχε συνολικά μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 20% μέχρι το 2017 και φιλοδοξούμε να περιορίσουμε περαιτέρω αυτές τις εκπομπές κατά 40% μέχρι το 2030. Παράλληλα, αναζητούμε συνεχώς νέες μεθόδους ανακύκλωσης».

Τέλος, η κυρία Wise αναφέρθηκε και στη συμβολή της εταιρείας στις τοπικές κοινωνίες στις χώρες όπου δραστηριοποιείται. «Είναι πολύ σημαντικό για την JTI να συμβάλει στις τοπικές κοινωνίες και τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε επενδύσει συνολικά 200 εκατ. δολάρια σε προγράμματα για την υποστήριξη και ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά. Πιο συγκεκριμένα, για την Ελλάδα, η επένδυση στην τοπική κοινωνία είναι πολύ σημαντική για εμάς, ειδικά μετά την περσινή εξαγορά της ΣΕΚΑΠ στη Θράκη. Είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς να μας επιτρέπουν να στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες. Οι νομοθεσίες σε διάφορες χώρες θέτουν πολλά εμπόδια στην επίτευξη αυτού του στόχου. Οι εταιρείες καπνού πωλούν νόμιμα προϊόντα και μπορούμε να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες στις χώρες στις οποίες αναπτύσσουμε τις δραστηριότητές μας. Ζητούμε απλά να μας επιτρέπουν να το κάνουμε αυτό».