Με καταδίκη της επίθεσης με μαχαίρι που δέχτηκε ο 29χρονος σε εκδήλωση μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε τη σχετική ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Νέα Δημοκρατία έθεσε το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε και δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του θα αναλάβει «καλά προετοιμασμένες πρωτοβουλίες προώθησης αυτού του εθνικού καθήκοντος. σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναδρομή στα γεγονότα του 1922 και ανέφερε: «Ο ελληνισμός δεν επεδίωξε ποτέ εθνοκαθάρσεις ,οι διώξεις του επιβλήθηκαν. Η τραγωδία όμως δεν τελείωσε το 1922. Οι Πόντιοι ήρθαν στην Ελλάδα μετά την καταστροφή . Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συχνά δέχθηκαν τη δυσπιστία και ορισμένες φορές εχθρότητα των γηγενών Ελλήνων, κάνοντας λόγο για άδικη κοινωνική περιθωριοποίηση. Είναι ζήτημα εθνικής συνέπειας να το θυμηθούμε και να αποτίσουμε τον πρέποντα φόρο τιμής».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επιτυχημένη ένταξη τότε των Ποντίων στην ελληνική κοινωνία, τονίζοντας τη συμβολή τους στην οικονομία και τον πολιτισμό. «Η ένταξη των προσφύγων στον κορμό της ελληνικής κοινωνίας κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σύγχρονου ελληνικού κράτους τα 200 χρόνια της ύπαρξής του», είπε χαρακτηριστικά.
«Οι Πόντιοι, ως εκλεκτό τμήμα του ελληνισμού, τίμησαν την πατρίδα με κάθε τρόπο και συνεχίζουν να το κάνουν, μη λησμονώντας τις ρίζες και τα δίκαια τους με τα οποία συμπαρατάσσεται και η ΝΔ, αλλά και πρωτοστατώντας με υπερηφάνεια σε κάθε πατριωτικό αγώνα. Είμαστε δίπλα τους και συμμετέχουμε ολόθερμα στην Ημέρα Μνήμης και Τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό γιατί έτσι τιμούμε το ίδιο το ελληνικό έθνος», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Τόνισε την ανάγκη αυτός ο φόρος τιμής να μην εξαντλείται στις επετείους και τους εμπνευσμένους λόγους. «Ο οφειλόμενος φόρος τιμής παίρνει το πλήρες νόημα και περιεχόμενό του, όταν γίνεται συγκεκριμένη δράση. Και αυτή δεν είναι από μια καλά σχεδιασμένη και πολυεπίπεδη προβολή και αναγνώριση των προσπαθειών για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Τόνισε ότι «η εκκίνηση θα γίνει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», ενώ δεσμεύθηκε ότι η ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας θα αναλάβει αμέσως μετά την εκλογή της καλά προετοιμασμένες πρωτοβουλίες προώθησης αυτού του εθνικού καθήκοντος. σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Ανάλογη δράση θα αναλάβουν και βουλευτές εκπρόσωποί μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης», ενώ ανακοίνωσε ότι η ΝΔ ήδη έθεσε το ζήτημα αυτό και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
«Είναι εθνική υποχρέωση να συνεχίσουμε και να εντείνουμε αυτές τις προσπάθειες και αυτό το εθνικό καθήκον δε θα ανασταλεί, όσο και αν ακόμα κάποια επιμένουν σε μια ανιστόρητη άρνηση των τραγικών γεγονότων», είπε ο κ. Μητσοτάκης για να καταλήξει: «Η αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας θα ήταν και για τους γείτονές μας μια γενναία, απελευθερωτική και για τους ίδιους πράξη. Λυπάμαι που μένουν εγκλωβισμένοι σε μια στρεβλή άποψη της ιστορίας. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας απέναντι σε αυτούς που χάθηκαν κρατώντας την Ελλάδα στην καρδιά τους ως την τελευταία τους πνοή».