Δύο νεαροί στρατιώτες στη Μάλτα συνελήφθησαν και βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες για το θανάσιμο πυροβολισμό ενός μετανάστη από την Ακτή Ελεφαντοστού, ανακοίνωσε χθες Σάββατο η αστυνομία.
Ο ένας στρατιώτης, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή, ομολόγησε στις αστυνομικές Αρχές ότι έβαλε στο στόχαστρό του μετανάστες «μόνο και μόνο επειδή ήταν μαύροι», τόνισε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) μια πηγή που βρίσκεται κοντά στις έρευνες.
Ο δεύτερος στρατιώτης συνελήφθη το Σάββατο, σύμφωνα με την αστυνομία.
Ο ιβοριανός υπήκοος Λασανά Σισέ περπατούσε προς το σπίτι του το βράδυ της 6ης Απριλίου, όταν δολοφονήθηκε από πυρά που προήλθαν από διερχόμενο αυτοκίνητο στο χωριό Χαλ Φαρ. Δύο άλλοι μετανάστες -ένας 22χρονος από τη Γουινέα και ένας 28χρονος από την Γκάμπια- τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς.
Το όχημα και το όπλο που χρησιμοποίησαν στην ένοπλη επίθεση βρίσκονται στην κατοχή των Αρχών.
Η αστυνομία διαθέτει επίσης μια κατάθεση που συνδέει έναν από τους στρατιώτες στην απόπειρα δολοφονίας ενός άλλου μετανάστη το Φεβρουάριο. Ο ένστολος φέρεται να παρέσυρε εσκεμμένα τον άνδρα με το όχημά του εγκαταλείποντάς τον αναίσθητο.
Σε σειρά αναρτήσεών του στο twitter, ο μαλτέζος πρωθυπουργός, Τζόζεφ Μούσκατ, δήλωσε ότι μια εν εξελίξει εσωτερική έρευνα θα καθορίσει αν οι ύποπτοι έδρασαν μόνοι τους ή αποτελούν κομμάτι ενός ευρύτερου φαινομένου.
«Λόγια μίσους και διχασμού δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας» δήλωσε ο Μούσκατ. «Είναι ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους όσοι σπέρνουν ρητορική μίσους. Υπάρχουν συνέπειες στη διάδοση τέτοιων νοσηρών διαθέσεων. Παραμένουμε ακλόνητοι στην έκκλησή μας για ενότητα μεταξύ των Μαλτέζων και όλων εκείνων που ζουν στη Μάλτα».
Ο πρόεδρος, Τζορτζ Βέλα, επισήμανε ότι το περιστατικό θα πρέπει να κάνει τη χώρα να συλλογιστεί βαθιά και να προκαλέσει έναν ειλικρινή διάλογο για το μέλλον της χώρας ως μιας πολυεθνοτικής, πολυπολιτισμικής και ανεκτικής κοινωνίας.
Το περιστατικό προκάλεσε σοκ στο μικρό κράτος-μέλος της ΕΕ, με πολλούς να αναρωτιούνται εάν ο ρατσισμός είναι ευρέως διαδεδομένος στις τάξεις των στρατιωτών που επωμίζονται τη διάσωση μεταναστών στη θάλασσα.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)