Η κούρσα για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ήταν ανέκαθεν μια διαδικασία που το ενδιαφέρον της ξεπερνούσε τα όρια του δικαστικού σώματος και του νομικού κόσμου. Οι θέσεις τόσο του Προέδρου του Αρείου Πάγου όσο και του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου θεωρείται ότι έχουν και πολιτική διάσταση, καθώς τον τελικό λόγο έχει το Υπουργικό Συμβούλιο, που κατά παράδοση λαμβάνει υπόψη του τη σχετική εισήγηση του εκάστοτε υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ η ψηφοφορία που προηγείται από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής έχει γνωμοδοτικό ρόλο.
Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι εδώ και καιρό η Δικαιοσύνη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, λόγω των πολλών εκκρεμών δικογραφιών, που πέρα από την όποια ενδεχόμενη ποινική διάσταση έχουν αναμφίβολα και πολιτικές προεκτάσεις, οι επικείμενες κρίσεις για τις κορυφαίες θέσεις στην πολιτική και στην ποινική Δικαιοσύνη αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
«Αρωμα γυναίκας» στην Προεδρία του Αρείου Πάγου
Οι υποψηφιότητες των ανώτατων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, που ήδη έχουν περάσει από το πρώτο στάδιο – την ακρόαση ενώπιον των προέδρων της Βουλής – για τους παροικούντες στο Θέμιδος Μέλαθρον, επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, δεν αποτέλεσαν έκπληξη.
Τα ονόματά τους είχαν ακουστεί εδώ και μήνες ως επικρατέστερα για την προεδρία και την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ κάποιοι προβλέπουν πως δεν αποκλείεται το δίδυμο για κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης να είναι τελικά γυναικεία υπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση, η προεδρία του Αρείου Πάγου έχει «άρωμα γυναίκας».
Και αυτό γιατί μετά την ολοκλήρωση της ακρόασης στη Βουλή, η τριάδα που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους από τη διάσκεψη των προέδρων αποτελείται από γυναίκες ανώτατες δικαστικές λειτουργούς.
Συγκεκριμένα, η αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη έλαβε 15 ψήφους, επίσης 15 ψήφους συγκέντρωσε η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού και 13 ψήφους η επίσης αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δήμητρα Κοκοτίνη.
Να «θωρακιστεί» η αυτοτέλεια του εισαγγελικού θεσμού
Για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προβάδισμα με βάση την ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Βουλής έχει ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ο οποίος έλαβε 15 ψήφους. Για την ίδια θέση ισοψήφησαν με 9 ψήφους η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού και η αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη ενώ 8 ψήφους πήρε η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη.
Ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, όπως είναι γνωστό, είχε διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που κατέληξε στην άσκηση της ποινικής δίωξης για την εγκληματική οργάνωση. Επιπλέον, πριν από λίγο καιρό άσκησε αναίρεση υπέρ του νόμου κατά της αθωωτικής απόφασης για τη γνωστή υπόθεση εμπορίας ανθρώπων και καταναγκαστικής εργασίας στις φυτείες φράουλας στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας. Υπόθεση για την οποία τον Μάρτιο του 2017 η χώρα μας καταδικάστηκε από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το γεγονός πάντως ότι για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις υποψηφιότητες συμπεριλαμβάνονται εκτός από ανώτατοι εισαγγελείς και δικαστές ως εκπρόσωποι της λεγόμενης «καθήμενης» Δικαιοσύνης, προκάλεσε την αντίδραση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.