Απλοί περαστικοί συνωστίζονταν στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα δικαστηρίου στο Νέο Δελχί για να παρακολουθήσουν τη δίκη του Μομπασάρ Τζαγουίντ Ακμπαρ. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας και ένας από τους κατεξοχήν προβεβλημένους πολιτικούς αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την κυβερνητική του θέση αφότου δεκάδες γυναίκες μίλησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα όσα βίωσαν από τον άνδρα.
Εξοργισμένος ο πρώην υπουργός, που προτού ασχοληθεί με την πολιτική υπήρξε στέλεχος σε διάφορα γνωστά έντυπα της χώρας, απαντούσε για πάνω από δύο ώρες στις ερωτήσεις. Αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες – οι επίσημες είναι περισσότερες από δέκα τον αριθμό – από γυναίκες που ζητούν την τιμωρία του. Αλλά ο Aκμπαρ δεν ήταν ο μοναδικός κατηγορούμενος. Στο σκαμνί καθόταν ένα από τα θύματά του, η δημοσιογράφος Πρίγια Ραμάνι. Ο Ακμπαρ κατέθεσε αγωγή εναντίον της για «εγκληματική», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε, δυσφήμηση. Το αδίκημα στην Ινδία επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι και δύο έτη.
Η υπόθεση – η επόμενη ακρόαση της οποίας έχει προγραμματιστεί για τις 20 Μαΐου – είναι ενδεικτική των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το κίνημα #MeToo στην πατριαρχική κοινωνία της χώρας, από τη στιγμή που λιγοστές ιστορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετατράπηκαν σε τσουνάμι κατηγοριών εναντίον ορισμένων από τους πιο ισχυρούς άνδρες της χώρας.
Τις τελευταίες ημέρες δεκάδες γυναίκες τέθηκαν υπό κράτηση από τις Αρχές λόγω του ότι διαμαρτύρονταν έξω από αστυνομικά τμήματα της Ινδίας και το Ανώτατο Δικαστήριο κατά του δικαστή Ραντζάν Γκογκόι. Ο ισχυρός άνδρας κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση από συνεργάτιδές του. Ο ίδιος δεν δέχεται τους ισχυρισμούς και μια υφισταμένη του που αποκάλυψε ότι έπεσε θύμα του έχασε κάθε ελπίδα να δικαιωθεί. Επειτα από εσωτερική έρευνα, η επιτροπή ούτε λίγο ούτε πολύ την έβγαλε τρελή. Δεν της επετράπη να έχει δικηγόρο, ούτε καν να διαβάσει την ετυμηγορία που αθώωνε τον Γκογκόι. Μία μέρα μετά την απόφαση δεκάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο φωνάζοντας «Ντροπή» με τους αστυνομικούς να τις παίρνουν σηκωτές από το σημείο.
Από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και το κίνημα #MeToo έκανε την εμφάνισή του στην Ινδία, σκηνοθέτες, κωμικοί, δημοσιογράφοι και δεκάδες προσωπικότητες του θεάματος, της πολιτικής και των μέσων ενημέρωσης βρέθηκαν στο στόχαστρο κατηγοριών για ανάρμοστη συμπεριφορά. Οργανώθηκε κίνημα που στόχο έχει να συνδέσει τα θύματα με δίκτυα δικηγόρων και επαγγελματιών ψυχικής υγείας και επίσης δημιουργήθηκε επίσημος λογαριασμό στο Twitter με την ονομασία @IndiaMeToo που λειτουργεί ως κέντρο πληροφόρησης και στήριξης των θυμάτων.
Πρόκειται για ένα πρώτο σημαντικό βήμα που από μόνο του δεν αρκεί. Τα θεσμικά κενά είναι τεράστια ενώ την ίδια ώρα οι γυναίκες, ιδιαίτερα κατώτερων κοινωνικά στρωμάτων, δειλιάζουν να σπάσουν τη σιωπή τους ή να κινηθούν δικαστικά, φοβούμενες αντίποινα. Ερευνα του 2016 για εργαζομένους στον τομέα της ένδυσης στη Νότια Ινδία βρήκε ότι μία στις επτά γυναίκες βιάστηκε ή εξαναγκάστηκε να υποκύψει στις ορέξεις του αφεντικού της ή του προϊσταμένου της.
Στην πλειονότητα των περιστατικών οι περισσότερες αντιμετώπισαν απειλές, έχασαν τη δουλειά τους, σύρθηκαν στα δικαστήρια, κλήθηκαν να καταβάλουν χρηματικά πρόστιμα. Αλλες απογοητεύτηκαν νωρίς και έκαναν πίσω. Οι περισσότερες εξάλλου γυναίκες στην Ινδία θεωρούν ότι η βία και η παρενόχληση είναι κάτι φυσιολογικό και εξοικειώνονται πολύ νωρίς με την ιδέα.