Μια νύχτα του Απριλίου, μία εβδομάδα πριν από την πρόσφατη απόπειρα εξέγερσης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Νικολάς Μαδούρο, Μανουέλ Ρικάρντο Κρίστοφερ Φιγκέρα, και ο επιχειρηματίας που ζει στο Μαϊάμι Σέσαρ Ομάνια συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου Μάικελ Μορένο. Οι δύο πρώτοι συμμετείχαν στο σχέδιο για την ανατροπή του Μαδούρο αλλά χρειάζονταν τη βοήθεια του τρίτου.
Ο Μορένο εξέφρασε ανησυχίες για τον Χουάν Γκουαϊδό, που θα γινόταν προσωρινός πρόεδρος της χώρας αν πετύχαινε το σχέδιο, και πρότεινε να γίνει ο ίδιος προσωρινός πρόεδρος.
Η «Washington Post» μίλησε με τρία άτομα που συμμετείχαν στο σχέδιο για να καταλάβει τι πήγε στραβά και δεν ανετράπη ο Μαδούρο στις 30 Απριλίου. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των τριών αυτών ατόμων, ο δισταγμός του Μορένο να συνεργαστεί και στη συνέχεια η στροφή 180 μοιρών που έκανε έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην αποτυχία του σχεδίου.
Ο Γκουαϊδό εμφανίστηκε ξαφνικά σε μια στρατιωτική βάση του Καράκας το ξημέρωμα της 30ής Απριλίου, ανακοίνωσε ότι είχε την υποστήριξη κορυφαίων στρατιωτικών και κάλεσε τους υπόλοιπους να ενωθούν μαζί τους για την «τελική φάση» της εκστρατείας εκδίωξης του Μαδούρο. Αλλά η ευρύτερη υποστήριξη από τον στρατό δεν ήρθε και οι δυνάμεις του Μαδούρο επιτέθηκαν στους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις και τραυματίζοντας δεκάδες.
Η Ουάσιγκτον παραδέχεται σήμερα ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ανατραπεί ο Μαδούρο από όσο πίστευε αρχικά ενώ ο πρόεδρος Τραμπ θεωρεί ότι παραπλανήθηκε σχετικά με το πόσο εύκολο θα ήταν να αντικατασταθεί ο Μαδούρο από τον Γκουαϊδό.
Η υποστήριξη του Μορένο από μόνη της δεν θα ήταν αρκετή για να ανατραπεί ο Μαδούρο στις 30 Απριλίου. Αλλά οι συνωμότες υπολόγιζαν σε αυτόν για να εκδώσει απόφαση που θα αναγνώριζε τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο και θα έπειθε περισσότερους στρατιωτικούς να τον στηρίξουν. Το γεγονός ότι ο Μορένο δεν εξέδωσε την απόφαση απέτρεψε στρατιωτικούς και άλλους πιστούς στον Μαδούρο από το να αλλάξουν στρατόπεδο.
Ο Μορένο, πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών που έγινε δικηγόρος, έχει τις δικές του φιλοδοξίες για εξουσία. Μιάμιση ώρα αφότου ξεκίνησε η εξέγερση στις 30 Απριλίου, την καταδίκασε από την τηλεόραση.
Ο Μαδούρο δεν έχει κάνει καμία κίνηση κατά του Μορένο ή άλλων αξιωματούχων που οι ΗΠΑ και η αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι συμμετείχαν στο σχέδιο. Δύο είναι οι πιθανοί λόγοι: είτε ο Μορένο και οι υπόλοιποι πιστοί του παρίσταναν ότι υποστήριζαν το σχέδιο ανατροπής του Μαδούρο για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό, είτε ο Μαδούρο είναι υπερβολικά αδύναμος για να κινηθεί εναντίον ανώτατων αξιωματούχων.
Ο Φιγκέρα και ο Ομάνια, που λειτουργούσε και ως σύνδεσμος με την αμερικανική κυβέρνηση, είχαν διαβεβαιώσει τον Μορένο ότι ανώτατοι στρατιωτικοί και πολιτικοί ήταν έτοιμοι να στρέψουν την πλάτη στον Μαδούρο αλλά χρειάζονταν μια νομική βάση την οποία μπορούσε να παράσχει μόνο ο Μορένο. Επί εβδομάδες διαπραγματεύονταν τη διατύπωση της απόφασης που θα εξέδιδε ο Μορένο τη νύχτα της 29ης Απριλίου.
Με την απόφαση αυτή, το Ανώτατο Δικαστήριο θα απέσυρε τη νομική αναγνώριση της Συνταγματικής Συνέλευσης, μίας από τις πηγές-κλειδιά της εξουσίας του Μαδούρο, και κυρίως θα αποκαταστούσε την Εθνοσυνέλευση, της οποίας επικεφαλής είναι ο Γκουαϊδό – αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο (υπό τον Μορένο) της αφαίρεσε την εξουσία το 2017. Θα ζητούσε επίσης την υποστήριξη του στρατού και τη διοργάνωση ελεύθερων εκλογών.
Η Εθνοσυνέλευση, που αναγνωρίζεται διεθνώς ως ο μοναδικός δημοκρατικός θεσμός της Βενεζουέλας, έχει ήδη αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα υποστήριζε ουσιαστικά την αναγνώριση του Γκουαϊδό. Ως αντάλλαγμα, ο Μορένο και οι υπόλοιποι δικαστές θα διατηρούνταν στις θέσεις τους.
Στη συνάντηση με τον Φιγκέρα και τον Ομάνια, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου, ο Μορένο πρότεινε να αναλάβει το 32μελές Ανώτατο Δικαστήριο τη μεταβατική εξουσία με τον ίδιο ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας μέχρι να διοργανωθούν εκλογές. Οι άλλοι του απάντησαν ότι η μετάβαση χρειαζόταν έναν πρόεδρο με διεθνές κύρος, όπως ο Γκουαϊδό.
Ως το τέλος της συνάντησης ο Μορένο φαινόταν να έχει πειστεί. Αλλά στις επόμενες δύο συναντήσεις – η τελευταία στις 28 Απριλίου με τον Φιγκέρα – επέμενε να δείξει πρώτα η αντιπολίτευση ότι έχει την υποστήριξη του στρατού και μετά να εκδοθεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Το σχέδιο επρόκειτο αρχικά να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου αλλά μετακινήθηκε μία ημέρα νωρίτερα όταν ο Φιγκέρα ειδοποίησε στη 1 τα ξημερώματα της 30ής Απριλίου ότι επρόκειτο να απομακρυνθεί από τη θέση του επικεφαλής της SEBIN, της μυστικής υπηρεσίας της χώρας.
Οι συνωμότες προσπάθησαν απεγνωσμένα να επικοινωνήσουν με τον Μορένο εκείνη την ημέρα αλλά δεν τα κατάφεραν. Σταδιακά, πολλοί από τους στρατιωτικούς που είχαν υποστηρίξει τον Γκουαϊδό άρχισαν να υπαναχωρούν ενώ άλλοι, που είχαν υποσχεθεί ότι θα τον υποστήριζαν, δεν εμφανίστηκαν.
Αν ο Μορένο είχε εκδώσει την απόφαση, «οι ρωγμές στον στενό κύκλο του Μαδούρο θα ήταν βαθύτερες και ίσως οριστικές» είπε ένας από τους συνωμότες στη «Washington Post».