Με διαφορές στις πολιτικές προσεγγίσεις, αλλά σταθερά ταγμένοι ενάντια στον άνοδο της Ακροδεξιάς και του ρατσισμού, τοποθετήθηκαν οι υποψήφιοι των κομμάτων για τις ευρωεκλογές, μετά από πρόσκληση οργανώσεων και ενώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχετική συνέντευξη Τύπου με τίτλο «Πάρτε Θέση! Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, απαντούν».
Οι ερχόμενες ευρωεκλογές «έχουν επιτελική σημασία για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου έχουν πια επίγνωση του κινδύνου», τόνισε ο Δημήτρης Χριστόπουλος, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά την έναρξη της εκδήλωσης.
Προσέθεσε πως καθήκον των κομμάτων είναι «να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να αντιληφθούν ποιες είναι αυτές οι αιτίες, που τροφοδοτούν τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία», τονίζοντας: «Η άνοδος της Ακροδεξιάς δεν είναι ατύχημα ή σύμπτωση, αλλά σύμπτωμα των πολιτικών, που έχουν ακολουθηθεί».
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Αντώνης Ρέλλας και Κωνσταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία), Δημήτριος Σαραφιανός (Λαϊκή Ενότητα-Μέτωπο Ανατροπής), Νίκος Γιαννής (Νέα Δημοκρατία), Γιώργος Καμίνης (Κίνημα Αλλαγής), Μουσταφά Άχμετ (ΚΚΕ), Θόδωρος Τσίκας (Ποτάμι), Γρηγόρης Βαλλιανάτος (Φιλελεύθερη Συμμαχία) και Νίκος Χρυσόγελος (Πράσινοι- Αλληλεγγύη).
«Οι άνθρωποι γίνονται ρατσιστές, γιατί κάποιος δεν τους έμαθε να είναι αντιρατσιστές», ανέφερε ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος (Φιλελεύθερη Συμμαχία), προσθέτοντας ότι το κόμμα που εκπροσωπεί πρεσβεύει την ανοχή, την πολυπολιτισμικότητα και την ελευθερία.
Στη σημασία της εκπαίδευσης στάθηκε και η Κωνσταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία), τονίζοντας, πως χρειάζεται πολλή δουλειά, ξεκινώντας από τους παιδικούς σταθμούς και την οικογένεια. Μιλώντας για τις διακρίσεις, εξήγησε, πως γίνεται προσπάθεια να ρυθμιστούν νομικά.
Υπέρ ενός φεντεραλιστικού-ομοσπονδιακού προγράμματος, όπου επέρχεται ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα, για πιο περιεκτικές κοινωνίες μίλησαν τόσο ο Νίκος Γιαννής (Νέα Δημοκρατία), όσο και ο Θόδωρος Τσίκας (Ποτάμι).
Με τον πρώτο να αναφέρει πως δεν συμφωνεί με τη θεωρία των δυο άκρων, σημειώνοντας πως τα 2/3 των ανθρώπων, που πρόσκεινται στο λαϊκισμό, ο οποίος δεν είναι συνώνυμο του ρατσισμού, αλλά συγγενεύει, προέρχονται από τη Δεξιά και το 1/3 από την Αριστερά.
Ο κ. Τσίκας, από την πλευρά του, πρότεινε να θεσπιστούν ευρωπαϊκοί κανόνες στο διαδίκτυο για τη ρητορική μίσους, πράγμα σημαντικό για τη διαπαιδαγώγηση των ανθρώπων, όπως είπε.
«Στα ανθρώπινα δικαιώματα, το ένα συμπληρώνει και υποστηρίζει το άλλο. Ποτέ δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο την κατάκτησή τους, αλλά να δίνουμε διαρκείς μάχες», επισήμανε ο Γιώργος Καμίνης (Κίνημα Αλλαγής).
Περιέγραψε, πως τα τελευταία 50-60 χρόνια η ιστορία της Ευρώπης ήταν μια ιστορία διαρκούς προόδου, δημοκρατίας, κράτους δικαίου, προστασίας δικαιωμάτων, κράτους πρόνοιας.
Με την πτώση του τείχους του Βερολίνου, τη θεωρία του τέλους της ιστορίας, την κυριαρχία των αγορών και την πεποίθηση, ότι η αστική δημοκρατία είναι κάτι θέσφατο είδαμε οικονομίες να καταρρέουν, κοινωνίες και ανθρώπους να περιθωριοποιούνται, γεγονός που διευκόλυνε την άνοδο της Ακροδεξιάς, επισήμανε ο κ. Καμίνης.
Σύμφωνα με τον Μουσταφά Άχμετ (ΚΚΕ) οι αιτίες της ανόδου της Ακροδεξιάς βρίσκονται στο σύστημα εκμετάλλευσης, στα μονοπώλια και το κεφάλαιο.
Χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση «ένωση πολέμων, διακρίσεων, στην υπηρεσία των αγορών», όπου τα πράγματα θα χειροτερεύουν, όσο βαθαίνουν οι δυσκολίες του καπιταλισμού.
Ο Δημήτριος Σαραφιανός (Λαϊκή Ενότητα-Μέτωπο Ανατροπής) μίλησε για «θεσμοποιημένο ρατσισμό» και επισήμανε, πως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες πρέπει να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, ενώ τόνισε, πως «αν ενσωματώσουμε την ακροδεξιά ατζέντα στο συνταγματικό τόξο, ενισχύουμε την ίδια την Ακροδεξιά».
Στηλίτευσε την πολιτική της «Ευρώπης-Φρούριο» και ανέλυσε, πως τα καθεστώτα εξαίρεσης παγιώνονται, όπως στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ή στο Eurogroup.
Αυτό το τεράστιο έλλειμμα νομιμοποίησης, «προκαλεί αίσθημα ανημπόριας στον κόσμο και τον σπρώχνει στην Ακροδεξιά», είπε.
«Το Ευρωκοινοβούλιο βρέθηκε πολύ κοντά στα κινήματα και δεν ψήφισε ποτέ ρατσιστικές πολιτικές», είπε ο Νίκος Χρυσόγελος (Πράσινοι- Αλληλεγγύη), ζητώντας να μην συγχέεται με όργανα όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή το Eurogroup, που δεν είναι εκλεγμένα.
Υπενθύμισε, πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έγινε μόνο μεταξύ των κρατών-μελών και της Τουρκίας, όχι από το Ευρωκοινοβούλιο και τόνισε πως «η απαξίωση γενικά της Ευρώπης ρίχνει νερό στο μύλο στης Ακροδεξιάς, η οποία αυτό θέλει, τη διάλυση της Ευρώπης».
Πάνω από 70 εκατομμύρια ανάπηροι ζουν στην Ευρώπη, αλλά οι ανάπηροι δεν περιλαμβάνονται στις αντιρατσιστικές ατζέντες και παρουσιάζεται ανισόρροπη απορρόφηση των αναπήρων στα κοινωνικά δικαιώματα, ανέφερε ο Αντώνης Ρέλλας (ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία), ανάπηρος ακτιβιστής.
Μεταξύ άλλων, ο κ Ρέλλας ζήτησε το κλείσιμο των ιδρυματικών δομών.
Τη συνέντευξη Τύπου διοργάνωσαν το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, η οργάνωση PRAKSIS, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών & Προσφύγων Δήμου Αθηναίων, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών Ελλάδος και η οργάνωση HumanRights360.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ