Δεν είχε κέφι, ήταν κουρασμένος, αρνήθηκε ακόμη και ένα ποτηράκι κρασί ή να περάσει από τα δημοσιογραφικά γραφεία ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στον Alpha. Ενώ άλλες φορές που είχε κέφι, μιλούσε με τους συντάκτες και τους αποκάλυπτε ότι θα δώσει υποψηφιότητα στον Δήμο της Αθήνας σε έναν «άχαστο», ο οποίος δεν ξέρει να χάνει, για να καταλήξει τελικά στον Νάσο Ηλιόπουλο – καλό παιδί, δεν λέω, αλλά από τους τελευταίους στις δημοσκοπήσεις.
***
Ηταν κακόκεφος στον Alpha ο κ. Τσίπρας και το έδειχνε. Δεν είχε όρεξη για κουβέντα ούτε με τον Δήμο Βερύκιο, ούτε με τον Δημήτρη Κοντομηνά που μπορεί ο νέος Αlpha να μην τους ανήκει, αλλά έσπευσαν πρώτοι να προϋπαντήσουν τον Πρωθυπουργό. Το μόνο που έκανε εκτός κάμερας ήταν να… αυτοδιαφημιστεί για το πόσο… δημοφιλής είναι. Οτι δηλαδή μετά την Καλαμάτα (που είναι η έδρα του Αντώνη Σαμαρά – όπως είπε) η υποδοχή που του γίνεται από τον κόσμο είναι εντυπωσιακή: «Ούτε εγώ το περίμενα να με υποδεχτούν έτσι, στην Καλαμάτα, στην Αρτα και στην Πρέβεζα» τους είπε. Και όταν ρωτήθηκε γιατί ήταν τόσο βιαστικός που δεν θέλησε να πιει ούτε ένα ποτήρι κρασί απάντησε: «Εχουμε και δουλειές». Μπήκε στο πρωθυπουργικό Audi και επέστρεψε στο Μαξίμου, ελευθερώνοντας έτσι τους δρόμους γύρω από το στούντιο του Alpha έως το κέντρο της Αθήνας.
***
Τι έμεινε από τη συνέντευξη; Αυτό που είπε ότι θεωρεί τις εκλογές δημοσκόπηση, που όταν το άκουσαν στη ΝΔ έτριψαν τα χέρια τους από χαρά, λέγοντας ότι για να το θεωρεί έτσι ο κ. Τσίπρας προβλέπει μεγάλη έκταση της ήττας του. Αμ το άλλο, που άφησε τους πάντες άφωνους όταν μας είπε ότι δεν θα είχε πρόβλημα αν μάθαινε ότι υπήρξαν και υπουργοί του που έκαναν διακοπές με κότερο αφού δεν τον ενδιαφέρει τι κάνουν στην προσωπική τους ζωή. Κοινώς, έσπευσε να τους καλύψει, υπολογίζοντας ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν σχετικές φωτογραφίες ή αποκαλύψεις για αριστερούς που τραγουδούσαν αντάρτικα πάνω στην πασαρέλα θαλαμηγού.
Ο Παριζιάνος Χουλιαράκης
Ενα σύντομο ταξίδι στο Παρίσι βοήθησε τον Γιώργο Χουλιαράκη να αντιμετωπίσει το άγχος που του δημιούργησε η επιμονή τού Ευκλείδη Τσακαλώτου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει παροχές που ξεπερνούν τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Ο κ. Χουλιαράκης αρνήθηκε να το κάνει, οπότε βρέθηκε απέναντι στους συντρόφους του. Η λογική Χουλιαράκη είναι απλή. Δεν μπορεί να ενημερώνουμε τους θεσμούς ότι θα έχουμε υπερπλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ το 2019 και να μοιράζουμε σε παροχές 1,5 δισ. ευρώ! Σωστά τα λέει ο φίλος Γιώργος, αλλά ποιος τον ακούει προεκλογικά. Σε κάθε περίπτωση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών βρήκε ευκαιρία και πετάχτηκε έως το Παρίσι όπου
συμμετείχε για δύο ημέρες στο Economic Policy Committee του ΟΟΣΑ. Αν και δεν ξέρω άλλες λεπτομέρειες, μπορώ να πω ότι είναι καλύτερα να είσαι στη Rue André Pascal και να εισπνέεις τον παριζιάνικο αέρα παρά στη Βουλή (ή στο Ζάππειο) και να υπερασπίζεσαι μέτρα που δεν πιστεύεις.
Ο Κουτσούμπας πάει Ρώμη
Ο μόνος πολιτικός αρχηγός που θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στο εξωτερικό είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος θα βρεθεί στην προεκλογική συγκέντρωση του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ιταλία, στη Ρώμη, το Σάββατο. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει και ο Marco Rizzo, ο γραμματέας του ΚΚΙ, ο οποίος έχει διατελέσει και ευρωβουλευτής. Για όποιον δεν θυμάται, το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Ιταλία είναι το κόμμα που πριν από δύο χρόνια υποδέχτηκε τον Αλέξη Τσίπρα με κινητοποιήσεις, δηλώνοντας πως είναι ανεπιθύμητος στη Ρώμη, καθώς όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Εξαπάτησε τους Ελληνες και συνέχισε την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ με τον εκβιασμό του χρέους. Ο Τσίπρας πρέπει να πάρει ένα μάθημα: Εκείνος που ξεπουλάει τον λαό του δεν είναι ευπρόσδεκτος».
Η αρχαιολατρία του ΣΥΡΙΖΑ
Βαρέθηκε η κυβέρνηση να την κατηγορούν ότι ξεπουλάει μνημεία και αρχαία και προχώρησε στην κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή που επεκτείνει το προστατευτικό καθεστώς των αρχαίων ακίνητων μνημείων. Η εν λόγω τροπολογία που κάποιοι εκτιμούν πως θα βάλει «νάρκες» σε αποκρατικοποιήσεις και μελλοντικά projects αναφέρει πως «τα ακίνητα αρχαία που αποκαλύφθηκαν ή αποκαλύπτονται κατά την εκτέλεση ανασκαφών ή άλλης αρχαιολογικής έρευνας ανήκουν κατά κυριότητα και νομή στο Δημόσιο, είναι εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας».
***
Με την τροπολογία διατηρείται η υφιστάμενη ρύθμιση, με την οποία τα αρχαία ακίνητα μνημεία που χρονολογούνται έως και την Αλωση της Κωνσταντινούπολης, ήτοι το 1453, υπάγονται απευθείας στην κυριότητα και νομή του Δημοσίου, θεωρούνται ως πράγματα εκτός συναλλαγής και εξαιρούνται της χρησικτησίας. Ωστόσο, με τη νέα διάταξη το προστατευτικό καθεστώς των αρχαίων ακίνητων μνημείων επεκτείνεται και στα αρχαία ακίνητα μνημεία που χρονολογούνται μετά το 1453 έως και το 1830, δηλαδή έως το Πρωτόκολλο Ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Οπως σημειώνεται σχετικά, «με την παρούσα τροποποίηση αποτυπώνεται η αληθής βούληση του ιστορικού νομοθέτη να διασφαλίζει την ιδιοκτησία και τα λοιπά συναφή δικαιώματα επί ακινήτων αρχαίων μνημείων, των οποίων η κυριότητα ή νομή ήδη ανήκει στο Δημόσιο, χωρίς διάκριση ως προς τη χρονολόγησή τους. Και τούτο διότι πρωτίστως δεν είναι δυνατή η αντικατάστασή τους ως αγαθών, σε περίπτωση βλάβης τους».