Δημοσιεύθηκε τελικά στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης υπουργική απόφαση (ΥΑ) που αντιμετωπίζει τα προβλήματα τα οποία είχε αναδείξει η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στα νησιά του Αιγαίου. Εξαιτίας της ερμηνείας μιας διάταξης που αφορούσε στις φρυγανικές εκτάσεις, και του Προεδρικού Διατάγματος 32/2016 το οποίο εξειδίκευσε τα επιστημονικά κριτήρια για το τι είναι δάσος και δασική έκταση, ολόκληρα νησιά στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες εμφανίζονταν ως δασικά, με συνέπεια να θεωρούνται αυτομάτως και δημόσια καθώς ισχύει το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου. Δεν ήταν τυχαίο ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε αποστείλει εκατοντάδες αγωγές σε ιδιοκτήτες γης στην Πάτμο και στους Αρκιούς διεκδικώντας τις περιουσίες τους.
Όπως είχε επισημάνει σε ρεπορτάζ του «Βήματος» στις 22 Ιανουαρίου 2019 , ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην Πάτμο το 80% της επιφάνειας του νησιού έχει χαρακτηριστεί ως δασικό, ή μικτής μορφής, παρότι ήταν εκτάσεις με φρύγανα, οι οποίες παλιά καλλιεργούνταν. Αντιστοίχως, στην Ανάφη το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 75% της νησιωτικής επιφάνειας και στη Σύμη το 60% του νησιού.
Σε κοινή συνεδρίαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της ένωσης των Δήμων Κυκλάδων και Δωδεκανήσων που είχε πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος είχε δεσμευθεί ότι θα έλυνε άμεσα το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση. Έτσι, υπέβαλλε σχετικό ερώτημα προς το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών (ΤΣΔ) καθώς κατά την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, εκτάσεις αποτελούμενες μόνο από φρυγανική βλάστηση, σε άλλες περιοχές της χώρας χαρακτηρίζονταν ως δάση και σε άλλες ως χορτολίβαδα.
Σήμερα, δημοσιεύτηκε τελικά (ΑΔΑ:ΩΚΘΓ4653Π8-ΗΘΑ) η απόφαση του κ. Φάμελλου με την οποία αποδέχεται την ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών περί των φρυγανικών εκτάσεων οι οποίες δεν φέρουν δασική βλάστηση. Η γνωμοδότηση αναφέρει ότι, εφόσον στις εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση δεν υπάρχει δασική βλάστηση, ή η δασική βλάστηση δεν ξεπερνά ενδεικτικά το 15% της έκτασης, τότε θα πρέπει να χαρακτηρίζονται μόνο ως χορτολιβαδικές και όχι ως δάση ή δασικές εκτάσεις.
Σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ επισημαίνεται ότι, οι ήδη θεωρημένοι και αναρτημένοι Δασικοί Χάρτες, το επόμενο διάστημα θα επικαιροποιηθούν με τη διαδικασία που ισχύει σήμερα για τα πρόδηλα σφάλματα. Όσον αφορά όμως στους ήδη κυρωμένους Δασικούς Χάρτες, η διαδικασία της διόρθωσης-αναμόρφωσής τους θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
Όπως υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Φάμελλος, η σημερινή απόφαση θα φέρει την ισονομία στην εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας στη χώρα και «θα επιλύσει κοινωνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε νησιά όπως η Πάτμος, όπου πολίτες δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την έκταση που κατείχαν χρόνια, λόγω του ιδιαίτερου προστατευτικού πλαισίου που έχουν τα δάση σε σχέση με τα χορτολίβαδα». Σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση τη νέα απόφαση, εκτάσεις που για παράδειγμα έχουν χαρακτηριστεί ως ΑΔ (δασωμένοι αγροί) πρέπει να γίνουν ΑΧ (δηλαδή αγροί που μετατράπηκαν σε χορολίβαδα), οπότε, όπως προβλέπει ο νόμος, χαρακτηρίζονται αυτόματα ΑΑ (άλλες χρήσεις, δλδ αγροτικές από το 1945 και έως σήμερα), και άρα τίθενται εκτός προστατευτικού πλαισίου της δασικής νομοθεσίας. Έτσι, όπως σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός, «δίνεται η δυνατότητα για ευκολότερη μεταβίβαση ή χρήση αυτών των εκτάσεων και υποστήριξη της αναπτυξιακής δραστηριότητας στη νησιωτική Ελλάδα, χωρίς εκπτώσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία και με ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση».