Μαξίμου: Αγώνα υπέρ πάντων για την μικρότερη δυνατή εκλογική ήττα

Δεκατέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές ο Τσίπρας δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για να μειώσει τη διαφορά και να υποστεί μια ήττα που θα του επιτρέπει να κυβερνήσει και θα μεταφέρει την πίεση στον αντίπαλο

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται ο πρωθυπουργός, παρά τις προσπάθειες που κάνει να αλλάξει τα δεδομένα στο δρόμο προς τις κάλπες. Η επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επίσημα και μέσω των troll του Μαξίμου, απλά επιβεβαίωσαν ότι επικρατεί η λογική του πνιγμένου που πιάνεται από τα μαλλιά του για να διασωθεί.

Ομως, φαίνεται ότι 14 ημέρες πριν από τις εκλογές ο Τσίπρας δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για να μειώσει τη διαφορά και να υποστεί μια ήττα που θα του επιτρέπει να κυβερνήσει και θα μεταφέρει την πίεση στον αντίπαλο.

Επιθέσεις στους πολιτικούς αντιπάλους, παροχές, χάραξη διαχωριστικών γραμμών, δημιουργία μιας εικόνας όπου από τη μια είναι οι «καλοί» κι από την άλλη τα «τέρατα». Από τη μια η προοδευτική παράταξη κι από την άλλη οι νεοφιλελεύθεροι, οι ακροδεξιοί, αυτοί που θα φέρουν 7ωρη εργασία, θα απολύσουν, θα κόψουν επιδόματα κ.λπ.

Η αποτίμηση της εβδομάδας που προηγήθηκε, πάντως, δεν ήταν η καλύτερη για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό καθώς βγήκε με σοβαρούς (πολιτικούς) τραυματισμούς  από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Παρ’ όλη τη φιλοδοξία του να στρέψει το ενδιαφέρον μακριά από τις υποθέσεις οι οποίες τον έφεραν τις τελευταίες ημέρες σε θέση απολογούμενου, η διαδικασία δεν εξελίχθηκε όπως τη φανταζόταν.

Ετσι, παρά την επιβεβαίωση της κοινοβουλευτικής του δύναμης, δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Πρωθυπουργός υφίσταται μια πρωτοφανή πολιτική πίεση, από την οποία δεν δείχνει να έχει δυνατότητα να διαφύγει.

Τα αλλεπάλληλα πλήγματα των προηγούμενων ημερών παγίδευσαν τον κ. Τσίπρα σε μια τακτική η οποία χαρακτηρίζεται από καταφανώς σπασμωδικές κινήσεις. Οπως η εσπευσμένη εξαγγελία των φιλολαϊκών… ημιμέτρων και η επιλογή του να καταφύγει σε μια τυφλή πολιτική σύγκρουση χωρίς όρια και φραγμούς.

Τα όσα εξήγγειλε μία ημέρα πριν από την εμφάνισή του στη Βουλή δεν φάνηκε να έχουν την επιθυμητή επίδραση. Τουλάχιστον στις πρώτες έρευνες αμέσως μετά τις ανακοινώσεις, οι διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν λίγο-πολύ στα ίδια επίπεδα και προμηνύουν μια σοβαρή πολιτική δοκιμασία για την κυβέρνηση στις κάλπες της 26ης Μαΐου.

Η κυριότερη αρνητική εξέλιξη ήταν δε η έντονη επιφύλαξη των αγορών, καθώς αμέσως μετά τις ανακοινώσεις στο Ζάππειο το σπρεντ εκτοξεύτηκε και πάλι σε αρνητικά επίπεδα, με αποτέλεσμα την ακύρωση της σχεδιαζόμενης έκδοσης επταετών τίτλων πριν από τις ευρωεκλογές.

Πολιτικοί παράγοντες της αντιπολίτευσης επισημαίνουν (και κάποια στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να αποδέχονται μοιρολατρικά) μια νέα πολιτική πραγματικότητα.

Ο κ. Τσίπρας μοιάζει πλέον να έχει χάσει την πρωτοβουλία και το πολιτικό «άγγιγμα του Μίδα». Ακόμη και οι αθέμιτες ή παρελκυστικές μέθοδοι στις οποίες καταφεύγει εντός και εκτός κοινοβουλίου, δεν φαίνεται να αποδίδουν πλέον όπως μέχρι και πρότινος.

Αποσυντονισμός

Οι διαδοχικές αποκαλύψεις για το Μάτι και για τις πολυτελείς διακοπές του στο κότερο της οικογένειας Παναγοπούλου λίγες ημέρες αργότερα αποσυντόνισαν το πρωθυπουργικό επιτελείο. Ετσι ο κ. Τσίπρας προσήλθε στη Βουλή σε θέση απολογούμενου και χωρίς δυνατότητα να ελιχθεί και να αποφύγει τις πιέσεις της αντιπολίτευσης.

Εκανε δε με την έναρξη της συνεδρίασης ένα θεμελιώδες στρατηγικό λάθος όταν είπε: «Τον συμπαθή υποψήφιο, τον κ. Κυμπουρόπουλο, τον σέβομαι και τον τιμώ. Εσείς όμως, κ. Μητσοτάκη, δεν τον σέβεστε και τον περιφέρετε ως γλάστρα δεξιά και αριστερά, περιφέρετε την αναπηρία του, τον χρησιμοποιείτε ως προεκλογικό εργαλείο».

Με τον τρόπο αυτόν ταυτίστηκε οριστικά με τον Παύλο Πολάκη, κατά του οποίου η ΝΔ είχε καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή ηπιότερες δηλώσεις εναντίον του κ. Κυμπουρόπουλου και ακύρωσε τον σπασμωδικό ελιγμό του να οδηγήσει αλλού τη συζήτηση.

Αυτοακύρωση

Μόλις λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ο Πρωθυπουργός μοιάζει να αυτοακυρώνεται στην προσπάθειά του να εμφανιστεί ως το δυνατό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ και ως ο παράγων που μπορεί «να γυρίσει το παιχνίδι». Γίνεται αυτό φανερό στον διαρκή εκνευρισμό του, στις αήθεις επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης και του αρχηγού της ΝΔ, στη χρήση ενικού αριθμού και στην υιοθέτηση σκαιού ύφους εντός του κοινοβουλίου («έλα, κάτσε κάτω τώρα» προς τον Ανδρέα Λοβέρδο, «είσαι πολύ λίγος για να μου μιλάς εμένα…» προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη), ή στις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά του Τύπου και στη χρήση ατυχών εκφράσεων, όπως το «ξαναζεσταμένο φαγητό» για την έρευνα του ΣΚΑΪ στο Μάτι. Σε αυτό το πνεύμα αναμένεται να συνεχίσει ο Πρωθυπουργός έως και τις εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας φάνηκε πάντως να αιφνιδιάζεται δυσάρεστα όταν οι επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά της οικογένειας του κ. Μητσοτάκη απαντήθηκαν από τον πρόεδρο της ΝΔ με υπαινιγμούς για την επαγγελματική δραστηριότητα του πατέρα του Πρωθυπουργού στην περίοδο της επταετίας. Η επίθεση του κ. Μητσοτάκη έμεινε αναπάντητη και μόλις μία ημέρα αργότερα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ένα βιογραφικό του πατέρα του, αναφέροντας μεταξύ των άλλων και ότι ο Παύλος Τσίπρας ήταν οπαδός του ΠαΣοΚ…

Παράλυση

Κατά πληροφορίες, οι οποίες δεν συμπίπτουν με τις εντυπώσεις τις οποίες επιχειρεί να καλλιεργήσει το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, στη διάθεση του κ. Τσίπρα βρίσκονται μετρήσεις με πολύ ανησυχητικά ευρήματα εν όψει εκλογών.

Οι δημοσκοπήσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε παράλυση τους ούτως ή άλλως υποτυπώδεις κομματικούς μηχανισμούς. Και υπό τις συνθήκες αυτές ο κ. Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα μετεκλογικό περιβάλλον πολύ πιο σύνθετο και αρνητικό από εκείνο που θα φανταζόταν.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της κάλπης στο Μέγαρο Μαξίμου εντείνεται η αγωνία. Κατά κάποιες πηγές, είτε μία ήττα με μεγάλη διαφορά είτε μία με «ελεγχόμενη» ενδέχεται να πυροδοτήσουν νέα εκλογική σεναριολογία.

Πρόκειται για κάτι το οποίο θα φανεί σε δύο εβδομάδες από σήμερα, όμως εν όψει αυτού ένα άλλο φαινόμενο παρατηρείται: η απομόνωση του κ. Τσίπρα και της στενής ομάδας συνεργατών η οποία τον  περιβάλλει.

Οσο και αν ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να στρέψει τη συζήτηση αλλού, οι απόπειρές του αποδεικνύονται ατελέσφορες και η γραμμή υπηρετείται μόνο από τον ίδιο, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο και από τον Νίκο Παππά, μπροστά από τον οποίο η κυβέρνηση έχει χτίσει ένα προστατευτικό τείχος για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – ELFE – Πετσίτη.

Αναλόγως των εκλογικών αποτελεσμάτων και ειδικότερα σε μια περίπτωση μεγάλης  ήττας, η 27η Μαΐου πιθανολογείται ότι δεν θα είναι μια εύκολη ημέρα για τον συγκεκριμένο κύκλο προσώπων περί τον Πρωθυπουργό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.