Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) έχει χάσει πλέον οριστικά το ηθικό πλεονέκτημα. Με το να μπει στη διαδικασία να αναφερθεί με μακροσκελή (μάλιστα) ανάρτησή του στο Facebook στον πατέρα του Παύλο Τσίπρα και να αναγκαστεί να απαντήσει, να εξηγήσει, να δικαιολογηθεί, εύκολα κανείς βγάζει το συμπέρασμα ότι ο Πρωθυπουργός έχει χάσει πολλαπλώς το ηθικό πλεονέκτημα (που τόσο πολύ διαφήμιζε εδώ και πέντε χρόνια). Και εξηγούμαι:
Το έχασε (το ηθικό πλεονέκτημα) στο Μάτι. Το έχασε με τον Κυμπουρόπουλο και βεβαίως το έχασε με το κότερο της κυρίας Παναγοπούλου. Βρέθηκε ξαφνικά σε θέση αμύνης, τη στιγμή μάλιστα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι δεν μετανιώνει τίποτα από όσα αποκάλυψε στη Βουλή για τον πατέρα Τσίπρα. Ετσι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση, κάνοντας να ισχύει η ευαγγελική ρήση «μάχαιραν έδωκας, μάχαιραν θα λάβεις».
Ενας τοξικός κοινοβουλευτικός «κυκεών» γεννιέται
Η Βουλή συζητεί εν Ολομελεία μια πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που ποτέ δεν έγινε με νόμιμο και κανονικό τρόπο. Ταυτόχρονα δεν συζητεί τη πρόταση δυσπιστίας εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη, παρ’ όλο που είχε κατατεθεί εγκαίρως και εγγράφως με όλους τους όρους και τους τύπους που προβλέπουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, υπογεγραμμένη μάλιστα από όλους τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντιρρήσεις για αυτό το γεγονός πρόβαλε στην αρχή της διαδικασίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, χωρίς να λάβει καθαρή και κατανοητή απάντηση επί της διαδικασίας αυτής από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
Αποτελεί κοινοβουλευτική αυθαιρεσία το γεγονός ότι το «κολέγιο» των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε να εγγράψει στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση μόνο τη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και όχι την πρόταση δυσπιστίας κατά του Π. Πολάκη, αν και η δεύτερη είχε προηγηθεί χρονικά. Το χειρότερο όμως είναι ότι η πρόταση της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση είναι ανυπόστατη ως κοινοβουλευτική νομική πράξη, όπως υποστήριξε ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, γιατί ζητήθηκε από αναρμόδιο όργανο, ήτοι όχι από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που έχει το σχετικό κοινοβουλευτικό δικαίωμα κατ’ άρθρο 84 του Συντάγματος και 141 του Κανονισμού της Βουλής, αλλά από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, προς τον οποίο ο Πρωθυπουργός δεν έχει εκχωρήσει μια τέτοια εξουσία, αλλά μόνο τον συντονισμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Με την ίδια απόφαση επιχειρήθηκε να ελεγχθεί ο κοινοβουλευτικός λόγος, και μάλιστα να περιοριστεί η ελευθερία της έκφρασης των βουλευτών, ορίζοντας τα κόμματα εκ των προτέρων το ποιοι βουλευτές θα πάρουν τον λόγο και όχι όπως προβλέπει η διάταξη 141 παρ. 3 του Κανονισμού, η οποία ορίζει η εγγραφή των ομιλητών να γίνεται ελεύθερα από όποιον επιθυμεί κατά τη διάρκεια της ομιλίας των δύο πρώτων ομιλητών. Αληθινά ζούμε τις συνέπειες ενός τοξικού αριστερού κοινοβουλευτικού αχταρμά, που υποβαθμίζει και απαξιώνει τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία.
Ο τσιφούτης υπουργός
και ο Καρανίκας
Η επόμενη μέρα της συζήτησης στη Βουλή, την οποία κατέβασε σε επίπεδο… καφενείου ο Πρωθυπουργός (κυρίως με τη σοκαριστική φράση που εκστόμισε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι «είσαι πολύ λίγος να ομιλείς»), βρήκε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συζητούν για όποιο άλλο θέμα μπορεί να φανταστεί κανείς παρά για τη συζήτηση. Και πρώτα απ’ όλα τον Παύλο Πολάκη, που κατέφθασε με τη μηχανή στη Βουλή, πήγε στο καφενείο, παρήγγειλε ένα φραπέ, κάπνισε τα Camel τσιγάρα του και εν συνεχεία διάβασε προσεκτικά τα πρακτικά της ομιλίας Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού επρόκειτο να απαντήσει. Δέχθηκε λίγες επισκέψεις, όπως του βουλευτή (Εβρου) και γιατρού Δημήτρη Ρίζου ή του υποψήφιου ευρωβουλευτή Γιάννη Μουζάλα, αλλά και του πρωθυπουργικού συμβούλου Νίκου Καρανίκα. Ο τελευταίος αποκαλούσε τον κ. Πολάκη «Παυλάρα»…
Στο διπλανό τραπέζι βρέθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άρτι αφιχθείς από το Βερολίνο, που ενημέρωσε όσους βουλευτές έπιναν καφέδες καπνίζοντας πώς υποδέχθηκαν οι ξένοι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι θα αποφανθούν γι’ αυτά στο EuroWorking Group. Εν συνεχεία πανηγύριζε στη Βουλή για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ. Οταν ρώτησα έναν βουλευτή εάν κέρασε κιόλας για την αγαπημένη του ομάδα, η απάντηση που έλαβα δεν με ξένισε: «Είναι… τσιφούτης, δεν κερνά. Είδες κανέναν υπουργό Οικονομικών να κερνά;».
Πίσω στο καφενείο της Βουλής, που δεχόταν την «εισβολή» του Καρανίκα. Φορώντας ασορτί (σκούρου χρώματος) πουκάμισο με παντελόνι, κατευθύνθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Μίμη Παπαγγελόπουλο που έτρωγε αμέριμνα μια σπανακοτυρόπιτα, κάτι του ψιθύρισε στ’ αφτί και κατόπιν τον… φίλησε.
Η Θεοδώρα
τα έβαλε με τον Θεοχαρόπουλο
Εξω από το καφενείο βρισκόταν η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και ήταν οργισμένη. Οργισμένη γιατί έγινε υπουργός ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που έβριζε τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επειδή έγιναν υπουργοί οι εξωκοινοβουλευτικοί, όπως η Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο κ. Κόκκαλης, που δεν ψήφισαν (ως εξωκοινοβουλευτικοί) τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αυτή την ψήφισε και δεν έγινε ούτε καν υφυπουργός. Αφήστε που τα είχε με τους εκ μεταγραφής βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν διάφορα deals με τον κ. Τσίπρα και έφυγαν από κόμματα για να γίνουν υπουργοί, ενώ και αυτή έφυγε από την Ενωση Κεντρώων και ήρθε στον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας την αγνόησε από τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.