Θετικοί στις νέες ρυθμίσεις, εμφανίστηκαν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, οι εκπρόσωποι συνταξιούχων, πολυτέκνων, συλλόγων πρόνοιας και διανομέων, που κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις οφειλών μέχρι 120 δόσεων, σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους.
Ειδικότερα, «θετικό, που λύνει σε γενικές γραμμές προβλήματα», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων. Όπως είπε, με τις διατάξεις του άρθρου 19 για τους επιζώντες συζύγους, αποκαθίσταται η αδικία που υπήρχε και αποδεικνύεται ότι η πολιτεία έστω και σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, αποκαθιστά το κράτος δικαίου.
Ο Θεμιστοκλής Άμπλας, πρόεδρος των Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος, υποστήριξε ότι το σημερινό νομοσχέδιο αποτελεί ένα ισχυρό αναπτυξιακό μέτρο και ισχυρή στήριξη, κυρίως των μικρομεσαίων.
Ακόμα, χαρακτήρισε «ως τη σημαντικότερη διάταξη της τελευταίας 100ετίας το άρθρο 48, σύμφωνα με το οποίο η καταγγελία της σύμβασης θεωρείται έγκυρη μόνο αν έχει βάσιμο λόγο, ενώ το βάρος της απόδειξης φέρει πλέον ο εργοδότης».
«Είναι μια ριζική αλλαγή, ένα ανάχωμα στις αυθαίρετες απολύσεις. Υπάρχει στήριξη και προστασία των εργαζομένων σε ό,τι αφορά τη μερική απασχόληση, ή την εκ περιτροπής απασχόληση. Επίσης, πρώτη φορά υπάρχουν διατάξεις για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων κατά τη διανομή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Έμφαση έδωσε ο κ. Άμπλας και στο άρθρο 58 που προβλέπει βελτιωτικές αλλαγές για την προστασία οδικής ασφάλειας αλλά και κατοχύρωσης των οδηγών στα ΚΤΕΛ.
Η Κωνσταντίνα Ντέλια, πρόεδρος του Συλλόγου Κοινωνικής Πρόνοιας, εξέφρασε την ικανοποίηση της για τα άρθρα 86, 87 και 88 του νομοσχεδίου, δίνοντας έμφαση στη σύσταση θέσεων επικουρικών γιατρών σε ιδρύματα και επεσήμανε ότι οι νέες ρυθμίσεις, «ήταν επιτακτικά αιτήματά μας που έγιναν αποδεκτά».
«Το προσωπικό φροντίδας, που είτε πήγαινε στον ιδιωτικό τομέα, είτε έφευγε με την κινητικότητα ή συνταξιοδοτούνταν, δεν υπήρχε η δυνατότητα να αντικατασταθεί. Το νομοσχέδιο είναι μια μικρή βοήθεια για την ασφάλεια και την υγεία για τους ανθρώπους που χρειάζονται φροντίδα. Είναι μια εξαιρετικά ευεργετική λύση ο τρόπος πρόσληψης του επικουρικού προσωπικού στα ιδρύματα», επεσήμανε.
Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μίλησε για σημαντική δουλειά που έγινε – ωστόσο παρατήρησε ότι ο τρόπος επανυπολογισμού οδηγεί σε μικρότερες συντάξεις, και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Τόνισε ακόμα την ανάγκη να επανεξεταστεί το θέμα των 120 δόσεων, γιατί δεν αφορά, όπως είπε, όλα τα εισοδήματα, ώστε «να υπάρξουν καλύτερες ρυθμίσεις, για να μπορέσουν οι χιλιάδες επιχειρήσεις, που αδυνατούν σήμερα λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται, να πληρώσουν». Ζήτησε δε, οι δόσεις από τις 12 να φθάσουν τουλάχιστον στις 30.
«Η ρύθμιση είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά αργήσατε πολύ και πολλοί συνταξιούχοι δεν έχουν πάρει ακόμα τη σύνταξη τους και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Είναι λάθος να μην παίρνουμε άμεσα τις συντάξεις μας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Νικόλαος Χατζόπουλος, πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων.
Την απόλυτη ικανοποίηση του εξέφρασε ο Βασίλης Νικολόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών, τονίζοντας ότι το άρθρο 41 που τους αφορά, «είναι στη σωστή κατεύθυνση, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα του κλάδου και αποκαθιστά παραλείψεις και αδικίες που υπήρχαν μέχρι σήμερα».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι δίνεται βαρύτητα στις Ομοσπονδίες να έχουν οντότητα και να μπορούν να λειτουργήσουν.
Ο Βασίλης Θεοτοκάτος, πρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων, εξέφρασε ενστάσεις ως προς το άρθρο 76, με το οποίο δεν προβλέπεται πλέον η κατάθεση βεβαίωσης πολυτέκνου από την Ομοσπονδία Πολυτέκνων σε ό,τι αφορά τους διορισμούς, αλλά αρκεί η βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης.
Όπως είπε, η διάταξη αυτή χειροτερεύει τα πράγματα, καθώς αφήνει παράθυρο να διορίζονται με αυτόν τον τρόπο ως πολύτεκνοι και άνθρωποι που δεν είναι πολύτεκνοι.
Επίσης, την διαφωνία του εξέφρασε και για το άρθρο 98, κάνοντας λόγο για άνιση μεταχείριση των πολυτέκνων, ενώ υποστήριξε ότι βάζει στην ίδια θέση αυτόν που έχει 1,2,3 παιδιά με αυτόν που έχει 18 παιδιά – και πρόσθεσε ότι αυτό που ζητά η Ομοσπονδία είναι να υπάρξει ανάλογη ρύθμιση όπως ορίζει το άρθρο 4 του Συντάγματος.
Ο Παναγιώτης Πάλμος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα που έχουν οι δικαιούχοι να παίρνουν σύνταξη ΟΓΑ και ταυτόχρονα σύνταξη χηρείας.