Το πρόγραμμα του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» παρουσίασε την Τετάρτη στη κατάμεστη αίθουσα του 2ου ορόφου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά ο επικεφαλής του συνδυασμού και δήμαρχος της πόλης κ. Γιάννης Μώραλης.
Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε διεξοδικά στους 12 άξονες του συνδυασμού που είναι: Καλύτερη ζωή στην πόλη, φροντίδα για όσους έχουν ανάγκη, ανοικτή και έξυπνη διακυβέρνηση, προτεραιότητα στις γειτονιές, ώθηση στην οικονομία της πόλης, ο πολιτισμός στο επίκεντρο, ο Πειραιάς προορισμός, αθλητισμός για όλους, έμφαση στη γαλάζια οικονομία και την επιχειρηματικότητα, νέα έξυπνη πόλη, αλλάζουμε την εικόνα της πόλης και σχεδιάζουμε τον Πειραιά του 2030.
Όπως ειπώθηκε πρόκειται για ένα πλάνο έργων τεκμηριωμένο και με στοιχεία ως προς τη χρηματοδότηση τους. «Το πρόγραμμα μας αφορά τον Πειραιά της επόμενης δεκαετίας. Τον Πειραιά ως μια πόλη ανθρώπινη, φιλοξένη και δυναμικά αναπτυσσόμενη, με καλύτερη καθημερινότητα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε μαζί πράξη το όραμα μας αυτό, υλοποιώντας το πρόγραμμα μας από την επόμενη των εκλογών» επεσήμανε ο δήμαρχος Πειραιά.
Στο πρόγραμμα γίνεται αναφορά σε μια σειρά παρεμβάσεων όπως στις γειτονιές «με έμφαση στη βελτίωση της εικόνας, στην επαρκή συντήρηση του δημόσιου χώρου και στη δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου, ελεύθερων χώρων και χώρων αναψυχής και άθλησης στην πόλη.»
Για την κρουαζιέρα επανέλαβε τον στόχο για λιμένα αφετηρίας (home port) με στόχο την προσέλκυση 200.000 επιπλέον τουριστών. «Οι νέες επενδύσεις στις υποδομές στο λιμάνι που αφορούν την κρουαζιέρα μπορούν να τετραπλασιάσουν τους επισκέπτες της πόλης.»
Έκανε λόγο επιπλέον και για την εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης με χρήση ψηφιακής εφαρμογής ώστε οι επισκέπτες της πόλης να ενημερώνονται άμεσα για την ύπαρξη διαθέσιμων θέσεων και την μετακίνηση από και προς αυτές.
Στον τομέα των έξυπνων υποδομών στο πρόγραμμα αναφέρεται ότι «εγκαθιστούμε σε επιλεγμένες περιοχές ειδικό εξοπλισμό αισθητήρων κυκλοφοριακής συμφόρησης, ποιότητας αέρα, στάθμευσης, επιπέδων θορύβου, διαχείρισης απορριμμάτων, κατανάλωσης ενέργειας, διαρροής υδάτων, παρακολούθησης στόλου οχημάτων και χρήσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων…Επεκτείνουμε το ασύρματο δίκτυο wifi του Δήμου για την εξασφάλιση ελεύθερου Internet σε 20 επιλεγμένους δημόσιους χώρους (4 ανά Δημοτική Κοινότητα, σε πρώτη φάση)…Υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο κέντρο συντονισμού της έξυπνης πόλης του Πειραιά, για την παρακολούθηση, σε πραγματικό χρόνο, της τρέχουσας κατάστασης σε τομείς όπως η κινητικότητα, το περιβάλλον, τα απορρίμματα, η ενέργεια και η διαχείριση εκτάκτων αναγκών.»