Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, δέχθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις «για την έκρυθμη κατάσταση που προκαλεί η Τουρκία, και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των νόμιμων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρεται σχετικά ότι «συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ ειδική μνεία έγινε στις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ».
Ακολούθησε η συνάντηση των υπουργών Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών, Ευάγγελου Αποστολάκη και Σάββα Αγγελίδη, και η υπό την προεδρία τους συνεδρίαση του 5ου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου. Στις δηλώσεις τους αναφέρθηκαν εκ νέου στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ διαπίστωσαν ότι το Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας Ελλάδας- Κύπρου, σε συνδυασμό με τις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου με Ισραήλ και Αίγυπτο, «αναπτύσσουν ιδιαίτερη δυναμική, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή κοινού ενδιαφέροντος».
Ειδικότερα, ο κ. Αγγελίδης δήλωσε σχετικά ότι «στο επίκεντρο των συζητήσεών μας, εκτός από τα τρέχοντα θέματα, βρέθηκε και το επίκαιρο θέμα με την πρωτοφανή παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας». Παράλληλα, επισήμανε ότι «πιστοί στην πάγια τακτική μας, με απόλυτη ψυχραιμία, δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε ενέργειες που οδηγούν σε ένταση στην περιοχή».
«Η Τουρκία επιδιώκει διαχρονικά αυτό να συμβεί για να καταλήξουμε σε αποσταθεροποίηση. Την ίδια στιγμή, όμως, αυτή η ψυχραιμία μας δεν μπορεί να εκληφθεί και ως αδυναμία», παρατήρησε καθιστώντας σαφές ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει απρόσκοπτα το ενεργειακό της πρόγραμμα».
Ο κ. Αγγελίδης υπενθύμισε ότι «το μήνυμα του συντονισμού ενεργειών, τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με ισχυρές τρίτες φίλες χώρες, έχει ήδη σταλεί» και πρόσθεσε: «Οι αυστηρές δηλώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από χώρες όπως η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Γαλλία, η Ρωσία, η Αίγυπτος μιλούν από μόνες τους. Η αναγνώριση της ανάγκης συλλογικής αντίδρασης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα στο πνεύμα της Συνθήκης της Λισαβόνας, αποτελεί τη βάση για τα επόμενα βήματα».
Εξάλλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν καταστεί στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας ως οι πυλώνες σταθερότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή», αναγγέλλοντας ότι [ως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου που συνειδητά έχουμε αναλάβει για τη γεφύρωση και τη σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και τα κράτη της Μέσης Ανατολής. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή, μέσω των τριμερών στρατηγικών συνεργασιών που αναπτύξαμε στα πλαίσια της νέας περιφερειακής πολιτικής που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις μας με φίλες χώρες στην περιοχή. Συμβάλλουμε στην προαγωγή της σταθερότητας, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας και στην προώθηση της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου».
Επίσης, ο κ. Αγγελίδης εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη μας για την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επικεντρώθηκε στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας τα εξής: «Με τον οποίο συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερα τώρα, σε μια χρονική στιγμή που επισκιάζεται από ακόμα μία προκλητική ενέργεια της Τουρκίας. Την πρόσφατη απόφασή της να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια απόφαση την οποία έχουμε καταδικάσει και η οποία έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις». Επισήμανε ότι «επικροτούμε, όμως, την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου» και ξεκαθάρισε ότι «παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους για τις επόμενες ενέργειες».
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του 5ου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου, ο κ. Αποστολάκης σχολίασε ότι «με τον φίλο μου υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, διαπιστώσαμε από κοινού ότι μέσω των συναντήσεών μας σε αυτό το πλαίσιο, ο συντονισμός και η συνέργεια μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου αναβαθμίζονται διαρκώς. Έχουμε ολοκληρώσει σημαντικό αριθμό κοινών δράσεων, ενώ έχουμε δρομολογήσει προς υλοποίηση αποφάσεις οι οποίες προάγουν αυτή τη στρατηγική συνεργασία και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητά μας».
Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα συνεχίσουμε την επιτευχθείσα δυναμική της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, η οποία και αποτελεί τη βάση για την ενίσχυση της αδελφικής και στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και την ανάπτυξη ευρύτερων περιφερειακών συνεργασιών».
«Σε μια ασταθή και ταραγμένη γειτονιά, η Κύπρος και η Ελλάδα παραμένουν στο επίκεντρο των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών εξελίξεων», τόνισε, σημειώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ίδια στιγμή όμως προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ενώ διαβεβαίωσε ότι «στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε μέσα από τις διεθνώς παραδεδεγμένες αρχές και το διεθνές δίκαιο, την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή».
Πηγή: ΑΜΠΕ