Στην αποκατάσταση του διατηρητέου που βρίσκεται στην οδό Φιλελλήνων 23 και ανήκει από το 1996 στην ιδιοκτησία της, προχωρά η Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να αξιοποιηθεί ο χώρος για τις υπηρεσίες της που βρίσκονται διάσπαρτες στο κέντρο της Αθήνας και για τις οποίες καταβάλλονται ενοίκια. Η σχετική σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Αποκατάσταση και Διαρρύθμιση Διατηρητέου Κτηρίου επί της οδού Φιλελλήνων 23» προϋπολογισμού 4.082.486,77 ευρώ (με αναθεώρηση και Φ.Π.Α), ήδη υπογράφηκε.

Το κτίριο που βρίσκεται επί της οδού Φιλελλήνων 23 και οικοδομήθηκε σε δύο φάσεις, όπως καταγράφεται στο αρχείο νεότερων μνημείων. Αρχικά, τη δεκαετία του 1920, κτίστηκαν το υπερυψωμένο υπόγειο, το υπερυψωμένο ισόγειο και ένας όροφος, σε όψιμο νεοκλασικό ρυθμό, με φέροντα οργανισμό από λιθοδομή. Τη δεκαετία του 1930 προστέθηκε ένας επιπλέον όροφος, με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, ο οποίος δεν εναρμονίστηκε μορφολογικά με το υποκείμενο νεοκλασικό κτίριο.

«Το αναφερόμενο έργο αποτελεί μέρος του Στρατηγικού Σχεδίου της Βουλής για την ορθολογική αξιοποίηση των οικονομικών πόρων και του κτηριακού αποθέματός της. Με την κατασκευή του επιτυγχάνεται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Βουλής ενώ παράλληλα εξοικονομούνται οικονομικοί πόροι με τη μετεγκατάσταση υπηρεσιών της που στεγάζονται σε μισθωμένα κτήρια», επισημαίνει σχετικά η Βουλή.

Η ανάδειξη του αναδόχου έγινε ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή), ενώ το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αφορά ενταγμένο έργο και χρηματοδοτούμενο από το ΕΠ ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.

Στο κτήριο θα στεγαστούν Υπηρεσίες της Βουλής των Ελλήνων καθώς και αίθουσες για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις κ.ά. ενώ η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε πεντακόσιες τριάντα δύο (532) ημερολογιακές ημέρες, από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.