Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν οδεύει να καταλάβει την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές του τρέχοντα μήνα στη Γαλλία, συγκεντρώνοντας το 22% των ψήφων, ποσοστό οριακά υψηλότερο από εκείνο του LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, υποδεικνύει δημοσκόπηση που μεταδόθηκε χθες Κυριακή.

Είναι η πρώτη φορά που ο Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National, RN, το πρώην Εθνικό Μέτωπο) της Λεπέν ξεπερνά το LREM του Μακρόν σε έρευνα του ινστιτούτου Ipsos ενόψει των ευρωεκλογών που μεταδίδεται φέτος, πάντως και άλλες δημοσκοπήσεις είχαν καταγράψει προβάδισμα της άκρας δεξιάς στη Γαλλία στο παρελθόν.

Οι ευρωεκλογές διεξάγονται την 26η Μαΐου στη χώρα αυτή.

Η δημοσκόπηση σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 γάλλων ψηφοφόρων διενεργήθηκε τη 2α και την 3η Μαΐου, αφού ο Μακρόν ανακοίνωσε σειρά προτάσεων, συμπεριλαμβανομένων περικοπών φόρων ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια και το κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στις οποίες πρωτοστατεί το κίνημα των λεγόμενων «κίτρινων γιλέκων».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ipsos για τη γαλλική τηλεόραση και το γαλλικό ραδιόφωνο, το LREM οδεύει να συγκεντρώσει 21,5% των ψήφων. Στην προηγούμενη τέτοια κυλιόμενη έρευνα, από τη 18η ως την 22α Απριλίου, το 23% του δείγματος δήλωνε ότι θα ψηφίσει το LREM και το 22% το RN.

Ο Μακρόν βρέθηκε αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη πρόκληση της προεδρίας του όταν ξέσπασαν οι κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», πριν από περίπου έξι μήνες, αρχικά με αφορμή το υψηλό κόστος ζωής. Το κίνημα αυτό εξελίχθηκε στον εκφραστή της ευρύτερης κοινωνικής δυσαρέσκειας για τις πολιτικές του άλλοτε επικεφαλής επενδυτικής τράπεζας.

Η δυσφορία για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, την απειλή για την ασφάλεια που εγείρουν οι τζιχαντιστές, αλλά και για τη μετανάστευση προς την ΕΕ εκφράζονται ανησυχίες πως θα ευνοήσει τους εθνικιστές και την άκρα δεξιά σε πολλά κράτη-μέλη.

Το RN και ευρωσκεπτικιστικές, αντιμεταναστευτικές παρατάξεις από άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ σχεδιάζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σχηματίζοντας κοινή πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ