Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες ξεκινούν στις 6 Ιουνίου για τους μαθητές των επαγγελματικών λυκείων και στις 7 για τα γενικά λύκεια.
Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν την έναρξη των πανελλαδικών, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα το νέο μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι το οποίο θα έχει πολλά νέα τμήματα εξαιτίας των συγχωνεύσεων μεταξύ πανεπιστήμιων και ΤΕΙ που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη και ο αριθμός των εισακτέων στα τμήματα και τις σχολές της ανώτατης εκπαίδευσης.
Αναφορικά με τους εισακτέους, δεν αποκλείεται το υπουργείο Παιδείας – ελέω και προεκλογικής περιόδου – να μεριμνήσει προκειμένου να δοθούν περισσότερες θέσεις σε ορισμένα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Φέτος, θα είναι η τελευταία χρονιά των Πανελλαδικών, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα, καθώς από του χρόνου θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων εισαγωγή σε ορισμένα τμήματα χαμηλής ζήτησης χωρίς εξετάσεις με μόνη προϋπόθεση το απολυτήριο λυκείου.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, από του χρόνου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος Γαβρόγλου για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, θα υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής σε ορισμένες σχολές χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι Ομάδες Προσανατολισμού (ΟΠ) θα είναι τέσσερις, όσα δηλαδή και τα επιστημονικά πεδία, ενώ θα διεξάγονται εξετάσεις για το απολυτήριο σε ομάδες σχολείων.
Τα SOS των φετινών πανελλαδικών
Κατά τα λοιπά, οι φετινοί υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), θα δώσουν το πρώτο τους μάθημα (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Γενική Παιδεία) την Παρασκευή 7 Ιουνίου και στη συνέχεια, τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού:
– 10 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
– 12 Ιουνίου: Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
– 14 Ιουνίου: Λατινικά (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
– 18 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα της Βιολογίας (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Γενικής Παιδείας).
Όσον αφορά τα ΕΠΑΛ, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν αρχικά στις 6 Ιουνίου στα Νέα Ελληνικά και στις 8 Ιουνίου στα Μαθηματικά (‘Αλγεβρα). Από τις 11 έως και τις 20 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας.
Σημειώνεται, ότι η ώρα έναρξης της εξέτασης των παραπάνω μαθημάτων θα είναι 8:30, με τους υποψηφίους να πρέπει να έχουν προσέλθει στην αίθουσα εξέτασης μέχρι τις 8:00. Η διάρκεια εξέτασης για το κάθε μάθημα είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο» (ΕΠΑΛ), που θα είναι τέσσερις ώρες.
Ειδικά Μαθήματα
Για τα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν από τις 21 Ιουνίου μέχρι 2 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, στις 21/6 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Αγγλικά, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των Γερμανικών και των Ισπανικών στις 22/6. Ακόμη, στις 24/6 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο ελεύθερο σχέδιο και την επόμενη ημέρα (25/6) στο γραμμικό σχέδιο.
Στις 26/6 θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των Γαλλικών και θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν τα τμήματα Μουσικών Σπουδών: 27/6 η Αρμονία, στις 28/6 ο Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, στις 29/6 η Μουσική Αντίληψη και Γνώση και την 1η Ιουλίου η Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν στις 2/7, με την εξέταση του μαθήματος των Ιταλικών.
Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ορίστηκε το διάστημα από την Τρίτη 18-6-2019 μέχρι και την Παρασκευή 28-6-2019.
Σημειώνεται, ότι η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες, των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες, του μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.
Επισημαίνεται ότι για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 2΄ με 6΄ λεπτά για κάθε υποψήφιο, για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση έχει διάρκεια 30′ λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης έχει διάρκεια 2 ωρών.
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)