Στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής επαφίεται πλέον αν θα επανασυγκροτηθεί ή όχι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, η οποία διαλύθηκε όταν ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γιώργος Αμυράς και ο αριθμός των βουλευτών έπεσε κάτω από το όριο των πέντε βουλευτών που επιβάλλεται για να υπάρχει μια Κ.Ο.
Όμως η παραίτηση τώρα του κ. Αμυρά, αλλά και της προερχόμενης από το Ποτάμι Κατερίνας Μάρκου -αμφότεροι έχουν προσχωρήσει στη ΝΔ και είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της- δημιουργούν, θεωρητικά, νέα δεδομένα.
Η Αντιγόνη Λυμπεράκη ήδη ανέλαβε τα κοινοβουλευτικά της καθήκοντα ως επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο του Ποταμιού συμπληρώνοντας την θέση του κ. Αμυρά, ενώ σήμερα αναλαμβάνει στην θέση της κυρίας Μάρκου ο Νίκος Νυφούδης, υποψήφιος στην Β’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης.
Αν προστεθούν σε αυτούς οι εκλεγμένοι επίσης με το Ποτάμι Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης και βεβαίως ο πρόεδρος του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης, τότε συμπληρώνεται το όριο των πέντε βουλευτών.
Ο κ. Θεοδωράκης στην σχετική επιστολή του επικαλείται τις διατάξεις των άρθρων 15 παρ. 1, 2 και 16 παρ. 1 του Κανονισμού της Βουλής από τις οποίες «προκύπτει ότι πέντε βουλευτές, οι οποίοι εκλέχθηκαν με κόμμα που έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η Βουλή, με συνδυασμούς στα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών της χώρας, συγκροτούν αυτοδικαίως Κοινοβουλευτική Ομάδα, εκτός αν δηλώσουν ενυπόγραφα διαφορετική προτίμηση», όπως αναφέρει ο ίδιος.
Με το σκεπτικό αυτό ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να παραπέμψει το θέμα στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής «προκειμένου να διαπιστωθεί η αυτοδίκαιη επανασυγκρότηση της Κ.Ο του κόμματός μας». Πρέπει να επισημανθεί, ωστόσο, ότι ναι μεν προβλέπεται ότι ο απαιτούμενος αριθμός για την διατήρηση μιας Κ.Ο. είναι οι πέντε βουλευτές, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για την συγκρότησή της για την οποία απαιτούνται κατ’ ελάχιστον δέκα βουλευτές.
Υπενθυμίζεται ότι έχει μεσολαβήσει η διάλυση της Κ.Ο. του Ποταμιού (όπως και των ΑΝΕΛ) και το ερώτημα που τίθεται προς την Επιστημονική Υπηρεσία αφορά την επανασύστασή της εντός της ίδιας κοινοβουλευτικής περιόδου και όχι μετά από εκλογές.