Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι είχε μια «πολύ εποικοδομητική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλόγο του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον οποίο συζήτησε πολλά θέματα, από τη Βόρεια Κορέα και την Ουκρανία μέχρι τη Βενεζουέλα, το διμερές εμπόριο και τα πυρηνικά όπλα.

Σε αναρτήσεις του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε «η Ρωσική Φάρσα», δηλαδή οι έρευνες για τη φερόμενη ρωσική παρέμβαση στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα και ιδίως στις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Είχα μια μακρά και πολύ καλή συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν της Ρωσίας. Όπως έλεγα ανέκαθεν, πολύ πριν ξεκινήσει το Κυνήγι Μαγισσών, το να τα πηγαίνουμε καλά με τη Ρωσία, την Κίνα και τους πάντες είναι καλό πράγμα, όχι κακό», πρόσθεσε.

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα ζήτησε ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι επικεντρώθηκε στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, αποφεύγοντας κάθε νύξη περί ρωσικής στρατιωτικής ανάμιξης στην κρίση.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για πάνω από μία ώρα για σειρά θεμάτων. Αυτή ήταν η πρώτη γνωστή επαφή που είχαν από τον περασμένο Δεκέμβριο και αφότου ξέσπασε η κρίση στη Βενεζουέλα, με τις ΗΠΑ να στηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και τη Μόσχα τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Πριν από έναν μήνα, όταν η Ρωσία έστειλε μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων στο Καράκας, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε σε δημοσιογράφους: «Η Ρωσία πρέπει να φύγει».

Σήμερα, δεν έκανε κανένα σχόλιο για τους Ρώσους στρατιώτες.

«Μιλήσαμε για πολλά πράγματα, η Βενεζουέλα ήταν ένα από τα θέματα», είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι ο Πούτιν δεν θέλει καθόλου να εμπλακεί στη Βενεζουέλα, πέραν του ότι θα ήθελε «να συμβεί κάτι θετικό για τη Βενεζουέλα και εγώ αισθάνομαι το ίδιο», πρόσθεσε. «Θέλουμε να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος πεινάει, δεν έχουν φαγητό, δεν έχουν νερό», είπε.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον συζητούν μια συνθήκη για τα πυρηνικά με την οποία θα μπορούσε να μειωθεί ο αριθμός των όπλων αυτών.

«Συζητάμε για μια πυρηνική συμφωνία όπου εμείς θα κατασκευάζουμε λιγότερα και εκείνοι θα φτιάχνουν λιγότερα και ίσως ακόμη και να ξεφορτωθούμε κάποια από την τρομαχτική δύναμη πυρός που έχουμε τώρα», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συμμετάσχει στη συνθήκη αυτή και το Πεκίνο.

«Συζητήσαμε την πιθανότητα μιας τριμερούς συμφωνίας, αντί για διμερή. Και η Κίνα, έχω ήδη μιλήσει μαζί τους. Θα ήθελαν πάρα πολύ να συμμετάσχουν σε αυτή τη συμφωνία», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ