Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε σήμερα τον «αποτροπιασμό» της για την εκτέλεση δύο εφήβων ηλικίας 17 ετών, έπειτα από μια δίκη που «σημαδεύτηκε από παρατυπίες».
Ο Μεχντί Σοχραμπιφάρ και ο Αμίν Σενταγκάτ ήταν μόλις 15 ετών όταν συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιασμό και διάρρηξη το 2017.
Η Μισέλ Μπατσελέτ υπενθύμισε πως η Τεχεράνη έχει υπογράψει τη διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των πολιτών και τα πολιτικά δικαιώματα και τη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού που απαγορεύουν επίσημα την εκτέλεση ανηλίκων.
«Αυτές οι δύο υποθέσεις είναι ιδιαίτερα απεχθείς καθώς τα δύο αγόρια είχαν υποστεί προφανώς κακομεταχείριση και η δίκη τους σημαδεύτηκε από παρατυπίες», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε το Γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, οι δύο έφηβοι είχαν εγκλειστεί για δύο μήνες σε ένα κέντρο κράτησης της αστυνομίας χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο, είχαν χτυπηθεί και προφανώς είχαν υποχρεωθεί σε ψευδείς ομολογίες.
Στη διάρκεια μιας πρώτης δίκης, στους δύο νέους επιβλήθηκε η θανατική ποινή, αλλά η ποινή ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο έπειτα από προσφυγή των οικογενειών και των δικηγόρων τους.
Σε νέα δίκη, το δικαστήριο επιβεβαίωσε την καταδίκη σε θάνατο και οι δύο έφηβοι εκτελέστηκαν στις 25 Απριλίου στη Σιράζ (νότια) προφανώς διά μαστιγώσεως.
Ο ΟΗΕ εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι οι δικαστές δεν έλαβαν υπόψη την πνευματική κατάσταση του Μεχντί Σοχραμπιφάρ, ο οποίος φοιτούσε σε ειδικό σχολείο για παιδιά με αναπηρίες.
«Αισθάνομαι αποτροπιασμό», δήλωσε η Μπατσελέτ. «Το γραφείο μου ζητεί από το Ιράν να καταργήσει πλήρως τις εκτελέσεις ατόμων που ήταν ανήλικοι τη στιγμή των γεγονότων. Καλώ γι΄άλλη μια φορά τις αρχές να σταματήσουν την εκτέλεση ανηλίκων και να μετατρέψουν αμέσως όλες τις θανατικές ποινές.»
Από την πλευρά του το Ταμείο του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία (Unicef) εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για εκτελέσεις πέντε ανηλίκων τις δύο τελευταίες εβδομάδες στο Ιράν και στη Σαουδική Αραβία.
«Στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε λάβει, δύο αγόρια ηλικίας 17 ετών εκτελέστηκαν σε μια φυλακή –όπου προφανώς κρατούνταν- στη Σιράζ, στο νότιο τμήμα της χώρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Unicef.
Οι οικογένειες και οι δικηγόροι των αγοριών δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για την ποινή τους, συνέχισε η Unicef.
«Στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, πληροφορίες που έχουμε λάβει ανέφεραν πως τρία αγόρια που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο εκτελέστηκαν στις 23 Απριλίου», πρόσθεσε η Unicef, χωρίς να διευκρινίζει ποια ήταν η ηλικία τους.
Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών αναφέρει πως «ούτε η θανατική ποινή ούτε η ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης μπορούν να επιβληθούν για αδικήματα που διαρπάχθηκαν από άτομα κάτω των 18 ετών», υπενθυμίζει η Unicef.
Η Unicef υπογράμμισε επίσης την ανάγκη του σεβασμού του δικαιώματος σε μια δίκαιη δίκη για τους ανήλικους που κατηγορούνται για αδικήματα.
Στα τέλη Απριλίου, η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 37 πολίτες της που είχαν καταδικαστεί για «τρομοκρατία» ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 100 τον αριθμό των εκτελεσθέντων στη χώρα από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με καταμέτρηση που συντίθεται από επίσημες ανακοινώσεις. Στην παγκόσμια έκθεσή της για τη θανατική ποινή για το 2018, η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως μετά την Κίνα (που δεν δημοσιεύει στατιστικά στοιχεία), οι χώρες οι οποίες προσέφυγαν πιο μαζικά στις εκτελέσεις είναι το Ιράν (253) και η Σαουδική Αραβία (149).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ