Από τους περίπου 1.500 Έλληνες που ζουν στη Βενεζουέλα, εκατό οικογένειες βρίσκονται στο Καράκας και βιώνουν από κοντά τις βίαιες εξελίξεις, εκφράζοντας την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η Βάσω λέει ότι έχει συγκεντρώσει προμήθειες για τα δύσκολα που έρχονται: τρόφιμα και νερό, «αφού νερό έχουμε μόνο μια ώρα την ημέρα», φάρμακα. Με το διαμέρισμά της να βρίσκεται κοντά στο προεδρικό μέγαρο η οικογένεια της περιορίζει τις μετακινήσεις.
Ο Θεόδωρος, έχει βάλει κάγκελα στα παράθυρά του σπιτιού του, αν και ζει στον 14ο όροφο. «Φοβόμαστε, αλλά το ξέρουμε, το περιμένουν ότι θα γίνουν χειρότερα τα πράγματα» λέει, προεξοφλώντας ότι μέσω βίας θα γίνει η όποια αλλαγή.
Για επερχόμενο εμφύλιο πόλεμο μιλά και ο Κώστας, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη χώρα και να επιστρέψει στην Ελλάδα, εάν η κατάσταση γίνει πιο επικίνδυνη.
Το δρόμο της επιστροφής έχουν ήδη πάρει αρκετοί Έλληνες.
Δεν λείπουν πάντως και οι μαχητικές φωνές όπως η Κωνσταντίνα, που όπως δηλώνει βιάζεται να κατέβει στο δρόμο για να φωνάξει όσες πιο πολλές φορές και όσο πιο δυνατά μπορεί «την ελληνική λέξη Δημοκρατία», ελπίζοντας αυτή να επιστρέψει γρήγορα στη χώρα.
Σημειώνεται πάντως ότι σε επικοινωνία του in.gr με το υπουργείο Εξωτερικών, όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια στη Βενεζουέλα μετά το κάλεσμα του Γκουαϊδό στο στρατό, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Αλέξανδρος Γεννηματάς καθησύχασε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι Έλληνες έχουν αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα», ενώ σημείωσε ότι υπάρχει διαρκής επικοινωνία και συνεννόηση με το προσωπικό της πρεσβείας.
Για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να απομακρυνθούν Έλληνες από τη Βενεζουέλα, ο κ. Γεννηματάς υπογράμμισε ότι υπάρχει σχεδιασμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους πολίτες των κρατών της ΕΕ.