Η αναδιήγηση της Πατ Μπάρκερ για το έπος της «Ιλιάδας» στο βιβλίο της «Η σιωπή των κοριτσιών» (στα ελληνικά αναμένεται τις επόμενες ημέρες από τις εκδ. Αιώρα μτφ. Δέσποινα Κανελλοπούλου) δίνει τον λόγο στη Βρισηίδα και διεκδικεί το χρηματικό έπαθλο των 30.000 στερλινών στο φετινό Women’s Prize Μυθιστορήματος.

Επίσης, στη λίστα των υποψηφίων είναι και το βιβλίο της προηγούμενης νικήτριας Μαντελίν Μίλερ «Κίρκη» (στα ελληνικά μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα, μτφ. Μαρία – Κλειώ Παπαμιχαήλ) που αποτελεί μια αντιστροφή στην ομηρική ιστορία της μάγισσας η οποία αποπλανά τον Οδυσσέα.

«Τα δύο πρότυπα που παρουσιάζονται συχνά στους μύθους και τους θρύλους είναι η όμορφη κόρη, η αιχμάλωτη πριγκίπισσα και η κακή μάγισσα, η οποία είναι πάρα πολύ άσχημη στα μάτια ενός άνδρα και επομένως προσπαθεί να σκοτώσει τους άνδρες. Εδώ παρουσιάζονται οι ακριβώς αντίστροφες μαρτυρίες και βλέπετε ότι είναι γυναίκες των οποίων τις ιστορίες και την πιθανή αλήθεια τους έγραψε για λογαριασμό τους το σύστημα της πατριαρχίας. Ολοι γνωρίζουμε ότι η Ιστορία γράφεται από τους νικητές. Αυτές οι συγγραφείς στα βιβλία τους επισημαίνουν ότι αυτοί οι νικητές είναι άνδρες, ακόμη και όταν οι γυναίκες είναι στη νικήτρια πλευρά, επειδή οι γυναικείες ιστορίες έχουν γραφεί από εκείνους» δήλωσε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των λογοτεχνικών διακρίσεων Women’s Prize Κέιτ Γουίλιαμς.

– Ποια είναι η τρίτη συγγραφέας της νέας ομηρικής γραφής;

– Για τί μιλά το μυθιστόρημα;

– Τί επιπλέον έχει να πει για την ιστορία η Μούσα που επικαλείται στην αρχή της «Ιλιάδας» και της «Οδύσσειας»;

– Τί επιχειρούν τα τρία φεμινιστικά μυθιστορήματα;

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των «Νέων» της Πέμπτης

Οι γυναίκες ξανατραγουδούν τον Ομηρο