Την Ακολουθία του αγιασμού των εγκαινίων του νέου “Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων”, τέλεσε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Παρέστησαν, οι Μητροπολίτες Άρτης κ. Καλλίνικος και Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο Διευθυντής της ΜΚΟ Αποστολή και Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Κωστής Δήμτσας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, κύριος Παύλος Ραβάνης, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, η υφ. Παιδείας Μερόπη Τσούφη, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων, κλήρος και λαός.
Το πάρκο δημιουργήθηκε από το εθνικό Συλλογικό Σύστημα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», ενώ είναι σημαντικό ότι από τις 30.4.2019 (08:00 π.μ.) έως τις 5.5.2019 (08:00 π.μ.) είναι σε εξέλιξη προσπάθεια δημιουργίας νέου Παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες (World Guinness Record) στην ανακύκλωση συσκευασιών, αποτελώντας το πρώτο αντίστοιχο ρεκόρ Γκίνες στην Ευρώπη!
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «ο χώρος αυτός σχεδιάζεται να γίνει ένα σχολείο, ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης». Αναφέρθηκε στην ιστορία της δραστηριότητας αυτής και στην έναρξη της πρωτοβουλίας επισημαίνοντας ότι η ενέργεια αυτή προχώρησε με τη συμβολή όλων και έχει αναδειχθεί σε κίνημα. «Γι’ αυτό τον λόγο εκφράζουμε την χαρά μας, αλλά και τα συγχαρητήρια ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, τους μαθητές, τους γονείς τους και τους δασκάλους τους, τους εκπαιδευτικούς, διότι αγκάλιασαν αυτό που λέγεται ανακύκλωση και το ανέδειξαν μαζί με τους ιερείς και τους ανθρώπους των ενοριών μας σε ένα κίνημα. Απόδειξη είναι ότι μαθητές Γυμνασίου του Κατσικά βρίσκονται στην Αμερική γιατί κέρδισαν σε έναν διαγωνισμό. Αυτό το οποίο ζούμε και κάνουμε εδώ και αυτό που αρχίζει σήμερα σε αυτό τον χώρο είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, ενός ευρύτερου σχεδιασμού, το οποίο ευελπιστεί να γίνει το πρώτο υλοποιημένο πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας που θα αφορά το περιβάλλον, με δράσεις εθελοντισμού, με δράσεις εκπαίδευσης, ανακύκλωσης αλλά όμως ταυτόχρονα και με παραγωγικές δράσεις, που θα αφορούν το περιβάλλον, έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο να μπορούμε και να εκπαιδεύσουμε νέους ανθρώπους των Ιωαννίνων αλλά και από όλη την Ελλάδα που θα επισκέπτονται αυτόν τον χώρο. Θα συμβάλλουμε για μία καθαρή Πόλη και Περιφέρεια, αλλά και θα εξασφαλίσουμε πόρους, ώστε να λειτουργήσει η γεωργική σχολή στην Βελλά και να μπορούμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο μας».
Μίλησε, επίσης, για τις συνεργασίες της Μητροπόλεως και συνεχάρη, αλλά και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια, ενώ αναφέρθηκε και στην σημαντική οικονομική συμβολή από το εν λόγω πρόγραμμα, με το οποίο στηρίζεται το κοινωνικό έργο της Μητροπόλεως.
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων σημείωσε ότι σήμερα είναι πρώτη Μαΐου, είναι ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς, κάποιοι σκοτώθηκαν μια τέτοια μέρα για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ας τους μνημονεύσουμε, λοιπόν, και ας βάλουμε όλοι στο νου μας και στην καρδιά μας ότι θα πρέπει να παλεύουμε, ώστε οι άνθρωποι και κυρίως οι εργαζόμενοι, να ζουν με αξιοπρέπεια, να ζουν έχοντες τα δικαιώματα που αξίζουν στην εργασία τους και βεβαίως ας ευχηθούμε με την προσπάθεια και την βοήθεια όλων η χώρα μας να προχωρήσει μπροστά και οι άνθρωποι να έχουν το επίπεδο ζωής που τους αξίζει».
Ο κ. Δήμτσας δήλωσε «ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η Αποστολή, υλοποιώντας το Όραμα του Μακαριωτάτου, συμβάλλει τόσο στην ενίσχυση του συνανθρώπου μας όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ανακύκλωσης. Για εμάς στην Αποστολή, η συμβολή μας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των νέων ανθρώπων και ιδιαίτερα μαθητών, αποτελεί μια σημαντική προτεραιότητα, αφού τα παιδιά είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για να αλλάξει η περιβαλλοντική συμπεριφορά όλης της οικογένειας και να προωθηθεί η ανακύκλωση στην χώρα μας».
Μίλησε, επίσης, για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανταποδοτικής ανακύκλωσης που έχει αναπτυχθεί με τον Εθνικό Φορέα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης με τον τίτλο «Αποστολής: Άνθρωπος και Περιβάλλον» επισημαίνοντας πως «θα καταφέρουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τον εμπερίστατο άνθρωπο, καθώς τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται από το προσφερόμενο ανταποδοτικό κίνητρο θα μας επιτρέψουν να ενδυναμώσουμε ακόμα παραπάνω το φιλανθρωπικό μας έργο».
Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος εξήρε την συγκεκριμένη προσπάθεια τονίζοντας πως «πράγματα που λερώνουν και υποβαθμίζουν το περιβάλλον μπορούν να γίνουν κάτι χρήσιμο για το περιβάλλον αλλά και τρόπος ώστε να βοηθηθούν άνθρωποι που υποφέρουν». Υπογράμμισε, ακόμη, ότι «επαινέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος, ο Μητροπολίτης, άνθρωποι της Εκκλησίας και κάποιοι θα αναρωτηθούν είναι δουλειά του παπά αυτά τα πράγματα ή του Μητροπολίτη και του Αρχιεπισκόπου; Θα σταθούμε όμως σε δύο σημεία του Ευαγγελίου, απευθυνόμενος ο Χριστός σε όλους τους ανθρώπους, αλλά ιδιαίτερα σε όσους έχουν την ιερή εργασία μέσα στο χώρο της Εκκλησίας, τόνισε ότι τα τάλαντα, τα χαρίσματα δίνονται σε όλους τους ανθρώπους και έχουμε την υποχρέωση να τα αναπτύξουμε, να τα κάνουμε πολλά. Εδώ δε μας λέει τι είναι αυτή η ανάπτυξη, είναι μία δυνατότητα, ώστε ο καθένας να μπορεί να απλώσει τα φτερά του μέχρι εκεί που μπορεί. Βάζει, όμως, έναν περιορισμό, ότι αυτά τα ταλαντα καλούμαστε να τα αυξήσουμε με τον όρο ότι το κάνουμε για τους άλλους ανθρώπους και όχι για να ικανοποιήσουμε τον εαυτό μας. Αυτή η προσπάθεια παίρνει μία ιδιαίτερα καλή διάσταση και εύχομαι να προχωρήσει. Το δεύτερο σημείο που ήθελα να τονίσω» προσέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος «είναι ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τα θεωρούν περιττά όλα αυτά. Σε αυτούς έχουμε την δυνατότητα και την προτροπή να τους προσκαλέσουμε αλλα πάντοτε αυτή η κατηγορία των ανθρώπων βρίσκει τα δικά της επιχειρήματα τα οποία ντύνει ιερό χιτώνα. Ακούσαμε σήμερα «μετὰ μίαν καὶ δευτέραν νουθεσίαν παραιτοῦ». Αφήστε τους, λοιπόν, αυτοί θα συνεχίσουν το έργο τους, είτε στην κοινότητα, είτε στην Περιφέρεια ή οπουδήποτε αλλού, θα έχουν τα δικά τους τα σχόλια. Και μεσα στην Εκκλησία; Και μεσ’ την Εκκλησία. Επομένως, Άγιε Ιωαννίνων, κ. Διευθυντά, εσείς το έργο σας προχωρείτε και αν έχετε διαβάσει ένα πολύ ωραίο βιβλίο, όταν έχετε ένα ωραίο έργο, τα καραβάνια να προχωράνε και από πίσω ας γαβγίζουν τα σκυλιά».
Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος, οι Μητροπολίτες, ο Διευθυντής της Αποστολής, καθώς και εκπρόσωποι της Ανταποδοτικής και των τοπικών αρχών, ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για την λειτουργία των μηχανημάτων, ενώ ανακύκλωσαν διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά.
Το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων», που είναι ο ιδανικός προορισμός για τους νέους ανθρώπους, τους μαθητές και τις οικογένειές τους, αποτελεί έναν Πολυχώρο Ανακύκλωσης, ο οποίος περιλαμβάνει:
Πολυχώρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, για την ανακύκλωση μεταλλικών, πλαστικών και γυάλινων συσκευασιών με παροχή ανταποδοτικού κινήτρου, αλλά και σημαντικών επάθλων για τους ανακυκλωτές.
Στον Πολυχώρο Ανακύκλωσης έχει τοποθετηθεί και λειτουργεί το υψηλής τεχνολογίας «Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», αποτελώντας τη δεύτερη χώρα, σε όλο τον κόσμο, μετά τη Σουηδία που λειτουργεί, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η Ελλάδα μπορεί να καινοτομεί και να πρωτοπορεί και στα θέματα της ανακύκλωσης. Με το νέο «Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», που αποτελεί τον πλέον εξελιγμένο εξοπλισμό ανακύκλωσης συσκευασιών, η ανακύκλωση περνά στο νέο στάδιο εξέλιξής της και οι Έλληνες πολίτες πλέον θα ανακυκλώνουν με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο στον κόσμο, αδειάζοντας χύδην τις συσκευασίες.