Προετοιμασία 20΄ Μαγείρεμα 90′

Υλικά (για 4 άτομα)
1 χταπόδι 1 κ. τουλάχιστον
1 κ. φασολάκια
1 κ.σ. πελτέ
1 σφηνάκι ξίδι
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 ξύλο κανέλας
2 μπαχάρια
1 φύλλο δάφνης
1 σκελίδα σκόρδο
150 ml ελαιόλαδο + 50 ml για το σερβίρισμα
50 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Χωρίζουμε το χταπόδι σε πλοκάμια και κουκούλα. Κόβουμε την κουκούλα σε λωρίδες.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το μισό ελαιόλαδο. Μόλις κάψει, ρίχνουμε τα πλοκάμια και σβήνουμε με το ξίδι. Αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να μαγειρευτούν με αυτά. Μόλις σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο ολόκληρο, τον πελτέ και τα μπαχαρικά να τσιγαριστούν. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα ρίχνουμε νερό και μαγειρεύουμε 20′.
Μαζεύουμε το χταπόδι σε μια άκρη και προσθέτουμε τα φασολάκια στην κατσαρόλα. Βάζουμε πιπέρι μαύρο, μαϊντανό και νερό όσο χρειάζεται για να καλυφθούν ίσα-ίσα τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγομαγευρεύουμε για περίπου μία ώρα.
Αλάτι βάζουμε στο τέλος, αν χρειαστεί, γιατί έχει αρκετό το χταπόδι. Προσθέτουμε πιπέρι και 50 ml αγνό παρθένο ελαιόλαδο ωμό.