Οι αρχές του Περού απέλασαν πάνω από 40 μετανάστες από τη Βενεζουέλα διότι απέκρυψαν πως είχαν ποινικό μητρώο ή διότι παρέμεναν στη χώρα παράνομα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κάρλος Μοράν χθες Δευτέρα. Πρόκειται για την πρώτη ομαδική απέλαση μεταναστών από τη Βενεζουέλα στην οποία προχώρησαν οι περουβιανές αρχές αφότου εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες κατέφυγαν στη χώρα αυτή εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης η οποία μαστίζει τη χώρα τους.
Οι μετανάστες συνελήφθησαν σε διάφορες συνοικίες στη Λίμα σε επιχείρηση της αστυνομίας νωρίς το πρωί της Δευτέρας και επιβιβάστηκαν σε στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέβη στη Βενεζουέλα μερικές ώρες αργότερα.
Σύμφωνα με τον Μοράν, τα περισσότερα από τα πρόσωπα που απελάθηκαν είχαν ψευδορκήσει όταν κατέθεσαν εντός των ορίων των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεών τους για να τους χορηγηθούν άδειες παραμονής, λέγοντας πως δεν είχαν ποινικό μητρώο. Η παραβίαση αυτή της νομοθεσίας του Περού ως προς τη μετανάστευση επισύρει απέλαση.
Άλλοι απελάθηκαν διότι παρέμεναν παράνομα στη χώρα των Άνδεων, συμπλήρωσε ο Μοράν χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Το Περού, με πληθυσμό 32 εκατομμυρίων, έχει υποδεχθεί τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών από τη Βενεζουέλα, μετά την Κολομβία. Οι περισσότεροι από τους περίπου 700.000 πολίτες της Βενεζουέλας που ζουν πλέον στο Περού μπήκαν στη χώρα πέρυσι.
«Καλωσορίσαμε αδελφικά ως χώρα χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας που ήλθαν εδώ αναζητώντας καλύτερο μέλλον», είπε ο Μοράν στους δημοσιογράφους. «Αλλά ως κυβέρνηση, οφείλουμε πρώτα απ’ όλα να προστατεύουμε τους πολίτες μας και οι άνθρωποι που έλαβαν άδειες παραμονής λέγοντας ψέματα, πλαστογραφώντας πληροφορίες, είχαν ποινικά μητρώα, και αυτό αποτελεί απειλή», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Μαρτίν Βισκάρα.
Οι επαναπατρισμοί της Δευτέρας ακολούθησαν δημοσιεύματα σε ΜΜΕ τους τελευταίους μήνες κατά τα οποία πολίτες της Βενεζουέλας έχουν ενταχθεί σε συμμορίες και επιδίδονται σε διάφορα κακουργήματα. Την περασμένη εβδομάδα, η περουβιανή αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε κύκλωμα στο οποίο συμμετείχαν πολίτες της Βενεζουέλας και επιδιδόταν σε απαγωγές για λύτρα.
Κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ, περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους από το 2015, για να σωθούν από την οικονομική κρίση. Εκτιμάται ότι άλλα δύο εκατομμύρια ενδέχεται να μεταναστεύσουν φέτος.
Οι περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα κατέφυγαν σε άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής, όπου οι δημόσιες υπηρεσίες σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν μπροστά σε αυτόν τον όγκο μεταναστευτικών ροών. Σε ορισμένες χώρες ή περιοχές, η έλευση των μεταναστών έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Το Περού δημιούργησε ειδικές άδειες παραμονής και εργασίας για τους πολίτες της Βενεζουέλας στις αρχές του 2017, επιτρέποντάς τους να εργάζονται και χορηγώντας τους πρόσβαση στις υπηρεσίας υγείας και στο σύστημα παιδείας. Όμως στα τέλη της περασμένης χρονιάς, ο πρόεδρος Βισκάρα αποφάσισε οι αρχές του Περού να πάψουν να δέχονται νέες αιτήσεις για την ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, βάσει του οποίου διανεμήθηκαν άδειες παραμονής σε πάνω από 130.000 πολίτες της Βενεζουέλας, ενώ τελούν ακόμη υπό επεξεργασία οι αιτήσεις άλλων 160.000.
Το 67% των Περουβιανών έχει πλέον αρνητική άποψη για τους μετανάστες από τη Βενεζουέλα, ενώ το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 43% τον Φεβρουάριο του 2018, κατέδειξε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα El Comercio.
Ως κυριότερη αιτία για αυτό το δείγμα επικαλέστηκε τις ανησυχίες του για την εγκληματικότητα· ακολούθησε η ανησυχία για τις θέσεις εργασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ