Πριν καλά καλά κοπάσουν οι αντιδράσεις για τo έθιμο του σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα, κατά τη διάρκεια του οποίου έχασε τη ζωή του ο εικονολήπτης Κώστας Θεοδωρακάκης, οι αρμόδιοι φορείς «πετούν το μπαλάκι» όσον αφορά στον τρόπο και το χώρο διεξαγωγής του συμβάντος. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ελλιπή μέτρα προστασίας που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του εικονολήπτη, καθώς και την έκθεση σε κίνδυνο των υπόλοιπων παρευρισκομένων.
Μπορεί ο δήμαρχος της πόλης, Παναγιώτης Νίκας, να ανασκεύασε τη δήλωσή του ότι το έθιμο του σαϊτοπόλεμου είναι στο DNA των κατοίκων και δεν μπορεί να καταργηθεί γιατί θα υπάρχουν αντιδράσεις, σημειώνοντας ότι αν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, τότε ο σαϊτοπόλεμος δεν θα έχει μέλλον, ωστόσο εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Όπως προκύπτει από έγγραφο που έχει δημοσιευτεί στη Διαύγεια, ο ίδιος ο δήμαρχος είχε αποφασίσει την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου Σαϊτομάχων με 12.000 ευρώ ώστε να προμηθευτεί και να φέρει εις πέρας τα έξοδα της εκδήλωση, την ίδια ώρα που με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο το κόστος για τα μέτρα προστασίας φέρεται να είναι μόλις 175 ευρώ.
Όπως φαίνεται και στο έγγραφο, με ημερομηνία 15 Μαρτίου, ο κ. Παναγιώτης Νίκας υπέγραψε να εγκριθεί το ποσό των 12.000 και να πιστωθεί ως «επιχορήγηση του Συλλόγου Σαϊτομάχων Καλαμάτας για διοργάνωση σαϊτοπόλεμου». Πρόκειται για ποσό που αποδεσμεύτηκε από τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2019.
Στην αντίπερα όχθη, με απόφαση της «Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «Φάρις» εγκρίνεται το πόσο των 175 ευρώ για την προετοιμασία του χώρου διεξαγωγής του σαϊτοπόλεμου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν αυτό το ποσό ήταν το συνολικό που διατέθηκε για τα μέτρα προστασίας.