Το 1975 οι πρωταίτιοι του Απριλιανού Πραξικοπήματος κάθισαν στο σκαμνί και οι δικαστές απεφάνθισαν : «εις θάνατον». Μετά όμως ήρθε ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και μετέτρεψε την ποινή σε ισόβια, λέγοντας μάλιστα : «όταν λέμε ισόβια , εννοούμε ισόβια». Αυτήν την αλλαγή την έκανε ο πρωθυπουργός , γιατί είχε ζήσει πολλά χρόνια στο Παρίσι και ήξερε ότι οι Ευρωπαίοι είχαν καταργήσει την θανατική ποινή, για ανθρωπιστικούς λόγους. Τι έγινε όμως στην πράξη ; Μετά από λίγο οι πραξικοπηματίες άρχισαν να βγαίνουν ένας – ένας, «λόγω ανήκεστου βλάβης της υγείας τους».

Προ ολίγων ετών, ένας αχρείος Νορβηγός, πήγε σε μια παιδική κατασκήνωση και σκότωσε σαν «κοτόπουλα» 72 παιδιά. Και τι έγινε στο δικαστήριο; Καταδικάστηκε σε ισόβια και σε λίγο καιρό θα αποφυλακισθεί. Τον περασμένο μήνα, ένας «μουρλός» στη Νέα Ζηλανδία σκότωσε 49 ανθρώπους, γιατί έτσι του κάπνισε. Κι αυτός θα καταδικασθεί σε ισόβια, γιατί και σ’ αυτό το μακρινό νησί καταργήθηκε η θανατική ποινή. Προ ολίγων ημερών προέκυψε στην Κύπρο ο φριχτός κατά συρροή εγκληματίας, που δολοφόνησε 5 γυναίκες και 2 παιδιά. Κι αυτός θα καταδικασθεί σε ισόβια, γιατί στη μεγαλόνησο δεν υπάρχει η θανατική ποινή.

Τι είναι όμως η ποινή των ισοβίων ; Η «Ισόβια κάθειρξη» είναι μια από τις μεγαλύτερες ποινές για σοβαρά ποινικά αδικήματα. Ο όρος ισόβια (ίσος+βίος) σημαίνει ότι είναι ίση με τον βίο, το χρονικό διάστημα ζωής του ανθρώπου. Στο ελληνικό ποινικό δίκαιο είναι πλέον η υψηλότερη μεμονωμένη ποινή που μπορεί να επιβληθεί, μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής. Σύμφωνα όμως με το άρθρο 105 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, η έννοια είναι πλασματική, δηλαδή καταδικασμένοι σε ισόβια κάθειρξη μπορούν να αποφυλακιστούν αν έχουν εκτίσει τουλάχιστον είκοσι (20) έτη της ποινής τους, ή δεκαέξι (16) έτη αν έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους» («Ποινικός Κώδικας». Υ. Δ.. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2012».

Επίσης οι κατάδικοι με την ποινή αυτή, αν την εκτίσουν σε «αγροτικές φυλακές», εφόσον τέτοιες λειτουργούν, τότε ο συνολικός χρόνος ποινής (των 20 ή 16 ετών), υπο-πολλαπλασιάζεται κατά ποσοστό μία ημέρα έκτισης σε 1,5 ημέρες ποινής, οπότε ο κρατούμενος εκτίει μόνο 13,3 έτη ποινής, ή 10,7 έτη αν έχει υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας του.

Από το 1975 , αλλά τελικά από το 2005 μέχρι το 2012, ο Π.Κ. τροποποιήθηκε επανειλημμένα. Οι τροποποιητικοί νόμοι είναι τουλάχιστον 26 κι αν μετρήσουμε από το 2000 υπερβαίνουν τους 50. Ταυτόχρονα και δίπλα στον ΠΚ έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ειδικών ποινικών νόμων.

Συμπεράσματα

Ο Ποινικός Κώδικας είναι συμπλήρωμα των θρησκευτικών κανόνων, που για να διαφυλάξουν την ανθρώπινη κοινωνία, διδάσκουν «ου κλέψεις», «ου ψευδομαρτυρήσεις», «ου φονεύσεις», κτλ. Όμως στην πάροδο του χρόνου αποδείχθηκε ότι οι θρησκευτικοί κανόνες δεν ήταν σε θέση να διαφυλάξουν και να εγγυηθούν την ομαλή λειτουργία μιας κοινωνίας. Έτσι, αρχικά προέκυψαν οι ποινές της πολιτείας, οι οποίες στην πάροδο του χρόνου, μεταβλήθηκαν σε «Ποινικό Κώδικα», που ορίζει για κάθε παράβαση των πολιτών μια ποινή. Παλαιότερα, υπήρχε για βαριά εγκλήματα κι η ποινή του θανάτου, αλλά στο πέρασμα του χρόνου θεωρήθηκε ότι αυτή η ποινή είναι απάνθρωπη, ώστε στην πληθώρα των δυτικών χωρών καταργήθηκε και αντ΄ αυτής καθιερώθηκε η «ισόβια κάθειρξη». Εμείς όμως δεν συμφωνούμε με αυτήν την αλλαγή, διότι τα ισόβια δεν σωφρονίζουν τους εγκληματίες. Ο Νορβηγός δολοφόνος, μάλιστα είναι περήφανος για το έργο του και δέχεται καθημερινά πλήθος επιστολών, που εκφράζουν γι’ αυτόν τον θαυμασμό τους.

Για να μη μακρηγορούμε, εμείς απορρίπτουμε αυτήν τη ρύθμιση των ισοβίων για όλους και προτείνουμε όπως οι νομικοί συντάξουν ένα πίνακα με «ειδεχθή εγκλήματα», για τα οποία η μόνη ποινή θα είναι ο θάνατος. Ακόμη κι ο Χριστός είχε πει στο μαθητή του : «Μάχαιραν έδωκας, μάχαιραν θα λάβης».

Ο κ. Θεόδωρος Αυγερινός είναι συνταξιούχος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας