Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας και να στηρίξει τον αγώνα της αντιπολίτευσης για αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα απευθύνει ο βουλευτής της αντιπολίτευσης και εκπρόσωπος του Γκουαϊδό, Φρανσίσκο Σούκρε, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κώστα Δουζίνα, καθώς και με τον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Βαγγέλη Καλπαδάκη.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ελεύθερο Τύπο ο απεσταλμένος του Γκουαϊδό ζητά επίσης να γίνει έρευνα για τις πτήσεις κυβερνητικών αεροσκαφών του Μαδούρο στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας. Ζητάμε από την κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει τον αγώνα που κάνουμε εκατομμύρια άνθρωποι για ελεύθερες εκλογές, προκειμένου να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στη Βενεζουέλα» αναφέρει ο Φρανσίσκο Σούκρε και προσθέτει: «Ευελπιστούμε η Ελλάδα να προστεθεί στη μεγάλη πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό. Από τις 28 χώρες της ΕΕ οι 24 τον έχουν ήδη αναγνωρίσει. Ελπίζουμε η ελληνική κυβέρνηση να καταλάβει ότι εμείς στη Βενεζουέλα δικαιούμαστε να έχουμε ελεύθερες και καθαρές εκλογές, που θα μας επιτρέψουν να ανακάμψουμε και να αφήσουμε πίσω τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που μας έπληξε» σημειώνει.
Ερωτηθείς για την απάντηση που έχει λάβει από τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, ο απεσταλμένος του Γκουαϊδό αναφέρει: «Μέχρι στιγμής η απάντηση που μας έδωσαν είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί στη διεξαγωγή ελεύθερων και καθαρών εκλογών το συντομότερο δυνατόν στη Βενεζουέλα, όπως άλλωστε το ζητάει και η «Διεθνής Ομάδα Επαφής», που συγκροτήθηκε πρόσφατα, με πρωτοβουλία της ΕΕ. Ελπίζουμε σύντομα η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει και τον αγώνα τον Βενεζουελανών, αναγνωρίζοντας τον Χουάν Γκουαϊδό. Το Σύνταγμά μας προβλέπει ότι, όταν υπάρχει κενό εξουσίας, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, δηλαδή ο Γκουαϊδό, αναλαμβάνει τη θέση του μεταβατικού προέδρου. Και δεν έχουμε νόμιμο πρόεδρο επειδή οι εκλογές έγιναν χωρίς καμία δημοκρατική εγγύηση.»
Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης απευθύνει έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «Το κόμμα του ελληνα πρωθυπουργού είναι ένα κόμμα της Αριστεράς. Εχει κοινά ιδεολογικά στοιχεία με το κόμμα του κ. Μαδούρο. Ομως, πέρα από τις ιδεολογίες, υπάρχει η ανάγκη που έχει ο λαός να διώξει μια δικτατορία και να φέρει τη Δημοκρατία. Αυτό δεν είναι ένα θέμα ιδεολογικών διαφορών, Αριστεράς ή Δεξιάς, αλλά ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποκατάστασης της Δημοκρατίας και ελευθερίας.»
Ο Μαδούρο και το χρυσάφι της Βενεζουέλας
Σχετικά με τις κινήσεις του καθεστώτος Μαδούρο, ο Φρανσίσκο Σούκρε επισημαίνει: «Πέρα από μια τυπική λατινοαμερικανική δικτατορία, το καθεστώς του Μαδούρο είναι μια εγκληματική οργάνωση που χρησιμοποιεί την τρομοκρατία, τη διακίνηση ναρκωτικών, τη διακίνηση χρυσού. Λάβετε υπ’ όψιν σας ότι το 70% των ναρκωτικών που φθάνει στην Ευρώπη περνάει μέσα από τη Βενεζουέλα επειδή κάποιοι συνεργάζονται, ενώ θα έπρεπε να το εμποδίσουν αυτό.
»Σε σχέση με το χρυσάφι που η δικτατορία του Μαδούρο βγάζει από τη χώρα, πρέπει να σας πω ότι στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει κράτος δικαίου που να ερευνήσει αυτή τη διαδικασία. Μόλις αποκατασταθεί η Δημοκρατία, θα ερευνηθεί. Οι πτήσεις αεροσκαφών σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου πρέπει να ερευνηθούν. Ενημερώνουμε όλες τις χώρες του κόσμου να απορρίψουν οποιαδήποτε συνεργασία σε σχέση με το χρυσάφι μας. Η δικτατορία το χρησιμοποιεί για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί ένα αυταρχικό καθεστώς που έχει καταστρέψει τη χώρα και έχει μετατρέψει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολιτική του κράτους.»
Ερωτηθείς για τις πληροφορίες σχετικά με χρηματοδοτήσεις πολιτικών στο εξωτερικό, ο απεσταλμένος του Γκουαϊδό δηλώνει: «Είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί. Είναι μια πρακτική που χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, από την εποχή του Τσάβες. Η χρηματοδότηση, δηλαδή, πολιτικών κινημάτων σε διάφορες χώρες του κόσμου με τα χρήματα των Βενεζουελανών.
»Αυτό συνέβη και σε ευρωπαϊκές χώρες. Εγινε έτσι ώστε να δημιουργηθούν σε αυτές τις χώρες κινήματα που θα στηρίζουν τις πολιτικές θέσεις του Μαδούρο. Αυτές οι υποθέσεις πρέπει να διερευνηθούν. Και αυτή η έρευνα θα γίνει. Οταν στη Βενεζουέλα αποκατασταθεί η Δημοκρατία και έχουμε ένα δικαστικό σύστημα καθαρό και ανεξάρτητο, αυτή η έρευνα θα γίνει, γιατί πρέπει να δώσουμε λογαριασμό στους Βενεζουελανούς για το πώς αυτοί οι άνθρωποι καταχράστηκαν περισσότερα από 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε 15 χρόνια από τις πωλήσεις του πετρελαίου.»