Καθ’ οδόν προς τις ισπανικές εκλογές, ο πολιτικός γρίφος πυκνώνει όσον αφορά τη μετεκλογική εξέλιξη της αναμέτρησης της 28ης Απριλίου. Οι Ισπανοί καλούνται να ψηφίσουν σε γενικές εκλογές για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια και το ενδεχόμενο της πολιτικής αστάθειας προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό της χώρας, που ήδη έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η οικονομική κρίση και η ανεργία των νέων.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ προηγείται κατά 30%, ωστόσο αυτό το ποσοστό δεν επαρκεί για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Ως εκ τούτου ο Σάντσεθ θα χρειασθεί να συνάψει συμμαχίες. To ερώτημα είναι αν θα επιλέξει να συνεργαστεί είτε με το συναφές ιδεολογικά αριστερό κόμμα των Podemos («Μπορούμε») και ίσως τη συμβολή κάποιου μικρότερου αυτονομιστικού κόμματος ή –όπως προκύπτει από νεώτερες υποθέσεις—με το κεντροδεξιό κόμμα των Ciudadanos («Πολίτες»).
Ταυτόχρονα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένας συνασπισμός των τριών κομμάτων της δεξιάς – του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), των Ciudadanos και του ακροδεξιού Vox – επίσης δεν επαρκεί για την πλειοψηφία των 176 εδρών, αν και βρίσκονται στα όρια του στατιστικού λάθος.
Το δίλημμα Σάντσεθ: Podemos ή Ciudadanos
Ο Σάντσεθ θα μπορούσε να παραμείνει στην πρωθυπουργία της Ισπανίας με σύμμαχο το Podemos. Το κόμμα, βέβαια, του Πάμπλο Ιγκλέσιας εμφανίζεται σε διάσπαση και η συνεργασία μαζί του δεν είναι αρκετή για την συγκέντρωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Έτσι, το PSOE θα χρειαστεί την υποστήριξη μικρότερων τοπικών κομμάτων, ακόμη δηλαδή και των Καταλανών αυτονομιστών.
Καθοριστικό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, που φτάνει το 40% , ενώ υψηλό αναμένεται να είναι το ποσοστό της αποχής σε αυτές τις εκλογές.
Από την άλλη, ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι αν το PSOE θα συνεργαστεί με τους Πολίτες του Άλμπερτ Ριβέρα. Ο Σάντσεθ αρνήθηκε σήμερα να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας συμμαχίας με τους φιλελεύθερους Ciudadanos για να συνεχίσει να κυβερνά.
«Η δέσμευσή μου είναι να μιλήσω με όλα τα πολιτικά κόμματα, στους κόλπους της δημοκρατίας», δήλωσε ο Σάντσεθ στη δημόσια τηλεόραση, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τους Ciudadanos. Οι φιλελεύθεροι είναι αυτοί που ύψωσαν «ένα υγειονομικό τείχος» εναντίον των σοσιαλιστών, υπογράμμισε.
Ο επικεφαλής των Ciudadanos, ο Άλμπερτ Ριβέρα, επαναλαμβάνει διαρκώς ότι μετά τις εκλογές της Κυριακής επιθυμεί να κυβερνήσει με το PP και, πάνω απ’ όλα, «να διώξει τον Σάντσεθ» από την εξουσία.
Όμως πολυάριθμοι παρατηρητές υπογραμμίζουν, όπως και οι αντίπαλοί του, την «άστατη» πλευρά του χαρακτήρα του Ριβέρα, όταν πρόκειται να σφραγίσει συμμαχίες.
«Είμαι σίγουρος πως, αν ο Σάντσεθ και ο Ριβέρα έχουν συνολικά αρκετές έδρες για να σχηματίσουν πλειοψηφία, θα συμμαχήσουν και πάλι», δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα El Mundo ο Πάμπλο Κασάδο, πρόεδρος του PP.
Νικητής των ντιμπέιτ ο Ιγκλέσιας των Podemos
Στα δύο ντιμπέιτ, που έγιναν τη Δευτέρα και την Τρίτη, νικητής των εντυπώσεων ήταν – σύμφωνα με τους αναλυτές και προς έκπληξη όλων – ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos. Ο Ιγκλέσιας έμεινε ψύχραιμος και διαλλακτικός, πολλές φορές λειτουργώντας και ως διαιτητής της συζήτησης.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να προστατευτούν οι κοινωνικές υπηρεσίες και υποσχέθηκε μείωση του φόρου στα προϊόντα γυναικείας υγιεινής. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι αναλώθηκαν σε «κενές» συζητήσεις σε υψηλούς τόνους για την έμφυλη βία και τα δικαιώματα των γυναικών. Σε μία εκλογική διαμάχη χωρίς γυναίκες υποψήφιες, ο Ιγκλέσιας είναι πιο πιθανό να συσπειρώσει γύρω από το κόμμα του την ψήφο των φεμινιστικών οργανώσεων.
Ο Πέδρο Σάντσεθ ήταν ο στόχος των Ριβέρα και Κασάδο κατά το πρώτο ντιμπέιτ. Αντίθετα, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ρωτούσε επίμονα τον πρωθυπουργό αν σκοπεύει μετεκλογικά να συνεργαστεί με τους Ciudadanos, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι ο Σάντσεθ δεν είναι «ξεκάθαρος»
Αν είναι δυνατή μια πλειοψηφία PSOE-Ciudadanos, «θα υπάρξει τεράστια πίεση από τις οικονομικές εξουσίες και ένα μέρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος» για να συνεννοηθούν, τόνισε ο ηγέτης των Podemos.
Στο δεύτερο ντιμπέιτ, οι Ριβέρα και Κασάδο αναλώθηκαν σε αντιπαραθέσεις μεταξύ τους.
Ο ρόλος της ακροδεξιάς
Από τα ντιμπέιτ, έλειπε το ακροδεξιό κόμμα Vox, καθώς αποκλείστηκε από την εκλογική επιτροπή της Ισπανίας.
Πάντως, το Vox αναμένεται να εκλέξει βουλευτές, επιστρέφοντας στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας μετά από σαράντα σχεδόν χρόνια.
Ανύπαρκτη στις δημοσκοπήσεις εδώ και έναν χρόνο, η παράταξη προκάλεσε σεισμό στις τοπικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου στην Ανδαλουσία, εξασφαλίζοντας περί το 11% των ψήφων και βοηθώντας το PP και τους Ciudadanos να εκθρονίσουν τους σοσιαλιστές από το ιστορικό του προπύργιο.