Με την αήθη επίθεση του Παύλου Πολάκη στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέλιο Κυμπουρόπουλο να έχει ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επενδύοντας εκ νέου στην προεκλογική παροχολογία.
Την ώρα που σύσσωμο το πολιτικό σύστημα καταδικάζει τις πρωτοφανείς τοποθετήσεις του αμετανόητου αναπληρωτή υπουργού Υγείας και την πλήρη κάλυψή από τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση με όχημα προεκλογικές υποσχέσεις για νέο πακέτο παροχών και θετικών μέτρων, επιδιώκει αλλαγή της ατζέντας, «στο νήμα» πριν από την κάλπη.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η κυβέρνηση μελετά νέο πακέτο θετικών μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν μετά το Πάσχα.
Τα μέτρα αυτά τέθηκαν επί τάπητος σε συνάντηση νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ποια είναι τα μέτρα
Ένα μέρος των μέτρων αυτών, βάσει των ίδιων πληροφοριών, θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και ένα θα είναι εφάπαξ. Δηλαδή τα θετικά μέτρα θα ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες: αυτά που θα έχουν μόνιμο κόστος για τον προϋπολογισμό (διότι η εφαρμογή τους θα διατηρηθεί και μετά το 2019) αλλά και τα μέτρα με εφάπαξ χαρακτήρα.
Στο πλαίσιο των μέτρων μελετάται και το ενδεχόμενο επαναφοράς της έκπτωσης φόρου στην περίπτωση εμπρόθεσμης εφάπαξ καταβολής, προκειμένου να επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι.
Σημειώνεται ότι έως το 2015 ίσχυε έκπτωση 1,5%, η οποία μάλιστα για περιορισμένο χρονικό διάστημα είχε αυξηθεί σε 2%, και στη συνέχεια καταργήθηκε. Τώρα, η επαναφορά του μέτρου βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων, μαζί με το νέο σχέδιο ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία σε έως 120 δόσεις.
Για τη ρύθμιση αυτή, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους θεσμούς, καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής παρακολούθησης.
Στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα έχει κατά καιρούς συζητηθεί να συμπεριληφθούν οι ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ (είτε με μείωση του κανονικού συντελεστή 24% είτε με μετατάξεις από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή), η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, όπως και νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.
Στην πράξη, αμέσως μετά το Πάσχα θα οριστικοποιηθούν τα νέα μέτρα και θα έχουν άμεση εφαρμογή, καθώς όπως ισχυρίζονται πλέον στο οικονομικό επιτελείο δεν υπάρχει πλέον λόγος να περιμένει κανείς στο τέλος του έτους.
«Δομικό πρόβλημα» η υπέρβαση των στόχων των πλεονασμάτων
Ωστόσο, η συνεχής υπέρβαση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα δείχνει αδυναμία των αρμόδιων φορέων να κάνουν ασφαλείς προβλέψεις, γεγονός που στοιχίζει ακριβά στην οικονομία και την κοινωνία, με δεδομένο ότι η παραγωγή των πλεονασμάτων στηρίζεται κυρίως σε υπερφορολόγηση των πολιτών, μείωση των δαπανών σε κρίσιμους τομείς και στέρηση πόρων από την ανάπτυξη.
Μάλιστα τη δυσλειτουργία αυτή παραδέχονται και πηγές του υπουργείου Οικονομικών, που μιλούν για «δομικό πρόβλημα» στον προσδιορισμό του ύψους των πλεονασμάτων, καθώς η υπέρβασή τους έχει επαναλαμβανόμενη μορφή τα τελευταία χρόνια.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών και των θεσμών αναιρούνται διαρκώς προς το καλύτερο, κάτι που έχει ενεργοποιήσει ήδη διαδικασίες αναζήτησης του σκέλους εκείνου του πλεονάσματος που έχει μόνιμο και επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα.
Αναθεώρηση επί τα βελτίω του Μεσοπρόθεσμου
Σε κάθε περίπτωση οι τελευταίες εξελίξεις προδιαγράφουν αναθεώρηση στόχων και προβλέψεων για το 2019 και τα επόμενα χρόνια.
Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο στόχος για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα τελεί υπό αναθεώρηση προς το θετικότερο.
Προσθέτουν ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ για το 2019, αλλά μετά την «εκρηκτική» περυσινή επίδοση θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, δημιουργώντας έτσι περιθώριο για επιπλέον παροχές.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, αναφέρουν ότι από τη στιγμή που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα βγαίνουν λάθος και προκύπτει υψηλότερο πλεόνασμα, δεν υπάρχει λόγος αναμονής έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων, παραπέμποντας έτσι σε άμεσες ανακοινώσεις των θετικών μέτρων.
Ωστόσο για όλα αυτά πρέπει να ενημερωθούν και να πειστούν και οι θεσμοί γιατί όσο και αν η κυβέρνηση επιλέγει να το ξεχνά, η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία όπως έχει ήδη αποδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις, είναι αυστηρή. Τα κλιμάκια των επικεφαλής των θεσμών θα είναι στην Αθήνα 6- 8 Μαΐου.