Σουπιές μαγειρευτές με χόρτα και πλιγούρι

Αν δεν έχουμε κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο, χρησιμοποιούμε γάστρα που να μπαίνει στην εστία της κουζίνας ή μεταφέρουμε το φαγητό σε πυρέξ που σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

Προετοιμασία 35′, Μαγείρεμα 5′, Ψήσιμο 65′

Υλικά (για 4 μερίδες)

1,5 κιλό σουπιές, καθαρισμένες*
100 ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 καρότο, σε μικρούς κύβους
250 ml λευκό ξηρό κρασί
1/2 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
1 κ.γ. σπόροι κόλιαντρου, σε σκόνη
300 γρ. σέσκουλα, μόνο τα φύλλα
300 γρ. σπανάκι, μόνο τα φύλλα
1 μάτσο μυρώνια
1 μάτσο άνηθο
200 γρ. πλιγούρι, χοντρό
1/3 κ.γ. μαραθόσπορο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε προσεκτικά τις σουπιές, ώστε να μη σπάσει η σακούλα με το μελάνι τους (μπορούμε να τις κρατήσουμε στο ψυγείο και να τις χρησιμοποιήσουμε σε ριζότα και μακαρονάδες με θαλασσινά). Κόβουμε το σώμα και τα πλοκάμια σε μακρόστενες λωρίδες πάχους 2-3 εκ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C
Σε μια κατσαρόλα που να μπαίνει στον φούρνο, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις σουπιές για 1′. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το καρότο και μόλις μαλακώσουν ρίχνουμε το κρασί, το κύμινο και το κόλιαντρο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και τη βάζουμε στον φούρνο για περίπου 45′.

Βγάζουμε την κατσαρόλα από τον φούρνο και προσθέτουμε 300 ml νερό, τα σέσκουλα, το σπανάκι, τα μυρώνια και τον άνηθο.
Μόλις το φαγητό πάρει βράση, ρίχνουμε το πλιγούρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε στον φούρνο για 10′. Βγάζουμε το καπάκι και ψήνουμε για ακόμη 10′. Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με τον μαραθόσπορο.

* Καθάρισμα σουπιάς: Αφαιρούμε το κόκαλο της σουπιάς, τα εντόσθια, τα μάτια και με μια κίνηση τραβάμε το σακουλάκι με το μελάνι της.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.