Τη νομοθετική πρωτοβουλία του επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφάλειας ενεργειακής αλλά και γεωπολιτικής συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο εξήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μενέντεζ, ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε τον γερουσιαστή των ΗΠΑ για τη στάση του κόμματός του σχετικά με την Βενεζουέλα.
Ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως σύμμαχος χώρα στο NATO αλλά και στους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες. Ο αμερικανός γερουσιαστής έκανε ειδική αναφορά στην κατάσταση στη Βενεζουέλα, στον αγώνα του λαού της για ελευθερία και εξήρε τη στάση του κ. Μητσοτάκη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε στην Αθήνα έναν παραδοσιακό, πολύ καλό φίλο, της Ελλάδας. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ υπήρξε ανέκαθεν ένας στενός σύμμαχος της χώρας μας και χαιρετίζω και εγώ δημόσια την υπερκομματική – νομοθετική του πρωτοβουλία για την δημιουργία μιας ζώνης ασφάλειας ενεργειακής αλλά και γεωπολιτικής συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο.
»Χαιρόμαστε που η πρωτοβουλία αυτή έχει διακομματικό χαρακτήρα και αναγνωρίζει τη σημασία της σχέσης των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Μία πολιτική η οποία ξεκίνησε από κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και υιοθετείται και από τη σημερινή κυβέρνηση.
»Προσβλέπουμε σε μια ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ. Και ειδικά στον οικονομικό τομέα, στην προσέλκυση επενδύσεων πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε ακόμη πολλά περισσότερα καθώς η Ελλάδα με γρήγορα βήματα, πιστεύουμε ότι μετά τις επόμενες εκλογές, θα βγει από την κρίση που την ταλαιπωρεί εδώ και μια δεκαετία.
»Τέλος, έθιξα στον Γερουσιαστή, και το ζήτημα που αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Ε.Ε.-ΗΠΑ με τη Βενεζουέλα. Γνωρίζω την προσωπική ευαισθησία του Γερουσιαστή για το ζήτημα αυτό και τον διαβεβαίωσα ότι η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Στηρίζουμε τον μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας και τοποθετούμαστε απέναντι στο αυταρχικό καθεστώς του Μαδούρο. Και εφόσον οι Έλληνες πολίτες μας εμπιστευτούν στις επόμενες εκλογές, στο ζήτημα αυτό θα υπάρξει μια ουσιαστική μεταβολή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
»Και πάλι θέλω να καλωσορίσω τον καλό φίλο της Ελλάδας, τον Γερουσιαστή Μενέντεζ, στην Αθήνα και να τον ευχαριστήσω για όσα έχει κάνει για την ουσιαστική προώθηση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων».