Η αμερικανοτουρκική κρίση με φόντο την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 φαίνεται πως οδηγεί σε αλλαγή ισορροπιών στην ανατολική Μεσόγειο καθώς ενισχύονται οι δεσμοί των ΗΠΑ με Ελλάδα και Κύπρο.
Αυτό επισημαίνει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ενώ επικαλείται και τις δηλώσεις του Αμερικανού Δημοκρατικού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για «νέα εποχή στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο» καθώς και στην επίσκεψη στον Πειραιά του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Mitscher .
Όπως αναφέρει η Handelsblatt, πρόκειται για κινήσεις που δείχνουν την αλλαγή που υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο , την ώρα που οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία δεν βρίσκονται στα καλύτερα επίπεδα.
Η Handelsblatt σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε με την παραγγελία των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 σοβαρή κρίση στις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση των οποίων απειλεί να σταματήσει την παράδοση F-35.
Σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται ότι δεν είναι μόνο το θέμα των S-400 που έχει προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ αλλά και η συνεχής επιθετικότητα των Τούρκων στην ανατολική Μεσόγειο. «Η Άγκυρα δεν αμφισβητεί μόνο τα σύνορα στο Αιγαίο. Η Τουρκία, που κατέχει από το 1974 με 35.000 στρατιώτες το βόρειο τμήμα της Κύπρου, εγείρει αξιώσεις και για τον ορυκτό πλούτο ανοικτά των νότιων ακτών της Κύπρου που είναι μέλος της ΕΕ και όπου κάνει μεταξύ άλλων γεωτρήσεις ο αμερικανικός ενεργειακός όμιλος Exxon Mobil. Kαθιστούμε σαφές ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτή την επιθετικότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο”, διεμήνυσε ο Μενέντεζ.
Η μεταμόρφωση Τσίπρα
H γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει ακόμη ότι με την αλλαγή της στάσης της Ουάσιγκτον έναντι της Άγκυρας λόγω των S-400, αλλά και σειράς διαφωνιών επί αρκετών ακόμη θεμάτων, όπως το Συριακό, ΗΠΑ και Ελλάδα διαπραγματεύονται εδώ και καιρό μια ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας συζητώντας μεταξύ άλλων την πιθανότητα δημιουργίας νέας βάσης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Κάρπαθο, πέρα από τη Σούδα, τη χρήση των αεροδρομίων της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης από τους Αμερικανούς και της βάσης στη Λάρισα από αμερικανικά «ιπτάμενα τάνκερ» KC-135.
«Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας είναι πλέον τόσο στενές όσο ήταν τη δεκαετία του 1960, πριν το κύμα αντιαμερικανισμού που προκάλεσε στην Ελλάδα το υποστηριχθέν από τις ΗΠΑ πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Κατά ειρωνικό τρόπο η προσέγγιση Αθήνας-Ουάσιγκτον γίνεται υπό τον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια εξαπέλυε μύδρους ως αρχηγός της αντιπολίτευσης κατά του “αμερικανικού ιμπεριαλισμού” – άλλο ένα παράδειγμα της εκπληκτικής μεταμόρφωσης του Τσίπρα από ακροαριστερό αντάρτη σε νηφάλιο πραγματιστή πολιτικό.» αναφέρεται χαρακτηριστικά.