Οι πολιτικές διαιρέσεις βαθαίνουν στην Αλβανία καθώς η αντιπολίτευση εντείνει τις διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Εντι Ράμα, την οποία κατηγορεί για διαφθορά, νοθεία στις εκλογές του 2017 και ανοχή στο οργανωμένο – οικονομικό κυρίως – έγκλημα.
Η αντίληψη ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει αγκαλιάσει συμφέροντα και ιδιαίτερα το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών είναι ευρέως διαδεδομένη. Δύο υπουργοί παραιτήθηκαν με την κατηγορία ότι έλαβαν δωροδοκίες από εμπόρους ναρκωτικών, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο οι βουλευτές του δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης υπέγραφαν και τυπικά τις επιστολές της ομαδικής παραίτησής τους.
Συνεχείς κινητοποιήσεις
Το Δημοκρατικό Κόμμα εδώ και λίγες ημέρες εγκαινίασε μια νέα πρακτική, πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις έξω από το αλβανικό Κοινοβούλιο κάθε φορά που υπάρχει συνεδρίαση. Η χώρα διέρχεται μία από τις σοβαρότερες πολιτικές και θεσμικές της κρίσεις, με χαρακτηριστικά λαϊκής εξέγερσης ενάντια στο καθεστώς του Ράμα.
Η βαλκανική χώρα των 2,8 εκατομμυρίων δεν έχει αφήσει πίσω το αμαρτωλό παρελθόν τής μετακομμουνιστικής εποχής. Ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς και τα σκάνδαλα καλά κρατούν, δεν υπήρξε ουδέποτε θεσμικός εκδημοκρατισμός ή έστω κανονικοποίηση της πολιτικής ζωής και ο 54χρονος σήμερα Ράμα που είχε κυριαρχήσει για πρώτη φορά στη χώρα το καλοκαίρι του 2013 κατά κράτος έναντι του Σαλί Μπερίσα υποσχόμενος την ανανέωση στον σάπιο πολιτικό βίο, κατηγορείται πως είναι και αυτός «μια από τα ίδια».
Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλεζίμ Μπάσα, κατηγορεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι με χρήμα από απάτες και ναρκωτικά εξαγοράζει ψήφους και ηγέτες κομμάτων ενώ ισχυρίζεται ότι το οργανωμένο έγκλημα ελέγχει την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία αλλά και τους δικαστές οι οποίοι δεν ασχολούνται με υψηλού προφίλ υποθέσεις διαφθοράς .
Η ευρύτερη αντιπολίτευση αναφέρει ότι κάθε φορά που υπουργοί καλούνται να παρουσιαστούν ενώπιον των κοινοβουλευτικών επιτροπών το αρνούνται. Την ίδια ώρα κάθε τροπολογία που προτείνει, καταψηφίζεται χωρίς καν να συζητηθεί. Στόχος της είναι να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, επιχειρώντας να πατήσει επάνω στο γενικευμένο κύμα αγανάκτησης.
Ο Ράμα «παίζει» μόνος του
Η ομαδική παραίτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης την έχει αφήσει ουσιαστικά χωρίς εκπροσώπηση. Ο Ράμα παίζει μπάλα μόνος του, χωρίς καμία αντίσταση, υποστηρίζει ότι οι διαδηλωτές δεν εκπροσωπούν τον λαό ενώ επαναλαμβάνει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Με δεδομένη την άνετη πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή (74 έδρες σε σύνολο 120), επιμένει ότι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, δηλαδή το 2021.
«Γιατί αμφισβητούν τη νομιμοποίηση της ψηφοφορίας δύο χρόνια μετά τις εκλογές;» αναρωτιέται καλώντας την αντιπολίτευση να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο γιατί, όπως λέει, αποσταθεροποιεί τη χώρα. «Η Αλβανία έχει ήδη αποσταθεροποιηθεί από το έγκλημα και εμείς θα βάλουμε τέλος σε αυτό» απαντά η αντιπολίτευση που δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις διαμαρτυρίες για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι η «εγκληματική», όπως την ονομάζει, κυβέρνηση του Ράμα οδηγηθεί στην έξοδο.
Ξέπλυμα χρημάτων στη «βρώμικη Ριβιέρα»
Το πρόβλημα των ναρκωτικών επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα και πρόσφατο άρθρο του «Independent» τη χαρακτηρίζει «Κολομβία της Ευρώπης». Οσο για τις παράνομες δραστηριότητες; Γίνονται υπό την ανοχή – και με το αζημίωτο φυσικά – υψηλόβαθμων πολιτικών προσώπων, ενώ όπως καταγγέλλει η εφημερίδα που επικαλείται αξιωματούχο της ΕΕ, τα έσοδα από τα ναρκωτικά επενδύονται σε πολυτελείς κατασκευές κατά μήκος της αλβανικής «Ριβιέρας» και στα Τίρανα.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα κέρδη από την καλλιέργεια και το εμπόριο ναρκωτικών στη γειτονική χώρα ίσως να ξεπερνούν και το επίσημο ΑΕΠ της. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά, η Αλβανία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην παραγωγή χασίς και τη διακίνηση της κοκαΐνης, ενώ κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο ως προς τη χρήση κοκαΐνης για τις ηλικιακές ομάδες 15-64 ετών.
Στις 30 Ιουνίου είναι προγραμματισμένες δημοτικές εκλογές και η αντιπολίτευση δηλώνει ότι θα τις μποϊκοτάρει. Σε αυτή την αναμέτρηση ο Ράμα έχει επενδύσει πολύ, ρίχνοντας χρήματα σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα, όμως ο κόσμος αδυνατεί να βρει δουλειές και δεν εντυπωσιάζεται πλέον ούτε από αυτά. Παρά τα επίσημα στοιχεία για ανάπτυξη 4%, η ανεργία καλπάζει στο 13% και το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι κάτω από τα 5.000 δολάρια τον χρόνο.