Σε όλη την Ελλάδα τρέχει η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή καθώς σε λιγότερο από 40 ημέρες θα διεκδικήσει μια ακόμη θητεία στην Ευρωβουλή. Η κ. Καϊλή, ο οποία έχει ψηφιστεί ως η καλύτερη ευρωβουλευτής το 2018 βρέθηκε στην Αιτωλοακαρνανία, και συγκεκριμένα σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο τις προηγούμενες ημέρες.
Σε συνέντευξή της στο «Κάλπη 19», αναφέρθηκε στο Μακεδονικό τονίζοντας: «Δεν υπάρχει Βόρεια Μακεδονία με έθνος μακεδονικό», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών «όταν λέμε ότι είμαστε από τη Μακεδονία, ο κ. Τσίπρας μάς σύρει στο να πρέπει να εξηγήσουμε εμείς από ποια Μακεδονία είμαστε. Οταν το ζήτημα πάει στο trademark προϊόντων και υπηρεσιών, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά, ειδικότερα μετά τα τετελεσμένα που επιδιώκει να δημιουργήσει η πλευρά των Σκοπίων με τη ρηματική της διακοίνωση στον ΟΗΕ. Είπε ψέματα ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, όπως αποκάλυψε ο Ζάεφ και αποδείχθηκε.
Υπερασπιζόμενη τη θητεία της στο Ευρωκοινοβούλιο από το 2014 μέχρι σήμερα, η Εύα Καϊλή τονίζει ότι υποκαταστάθηκε η «ανυπαρξία της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από το 2015 και μετά».
Η υποψήφια ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «δύναμη λαϊκισμού για την εξουσία, χωρίς ιδεολογία, παρά μόνο με ιδεοληψίες και εθνομηδενισμό», προσθέτοντας ότι στόχος του κόμματός της στις επερχόμενες ευρωεκλογές είναι το διψήφιο ποσοστό και η όσο το δυνατόν μικρότερη διαφορά από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας «επιβεβλημένο στόχο» τις τρεις έδρες για το Κίνημα Αλλαγής. Εχουν λόγο να ανησυχούν οι έμποροι και οι επιχειρηματίες της Μακεδονίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Ποιοι φόβοι υπάρχουν; Ασφαλώς οι Πρέσπες άλλαξαν την εθνική μας στρατηγική.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει, εν μέσω της φοροεπιδρομής του ΣΥΡΙΖΑ στα εισοδήματά τους, να εξοικονομήσουν χρήματα για την κατοχύρωση των ονομάτων τους και να αυξήσουν τις επενδύσεις σε marketing, για να διαφοροποιηθούν έναντι των ανταγωνιστικών προϊόντων των Σκοπίων, ώστε να αποφύγουν την έκθεση σε ρίσκα του branding εξαιτίας της χαμηλότερης ποιότητας των προϊόντων των Σκοπίων. Πρέπει άμεσα να γίνουν δύο πράγματα. Πρώτον, να ακυρωθεί η κατοχύρωση στον ΟΗΕ και, δεύτερον, να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία περιορισμού του κόστους του trademarking. Και για τα δύο θα έχω απαντήσεις σύντομα και σχεδιάζω και περισσότερες παρεμβάσεις. Εσείς θα αποκαλείτε τη Βόρεια Μακεδονία με το νέο, συνταγματικό της όνομα; Δεν υπάρχει Βόρεια Μακεδονία με έθνος μακεδονικό. Αυτοακυρώνεται ακόμα και ο δήθεν γεωγραφικός προσδιορισμός.