Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φιλοτεχνήθηκε πριν από 26 χρόνια πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά τις 9.30 το πρωί στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Βασιλίσσης Όλγας .
Πρόκειται για ένα άγαλμα ύψους 3,45 μέτρων και μήκους 3,8 μέτρων που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Παππάς στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η κυβέρνηση βλέποντας τον κόσμο να εκδηλώνει καθημερινά την οργή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θέμα το οποίο «πληρώνει» ο ΣΥΡΙΖΑ και στις δημοσκοπήσεις στις οποίες αποτυπώνεται η κατάρρευση του κυβερνώντος κόμματος, αποφάσισε να επιχειρήσει τόνωση στο πατριωτικό της προφίλ για να περιορίσει τις απώλειες του κόμματος.
Αυτός άλλωστε, ήταν και ο κύριος λόγος για τον οποίος «ξεθάφτηκε» ένα άγαλμα που φιλοτεχνήθηκε σχεδόν 30 χρόνια πριν. Μπορεί η αρχική πρωτοβουλία να ανήκει στον νυν δημάρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο οποίος ξεκίνησε την προσπάθεια από το το 2014, ωστόσο εγείρονται ερωτηματικά για τη χρονική συγκυρία που επελέγη να τοποθετηθεί και να γίνουν τα αποκαλυπτήρια.
Το άγαλμα του Μακεδόνα στρατηλάτη τοποθετήθηκε σε ορθογώνιο βάθρο ύψους περίπου τριών μέτρων, που στη μία πλευρά του αναγράφει το όνομα του δημιουργού γλύπτη και στην άλλη το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου .
Πρόκειται για έναν έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φιλοτεχνήθηκε το 1993 -όταν οι σχέσεις της Αθήνας με τα Σκόπια στο χειρότερο σημείο. Το άγαλμα αποκτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού που αργότερα το δώρισε στον δήμο Αθηναίων.Ο καλλιτέχνης πέθανε το 2005, χωρίς να δει το έργο του στην πρωτεύουσα. Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάνω στον Βουκεφάλα κατέληξε στον κήπο του εργαστηρίου του Γιάννη Παππά στου Ζωγράφου που έχει δωρηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ οι κληρονόμοι του διακεκριμένου γλύπτη δήλωσαν πρόθυμοι να καλύψουν τα έξοδα ώστε να τοποθετηθεί στην πόλη, σύμφωνα με την επιθυμία του καλλιτέχνη.
Πέρασαν συνολικά 26 χρόνια από την ολοκλήρωσή του αγάλματος, και χρειάστηκε η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών προκειμένου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να δώσει την έγκρισή του προκειμένου ο έφιππος Αλέξανδρος να λάβει τη θέση του στο κέντρο της Αθήνας.