Φουντώνει ο προεκλογικός αγώνας για τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρωβουλή. Με το βλέμμα στην εθνική κάλπη ξεχνάμε τα σοβαρά διακυβεύματα που απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πρώτα απ’ όλα κινδυνεύει η ενότητα της Ε.Ε. Το Βrexit αποτελεί ένα πρώτο σοβαρό ρήγμα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Εδώ και δύο χρόνια αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, για τους «ευρωπαϊστές» και ευκαιρία για τους κάθε λογής ευρωσκεπτικιστές. Μάλιστα, με αφορμή το μεταναστατευτικό ρεύμα, οι εθνικιστές φωνές θέλουν να κτίσουν νέα τείχη στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Απειλούν ευθέως με την πολιτική τους την ενότητα της Ευρώπης και την ειρήνη ανάμεσα σε έθνη και λαούς. Οι ίδιες ακροδεξιές φωνές (Ουγγαρία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Γερμανία) απειλούν με πάθος την οικονομική και κοινωνική ενότητα της Ευρώπης.
Δεύτερο, οι λαϊκιστές και οι κάθε λογής επιδέξιοι λαοπλάνοι υποβαθμίζουν την καρδιά της ευρωπαϊκής συνοχής, τη ζώνη του ευρώ. Υποσχόμενοι την οπισθοδρόμηση σε εθνικά νομίσματα, όπως οι δραχμιστές στη χώρα μας και διακηρύσσουν εθνικούς – οικονομικούς παραδείσους. Αγνοώντας ή υποβαθμίζοντας τους κανόνες της χρηματοπιστωτικής αγοράς και της οικονομίας, χάριν της εξουσίας, επιδιώκουν την αναγνώριση και την ολίγη δημοσιότητα.
Τρίτο, οι φωνές της συντήρησης και του εθνικισμού επιδιώκουν να βάλουν φρένο στις επείγουσες και σοβαρές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα όπως:
- Θεσμικές μεταρρυθμίσεις για πολιτική νομιμοποίηση και ενίσχυση του κύρους των ευρωπαϊκών θεσμών.
- Θεσμικές μεταρρυθμίσεις για ουσιαστική κοινή πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της Ε.Ε. που θα αναβαθμίσουν τη θέση και το ρόλο της Ευρώπης στις παγκόσμιες εξελίξεις και θα διαφυλάττουν τα σύνορά της.
- Θεσμικές μεταρρυθμίσεις για τη διάσωση του κοινωνικού μοντέλου της Ε.Ε. και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
- Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Γαλλογερμανικός άξονας, πρωτοστατούντος του κ. Μακρόν, γίνονται δειλά βήματα μέσα σε μία θάλασσα από αντιστάσεις (Όρμπαν, Λεπέν, Σαλβινί κ.α.)
Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα κυρίαρχα διακυβεύματα που πρέπει να αναδειχθούν στις κρίσιμες εκλογές για την πορεία της Ε.Ε. στις 26 Μαΐου. Σίγουρα στην κρίση των πολιτών, φθάνοντας στις κάλπες θα κυριαρχήσουν και τα εθνικά οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.
Είναι όμως ανάγκη ύψιστη για τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στο ευρωπαϊκό όραμα να αναδείξουν τα διακυβεύματα που απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Να αναδείξουν την ανάγκη ύπαρξης της ένωσης της Ευρώπης. Να κατανοήσουν και να προβληματίσουν το ρεύμα των ευρωσκεπτικιστών, ότι η Ε.Ε. έχει πολλά ελλείμματα όπως και οι κοινοβουλευτικές μας δημοκρατίες σήμερα, αλλά η λύση δεν είναι η κατάρρευση και η κατεδάφιση του ευρωπαϊκού αρχιτεκτονήματος. Η λύση είναι να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς στο ευρωκοινοβούλιο με στόχο τη δημοκρατική επανάσταση στην Ευρώπη για βαθιές μεταρρυθμίσεις. Να υπερασπισθούμε τη δημοκρατική Ευρώπη ενάντια στα αυταρχικά καθεστώτα και τα ακροδεξιά μορφώματα.
Στο δικό μας πολιτικό πεδίο, οι «μονομάχοι» ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ έχουν εγκλωβιστεί στον εθνικό και μοναδικό τους στόχο για την κατάκτηση της εξουσίας. Το επικοινωνιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται έχει σχεδόν αποκλειστικά εθνική ατζέντα. Ο πολιτικός ανταγωνισμός είναι θεμιτός και αποτελεί τον πυρήνα των εναλλακτικών προτάσεων στη δημόσια σφαίρα. Όταν όμως ο δημόσιος πολιτικός λόγος πολώνει και διαιρεί τον λαό, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Στην «αναμπουμπούλα» χαίρεται ο λύκος της ακροδεξιάς και των αυταρχικών καθεστώτων. Αντί να κυριαρχούν τα ευρωπαϊκά θέματα, η πολιτική ατζέντα γεμίζει από παραπολιτικά ζητήματα σκανδαλολογίας και ηθικής διαπαιδαγώγησης.
Αυτό το επικοινωνιακό περιβάλλον μπορούν να αλλάξουν οι άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Ειδικότερα, οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της Δημοκρατικής παράταξης μπορούν και πρέπει να αναδείξουν την ατζέντα των μεγάλων διακυβευμάτων της Ε.Ε.. Να κατανοήσουν οι πολίτες γιατί πρέπει να ψηφίσουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ανάγκη μιας νέας δημοκρατικής επανάστασης μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη. Να ενισχύσουν τα πολιτικά ρεύματα που μάχονται τα αυταρχικά καθεστώτα.
Οι σοσιαλιστικές δυνάμεις στην Ε.Ε. μάχονται για την ανασυγκρότηση της Ένωσης των λαών και των κρατών της Ευρώπης. Οι εκλογές του Μάη θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της Ε.Ε. Σίγουρα, οι εθνικές – πολιτικές ατζέντες βρίσκονται στο επίκεντρο της εκλογικής μάχης. Τα ευρωπαϊκά όμως διακυβεύματα απειλούν την ενότητα, την ειρήνη, τη θέση του ευρώ στον κόσμο, την ευρωπαϊκή, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και την ευημερία των ευρωπαίων πολιτών.
Σε αυτό το πεδίο θεμάτων ο κ. Μακρόν μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό του όραμα για την αναγκαία δημοκρατική επανάσταση των μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ε. Η κα. Μέρκελ νιώθοντας και την ανάσα της ακροδεξιάς στη Γερμανία, αποδέχεται και στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις αλλά μοιάζει σε αυτή τη συγκυρία με τη ρήση: «το πνεύμα πρόθυμο αλλά το σώμα αδυνατεί».
Η Δημοκρατική Παράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ.α.), στη χώρα μας οφείλει να αναδείξει τα διακυβεύματα που απειλούν την Ε.Ε.. Να υπερασπισθεί το μοντέλο της φιλελεύθερης Δημοκρατίας ενάντια σε κάθε μορφής αυταρχικά καθεστώτα, πολιτικές συμπεριφορές και νοοτροπίες.
Αυτή πιστεύω είναι η μάχη για τη δική μας Ευρώπη και η συμμετοχή μας πρέπει να είναι ενεργητική. Στροφή στη δημοκρατική αριστερά για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.
Οι δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, με τη δράση και την ψήφο τους, μπορούν να αλλάξουν το πολιτικό πρόσωπο της Ευρώπης.
*Ο κ. Λουκάς Αποστολίδης είναι δικηγόρος και πολιτικός που διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Αμυνας