Αρακάς αβγολέμονο με μάραθο και μοσχολέμονο
Το σβήσιμο με λευκό κρασί και το αβγολέμονο δίνουν μια διαφορετική νότα στο απλό, καθημερινό φαγητό.
Προετοιμασία 1 ώρα Μαγείρεμα 50΄ Κόστος 8 €
Υλικά (για 4-6 μερίδες)
Για τον αρακά
70 ml ελαιόλαδο
150 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
150 γρ. καρότο, σε καρέ
200 γρ. πατάτα, σε καρέ
500 γρ. αρακάς
120 ml λευκό κρασί
700 ml νερό
Για το αβγολέμονο
5 αβγά
Χυμός από 3 λεμόνια
1 κ.γ. αλάτι ψιλό
1 πρέζα πιπέρι
500 ml ζωμός από τον αρακά
1 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο
Ξύσμα από ½ μοσχολέμονο ή λεμόνι
Διαδικασία
Για τον αρακά: Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το καρότο και την πατάτα, και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5΄-7΄. Προσθέτουμε τον αρακά και ανακατεύουμε λίγο. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Καλύπτουμε το φαγητό με το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40΄, με σκεπασμένη κατσαρόλα. Για το αβγολέμονο: Χτυπάμε σε ένα μπολ, με τον αβγοδάρτη, τα αβγά, τον χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε λίγο-λίγο, με μια κουτάλα, από τον ζεστό ζωμό του φαγητού. Δεν ρίχνουμε μεγάλη ποσότητα κατευθείαν γιατί θα σφίξει το αβγό. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το αβγολέμονο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε το φαγητό με το μάραθο και το ξύσμα μοσχολέμονου ή λεμονιού.