Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τον επικεφαλής των παγκόσμιων υποθέσεων του Facebook, Νικ Κλέγκ, να επανεξετάσει ορισμένους από τους κανόνες της εταιρείας που αποσκοπούν στην προστασία των εκλογών από ξένες παρεμβάσεις, γράφει η εφημερίδα Guardian.

Η Βέρα Γιούροβα, Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τη δικαιοσύνη, δήλωσε ότι η ΕΕ έχει ένα σαφές μήνυμα για το Facebook σχετικά με την επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας σχετικά με το ποιος χρηματοδοτεί πολιτικές διαφημίσεις.

Προκαλώντας κάποια αμηχανία στον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου Νικ Κλεγκ, η ΕΕ του έστειλε αυστηρή επιστολή κατηγορώντας το Facebook ότι αγνοεί πώς λειτουργεί ο νόμος.

Η διαμάχη έχει ανακύψει σχετικά με τις προσπάθειες του Facebook να ανταποκριθεί στα αιτήματα της ΕΕ να περιορίσει τις ξένες παρεμβάσεις στις εκλογές. Η εταιρεία εισήγαγε κανόνες που απαιτούν από τους πολιτικούς διαφημιστές να εγγραφούν στη χώρα που είναι ο στόχος της εκστρατείας.

Η ΕΕ φοβάται ότι αυτό θα εμπόδιζε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις πανευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες να χρησιμοποιούν το Facebook, το Facebook Messenger και το Instagram για εκστρατείες σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμη και στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Στην επιστολή που είδε ο Guardian, η ΕΕ υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες του Facebook είναι «πολύ ευπρόσδεκτες και αναγκαίες για την προστασία της ακεραιότητας των ευρωπαϊκών εκλογών αλλά εγείρουν μια βασική ανησυχία».

Στην επιστολή καταγγέλλεται ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα ευρωπαϊκά κόμματα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο «όπως οι ξένες οντότητες που προσπαθούν να παρεμβαίνουν στις εκλογές της ΕΕ».

Η επιστολή υποστηρίζει, επίσης, ότι οι κανόνες του Facebook θα εμποδίσουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εκτελούν εκστρατείες ευαισθητοποίησης σχετικά με τις εκλογές στο Facebook. «Αν οι νέοι κανόνες εφαρμοστούν στην τρέχουσα μορφή τους, στην πράξη τα θεσμικά μας όργανα δεν θα μπορέσουν να προωθήσουν περιεχόμενο στο Facebook έξω από το Βέλγιο» σημειώνει η ΕΕ.

Η επιστολή, με ημερομηνία 16 Απριλίου, υπογράφεται από τους γενικούς γραμματείς των ισχυρότερων θεσμικών οργάνων της ΕΕ: τον Μάρτιν Σελμάγερ  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Γιέπε Τράνχολμ Μίκελσεν  του Συμβουλίου της ΕΕ και τον Κλάους Βέλε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ