Μετά το σοκ από τις ζημιές που υπέστη η Παναγία των Παρισίων από την φωτιά , η γαλλική κυβέρνηση έχει εστιάσει το βλέμμα της στις εργασίες αποκατάστασης του μνημείου προκειμένου η Notre Dame να γίνει και πάλι το στολίδι της πόλης.
Ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν με διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό δεσμεύθηκε ότι οι εργασίες αποκατάστασης του ναού θα διαρκέσουν πέντε χρόνια ενώ είπε ότι ο καθεδρικός ναός θα γίνει πιο ωραίος από ότι ήταν.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δωρεές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής σχετικά με τα έργα αποκατάστασης των ζημιών, ξεπερνούν ήδη τα 750 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που κάνει τις αρχές να ελπίζουν ότι θα υπάρξει περαιτέρω κινητοποίηση επιχειρηματιών αλλά και του απλού κόσμου.
«Φως» στα αίτια της τραγωδίας
Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει πως ακριβώς ξεκίνησε η φωτιά στο εσωτερικό του ναού τη Δευτέρα καθώς το μόνο που έλεγαν οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι ότι άρχισε στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης που ήταν σε εξέλιξη. Ωστόσο, οι Αρχές που ερευνούν τα αίτια, φαίνεται πως εξετάζουν και την εκδοχή να ξεκίνησε η φωτιά από βραχυκύκλωμα στους ανελκυστήρες.
Οι πληροφορίες που φτάνουν από το Παρίσι μιλούν για πιθανό βραχυκύκλωμα στους ανελκυστήρες που είχαν τοποθετηθεί ώστε να είναι πιο εύκολες οι εργασίες συντήρησης του ναού.
Οι θεωρίες συνωμοσίας καλά κρατούν
Πριν καλά καλά σβήσουν οι φλόγες στην Παναγία των Παρισίων, πριν ο κόσμος συνέλθει από το σοκ για τις ανυπολόγιστες ζημιές του εμβληματικού αυτού μνημείου, οι συνωμοσιολόγοι… έπιασαν δουλειά. Διάφορες φήμες που κυκλοφόρησαν, καθώς και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα έδωσαν τροφή σε όσους θέλουν να «βλέπουν» πίσω από τέτοιες καταστροφές σκοτεινές δυνάμεις.
Στο πλαίσιο αυτό, έας συνεργάτης του Time Magazine έγραψε στο Twitter ότι ένας «φίλος Ιησουίτης» του ανέφερε ότι υπάλληλοι του καθεδρικού έκαναν λόγο για εγκληματική ενέργεια, για εμπρησμό του ναού. Στη συνέχεια όμως διέγραψε την ανάρτηση . Άλλοι ειδικοί «συνωμοσιολόγοι» ανέφεραν ότι είδαν έναν άνθρωπο με κίτρινο γιλέκο να περπατάει στην στέγη του φλεγόμενου ναού χωρίς βέβαια να μπουν στον κόπο και να πουν ότι ήταν πυροσβέστης.
Ο αποκρυφισμός και οι αλχημιστές
Πάντως, ο διάσημος καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων πάντοτε αποτελούσε έναν προνομιακό χώρο, όχι μόνον της ιστορίας της τέχνης και της λογοτεχνίας, αλλά και του αποκρυφιστικού πνεύματος.
Απόδειξη αυτού είναι ο αέναος συσχετισμός του με αποκρυφιστικά, μεταφυσικά σύμβολα και ιστορίας (από την Ουγκωϊκή απόδοση του Κουασιμόδου και τα Μυστήρια των Παρισίων του Ευγένιου Συ, έως την εμφάνισή της στον Κώδικα Ντα Βίντσι του Νταν Μπράουν). Άλλωστε η μυστηριακή μορφή του γέρου με τον φρυγικό σκούφο και το παλτό σε έναν από τους πύργους του διάσημου γοτθικού καθεδρικού ναού, αποτελεί την αλληγορία του αλχημιστή, ο οποίος από το ψηλό βάθρο της γνώσης του των απόκρυφων νόμων, παρατηρεί τον κόσμο.
Ο Φουλκανέλι είναι ο τελευταίος διάσημος αλχημιστής, που αφιέρωσε τη ζωή του για να διαλευκάνει τα μυστήρια στον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ. Η ίδια του η ταυτότητά περιβάλλεται επίσης από ένα αδιάλυτο μυστήριο: για κάποιους, υπήρξε ένας αξιωματικός του μηχανικού που συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα Εζέν Βιολέ –λε –Ντυκ στην αποκατάστασητης Νότρ Νταμ. Για άλλους είναι ο ίδιος ο Ζαν-Ζυλιέν ντε Σαμπάν ( Jean-Julien de Champagn), ο οποίος υπέγραψε τις απεικονίσεις του Μυστηρίου των Καθεδρικών.
Τον 14ο αιώνα, κάθε Κυριακή συγκεντρώνονταν στην κεντρική Πύλη όλοι οι αλχημιστές (στις ειδούς του Κρόνου, όπως λέει ο Φουλκανέλι), όπου εξέθεταν τα αποτελέσματα των ερευνών τους και μελετούσαν τα αλχημικά σύμβολα που απεικονίζονται στο υπέρθυρό της.