Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον ανακοίνωσε σήμερα έναν νέο γύρο κυρώσεων εις βάρος της Κούβας και της Βενεζουέλας, σε μια προσπάθεια κλιμάκωσης της πίεσης της Ουάσινγκτον ενάντια στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και των χωρών που τον στηρίζουν.

Σε μια ομιλία του σε ένωση βετεράνων της αποτυχημένης απόπειρας αμερικανικής εισβολής στην Κούβα το 1961, κατά την επέτειο της επίθεσης στον Κόλπο των Χοίρων, ο Μπόλτον τόνισε ότι οι ΗΠΑ προσθέτουν πέντε ονόματα που συνδέονται με τον στρατό της Κούβας και υπηρεσίες πληροφοριών στην αμερικανική μαύρη λίστα κυρώσεων. Ανάμεσα σε άλλα και οι αερογραμμές Aerogaviota που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις.

Όπως είχε προαναγγείλει από χθες η Ουάσινγκτον, σε μια μείζονα αλλαγή πολιτικής έναντι της Κούβας, ο Μπόλτον ανακοίνωσε «την εφαρμογή του κεφαλαίου ΙΙΙ του νόμου Helms-Burton», του 1996, ενός νόμου που έχει παγώσει από την Ουάσινγκτον για να μην θιγούν οι σύμμαχοί της. Ο νόμος επιτρέπει θεωρητικά, κυρίως στους κουβανούς εξόριστους, να προσφύγουν στα αμερικανικά ομοσπονδιακά δικαστήρια κατά των εταιρειών που απέκτησαν κέρδη χάρις σε εθνικοποιημένες επιχειρήσεις μετά την επανάσταση του 1959 στο νησί της Καραϊβικής.

Ο Μπόλτον δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει νέα όρια στα εμβάσματα προς την Κούβα και να προχωρήσει σε αλλαγές για τον τερματισμό χρήσης συναλλαγών που επιτρέπουν στην Αβάνα να παρακάμπτει τις κυρώσεις και να αποκτά πρόσβαση σε σκληρό νόμισμα. Επίσης ανακοίνωσε νέες κυρώσεις εις βάρος της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας για απαγόρευση πρόσβασης της σε αμερικανικά δολάρια.

«Με αυτή την κυβέρνηση, δεν ρίχνουμε σανίδα σωτηρίας σε δικτάτορες. Τους την παίρνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση των νέων κυρώσεων από τον Μπόλτον ήρθε ώρες μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι από τις 2 Μαΐου θα ανοίξει τον δρόμο για να ασκηθούν χιλιάδες προσφυγές στη δικαιοσύνη εναντίον ξένων εταιρειών που είναι παρούσες στην Κούβα.

Οι Βρυξέλλες και η Οτάβα κατήγγειλαν τα αμερικανικά μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ