Καϊλή: Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν σε ένα απομονωμένο κόμμα

«Είναι κρίσιμο η χώρα μας να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους 21 Ευρωβουλευτές της σε ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές ομάδες που έχουν φιλοευρωπαϊκό χαρακτήρα και σημαντική επιρροή στη νομοθεσία» τονίζει η ευρωβουλευτής του KINAΛ

«Είναι κρίσιμο η χώρα μας να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους 21 Ευρωβουλευτές της σε ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές ομάδες που έχουν φιλοευρωπαϊκό χαρακτήρα και σημαντική επιρροή στη νομοθεσία» τονίζει η ευρωβουλευτής του KINAΛ Εύα Καϊλή ενώ ρίχνει τα «καρφιά» της προς το κυβερνών κόμμα υποστηρίζοντας ότι  οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν σε ένα μικρό απομονωμένο κόμμα.

Σε συνέντευξή της στη Δημοκρατική αναφέρεται και σε μία σειρά άλλων θεμάτων, όπως τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα προβλήματα από το Brexit αλλά και την ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις για ΜμΕ και start ups που έγινε δεκτή με δική της παρέμβαση .

Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κυρία Καϊλη, είναι σωστό να αναδειχθούν οι ευρωεκλογές σε δημοψηφίσματα;
Αυτή η λογική δείχνει περίτρανα την έλλειψη σοβαρότητας του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζεται το ογδόντα τοις εκατό της νομοθεσίας που θα εφαρμοστεί στα κράτη-μέλη, ένας προϋπολογισμός που διατρέχει κάθε εθνική λειτουργία ενώ είναι σε διαβούλευση αθροιστικά περίπου 1,4 τρις ευρώ για επενδύσεις στις υποδομές, στην καινοτομία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε έργα κοινωνικής επίδρασης. Αντί τα κόμματα να δώσουν την πραγματική διάσταση της κρισιμότητας των Ευρωπαϊκών εκλογών στους πολίτες, μειώνουν τις εκλογές σε αποτέλεσμα προεκλογικής δημοσκόπησης. Για μικρότερες ή μεσαίου μεγέθους χώρες όπως η Ελλάδα, οι Ευρωπαϊκές Εκλογές είναι ίσως σημαντικότερες από τις Εθνικές όσον αφορά τόσο στην προοπτική της χώρας όσο και στην καθημερινότητα του πολίτη. Όποιος λέει το αντίθετο, βρίσκεται εκτός πραγματικότητας και καλό θα ήταν να προβληματίσει τους πολίτες.

Κατά την άποψή σας, ποιο θα είναι το διακύβευμα της ευρω-κάλπης;
Καθώς έχω την εμπειρία του 2014-2019 είναι κρίσιμο η χώρα μας να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους 21 Ευρωβουλευτές της σε ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές ομάδες που έχουν φιλοευρωπαϊκό χαρακτήρα και σημαντική επιρροή στη νομοθεσία. Ήταν ζημιά ότι το 2014 οι μισοί Ευρωβουλευτές ήταν απομονωμένοι και χωρίς διαπραγματευτική ισχύ για κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας εθνικά και οικονομικά θέματα. Για τον λόγο αυτό επιμένω ότι δεν αποτελούν εσωτερικό δημοψήφισμα οι Ευρωεκλογές. Για παράδειγμα οι έδρες που πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι απενεργοποιημένες χωρίς έργο. Αυτό δεν το ξέρει κανένας στην Ελλάδα.

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν σε ένα μικρό απομονωμένο κόμμα που δεν έχει καμία επιρροή και οι παρεμβάσεις τους κονιορτοποιούνται στις διαπραγματεύσεις. Το ίδιο και με τις έδρες που παίρνει το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Είναι απαραίτητο να εδραιώσουμε τις θέσεις μας στις δυνατές πολιτικές ομάδες. Έτσι, κάθε προοδευτικός πολίτης πρέπει να ενισχύσει την Ελλάδα σε θέσεις επιρροής σε κόμμα επιρροής όπως η Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο οποία ανήκει ιστορικά το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής.

 Τι περιμένει το Κίνημα Αλλαγής από τις ευρωεκλογές;
Ενίσχυση με διψήφιο ποσοστό, κοντά στο δεύτερο κόμμα ώστε να μην επιστρέψει ο Σύριζα μετά την στρατηγική του ήττα. Σε σχέση τώρα με τη δική μου υποψηφιότητα, μιλάμε μόνο με τη δουλειά που κάναμε με την ομάδα μου, η οποία επιβραβεύτηκε τέσσερις φορές στις Βρυξέλλες και διεθνώς. Με τη δουλειά αυτή δημιουργήσαμε για την πατρίδα μας προϋποθέσεις και ευκαιρίες να κερδίσουμε ως Έλληνες το μέλλον μας στηριζόμενοι στα δικά μας πόδια. Δεν μιλάμε προεκλογικά «για το τι πρέπει να γίνει» αλλά περιγράφουμε τι πετύχαμε. Η επόμενη πενταετία είναι πενταετία υλοποίησης. Κεφαλαιοποιούμε πάνω στις επιτυχίες μας και αλλάζουμε τη χώρα μας.

Το Brexit, εγκυμονεί κινδύνους αφού θα δημιουργήσει μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Πώς πρέπει να προετοιμαστεί η Ελλάδα γι’ αυτό;
Το Brexit είναι ένα παράδειγμα πολιτικής αποτυχίας που πρέπει να παραδειγματίζει τους λαϊκιστές και να προϊδεάζει τους πολίτες. Ο μεγάλος χαμένος του Brexit είναι ο Βρετανός πολίτης και όλοι εμείς που είχαμε εμπορικές, τουριστικές και χρηματοοικονομικές σχέσεις. Δημιουργείται με το ενδεχόμενο Brexit ένα κενό στις διμερείς σχέσεις που πρέπει να γεφυρωθεί. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει η Βρετανία να καταλήξει τελικά σε τι είδους εταιρική σχέση θέλει να έχει με την Ένωση. Ανεξάρτητα με το τι προβλέπει ο καθένας μας, η παράταση της αβεβαιότητας μόνο επιζήμια είναι.

Το σημαντικό είναι η Ελλάδα να προστατεύσει τα συμφέροντά της, την παρουσία των πολιτών της και των οικονομικών συμφερόντων της στο Βρετανικό έδαφος, και να σιγουρέψουμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα επηρεάσει τις τουριστικές ροές της χώρας μας.

Η κύρωση της Συμφωνίας της Πρεσπών και της εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, πυροδότησε μια σειρά ανακατατάξεων και εξελίξεων στην πολιτική σκηνή και στα κοινοβουλευτικά δεδομένα. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Γνωρίζετε την πολύ συγκεκριμένη και κατηγορηματική στάση μου γύρω από αυτό το θέμα αλλά και τις παρεμβάσεις μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μόνοι και χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα δέχθηκαν την υπαγόρευση μιας ταπεινωτικής συμφωνίας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. με αντάλλαγμα η γειτονική χώρα να αποφασίσει διμερώς τη σταδιακή μετονομασία της σε Βόρεια Μακεδονία, σε ορίζοντα πενταετίας! Πέρα από το ζήτημα του ονόματος που από μόνο του είναι ανιστόρητο και επικίνδυνο, πρόκειται για μία συμφωνία διάτρητη, χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες και χωρίς back stop. Οι σωστές διεθνείς συμφωνίες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έντονων σχέσεων, πρέπει να κλείνουν θέματα και όχι να τα αφήνουν να σέρνονται.

Βασικό ζήτημα για παράδειγμα είναι η πιστοποίηση των προϊόντων που φέρουν τον όρο «μακεδονικός». Αυτά πρέπει να διευκρινίζουν πλέον ποιας Μακεδονίας προϊόντα είναι; Και, όπως είπα και στον Υπ. Εξωτερικών των Σκοπίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί θα πρέπει όταν λέω ότι είμαι από τη Μακεδονία να πρέπει να διευκρινίζω εγώ από ποια Μακεδονία είμαι; Και επιπλέον, σήμερα το ζήτημα το διαπραγματεύεται ο κάπως «μετριοπαθής» Ζάεφ. Ποιος μου εξασφαλίζει όμως ότι αύριο δεν θα είναι κάποιος νέος Γκρούεφσκι που θα τορπιλίζει κάθε διμερή συνομιλία και η Ελλάδα θα είναι εκτεθειμένη χωρίς δυνατότητα αντίδρασης; Η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία ύποπτα ντροπιαστική συμφωνία για την Ελλάδα που πρέπει να αναθεωρηθεί στη πράξη. Χάσαμε το ζήτημα του ΝΑΤΟ, όμως πρέπει να παίξουμε με το χαρτί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ζητήσουμε αλλαγές . Όσο είμαι Ευρωβουλευτής οι αντιστάσεις μου θα είναι ηχηρές, εφόσον δεν έχουν εξασφαλιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Μακεδονία μας δεν είναι χαμένη υπόθεση. Θα χαθεί μόνο αν δεν υπάρχουν Ελληνες να την υπερασπιστούν.

• Με δικές σας νομοθετικές παρεμβάσεις υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις για ΜμΕ και start ups. Μιλήστε μας γι αυτό.
Σας ευχαριστώ για την ερώτηση αυτή καθώς ο πυρήνας της εργασίας μας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και την Επιτροπή Βιομηχανίας αφορούσε όλα τα επενδυτικά πακέτα σε Υποδομές, Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, Καινοτομία, καθώς και επενδύσεις Κοινωνικής Επίδρασης. Αθροιστικά, μιλάμε για κεφάλαια ύψους 1,4 τρις ευρώ με κύρια επενδυτικά εργαλεία το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (γνωστό και ως Σχέδιο Γιούνκερ) και τη διάδοχη κατάστασή του, το InvestEU που θα είναι σε εφαρμογή τη περίοδο 2021-2027. Ως προς το «Σχέδιο Γιούνκερ» ήμουν η βασική εισηγήτρια του νομοσχεδίου επέκτασης του προγράμματος για την Επιτροπή Βιομηχανίας. Ήταν μια μεγάλη διαπραγματευτική μάχη εναντίον κυρίως των Γερμανών, που έληξε με μια μεγάλη νίκη.

Κατά την πρώτη φάση του προγράμματος η Ελλάδα ήταν 11η σε απορρόφηση κεφαλαίων. Πλέον με τις παρεμβάσεις μας η Ελλάδα είναι πρώτη. Στη συνέχεια, έχοντας την εμπειρία του Σχεδίου Γιούνκερ, χτίσαμε από την αρχή σε συνεργασία με την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Είμαστε περήφανοι ότι όλες μας οι βελτιωτικές προτάσεις (εφτά σημεία) με μακροοικονομική μελέτη που έκανε η ομάδα μου, αναδιαμορφώσαμε το πλάισιο δράσης και κάναμε ακόμα πιο εύκολη τη πρόσβαση της χώρας μας σε ζωτικά επενδυτικά κεφάλαια και για τις επιχειρήσεις αλλά και για τις περιφέρειες που θέλουν να υλοποιήσουν έργα υποδομής.

Δεν χρειάζεται να ταλαιπωρήσω τους αναγνώστες σας με λεπτομέρειες. Θα έχουμε σύντομα την ευκαιρία να μιλήσουμε και στη Ρόδο για το πώς οι Ελληνικές Επιχειρήσεις αλλά και η Περιφέρεια θα μπορέσουν να λάβουν σημαντικά κεφάλαια για έργα πνοής και επενδύσεις που αυξάνουν τις ροές κεφαλαίου και δημιουργούν πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Αυτή είναι η επιτομή και η ταυτότητα της πολιτικής μου δράσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη περίοδο 2014-2019, αυτή θα είναι και την περίοδο 2019-2024: Μία Ελλάδα που απορροφά τις επενδυτικές ευκαιρίες, χτίζει το μέλλον της σε στρατηγικές υποδομές που την καθιστούν ανταγωνιστική στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, και επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο με αποφασιστικά, ασφαλή και σίγουρα βήματα.

 

 

 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.