Το ταμπεραμέντο των Ιταλών είναι τόσο έντονο που ακόμη και οι επιλογές στις βρισιές τους είναι αν μη τι άλλο σκαμπρόζικες. Αν θέλει να σε «στολίσει» ο Ιταλός θα καταραστεί τους νεκρούς συγγενείς σου ή πιο απλά θα χρησιμοποιήσει ανατομικά χαρακτηριστικά με ευφάνταστο τρόπο για να εκφράσει τον θυμό και την οργή του.
Μέχρι εδώ τίποτα δεν φαίνεται παράξενο. Τα τελευταία χρόνια όμως μια απλή λέξη, με θετική μάλιστα συνυποδήλωση, η λέξη «καλοπροαίρετος», «buonista» στα ιταλικά, φαίνεται να αποτελεί πλέον βρισιά. Και αν όχι κυριολεκτικά, σίγουρα όμως είναι ένας χαρακτηρισμός μάλλον υποτιμητικός για τα νέα «ήθη» της χώρας. Στα χείλη μάλιστα ενός εκ των δύο εταίρων της κυβέρνησης, του ηγέτη της ξενοφοβικής Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, είναι μάλλον ένα επικίνδυνο όπλο.
«Το ευρωπαϊκό όνειρο θάβεται από τους γραφειοκράτες, τους καλοπροαίρετους και τους τραπεζίτες που κυβερνούν την Ευρώπη εδώ και πολύ καιρό» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια εκδήλωσης στο Μιλάνο κατά την οποία ανακοίνωσε τη δημιουργία συμμαχίας με άλλα ακροδεξιά κόμματα από τη Φινλανδία, τη Γερμανία ως τη Δανία εν όψει των ευρωεκλογών.
Τα πάνω κάτω στην πολιτική
Στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου σε τηλεοπτική εκπομπή ο Σαλβίνι μίλησε περιφρονητικά για όλους εκείνους τους «καλοπροαίρετους που λένε στους μετανάστες ελάτε, ελάτε, ελάτε, καθώς τους καταδικάζουν στον θάνατο», εννοώντας το επισφαλές ταξίδι που επιχειρούν για να περάσουν στην Ευρώπη.
Η νέα έννοια που έχει λάβει η λέξη καλοπροαίρετος εξαπλώνεται, δείχνοντας με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Οχι στη γλώσσα του Πιραντέλο φυσικά, αλλά στην πολιτική σκηνή της γείτονος. Σήμερα πια το να χαρακτηρίζεται κάποιος πολύ καλός, ή καλοπροαίρετος, «buonista» δηλαδή, δεν αποτελεί εύσημο.
Οι Ιταλοί όμως δεν είναι μόνοι σε αυτό το παράδοξο. Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία έχει συχνά προσβάλει τους «καλούς ανθρώπους», «Gutmensch» στα γερμανικά. Το 2015 μάλιστα μια κριτική επιτροπή γλωσσολόγων και συγγραφέων απεφάνθη ότι πρόκειται για τη χειρότερη λέξη του έτους. Η κυριολεκτική χρήση της, που αφορά δηλαδή όλους «όσοι είναι αντίθετοι με τις επιθέσεις σε σπίτια προσφύγων», έγραψε η επιτροπή, «δείχνει ότι η ανεκτικότητα και η εξυπηρετικότητα γενικά, είναι έννοιες αφελείς και ανόητες».
Πρόσφατα υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ αυτών και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασαν ανησυχίες για το γεγονός ότι οι ιταλοί λαϊκιστές το έχουν παρακάνει και πως θα μπορούσαν να φυτέψουν τους σπόρους της καταστροφής σε ένα μπλοκ που προσέφερε στην Ηπειρο 70 χρόνια ειρήνης. O Μακρόν έχει προσωπική εμπειρία με αυτή την πολιτική που ανατρέπει κάθε λογική, με αποκορύφωμα πρόσφατες ακραίες δηλώσεις και χωρίς προηγούμενο επιθέσεις εκ μέρους ιταλών αξιωματούχων προς τη χώρα του, γεγονός που τον ανάγκασε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή του στη Ρώμη.
Οι υποστηρικτές του Σαλβίνι
«Ορισμένοι υπερασπίζονται τον εθνικισμό» είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του τον περασμένο Μάρτιο στον δημοφιλή οικοδεσπότη ιταλικού τοκ σόου Φάμπιο Φάτσιο και έναν από τους αγαπημένους «καλοπροαίρετους» ανθρώπους και άρα στόχους του Σαλβίνι, «όμως – πρόσθεσε ο Μακρόν – θα πολεμήσω αυτούς τους ανθρώπους με δύναμη γιατί πιστεύω ότι εξαιτίας τους θα χάσουμε δέκα με είκοσι χρόνια, διότι θα μας σύρουν σε παλαιές διαιρέσεις».
Οι υποστηρικτές του Σαλβίνι χλεύασαν τον γάλλο πρόεδρο, όπως και τους πάνω από 200.000 ανθρώπους που κατέβηκαν πρόσφατα στους δρόμους στο Μιλάνο για να διαμαρτυρηθούν για τις ρατσιστικές πολιτικές της λαϊκιστικής κυβέρνησης. Τι απαντούν οι επικριτές αυτού του ετερόκλητου κυβερνητικού συνασπισμού; «Αν ο Σαλβίνι έχει φέρει τούμπα τις έννοιες, ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο έχει μετατρέψει την άγνοια σε επαγγελματικό διαπιστευτήριο». Βιτριολικά συμπληρώνουν, «η Ιταλία έχει γεμίσει από δύσμοιρους ερασιτέχνες που φορούν την απειρία τους ως παράσημο και μετατρέπουν τη χώρα σε έναν αλλόκοτο κόσμο όπου το παράλογο έχει γίνει η λογική στην πολιτική».
«Είναι σαν να προέρχονται από διαφορετικό πλανήτη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι που και αυτός αποτελεί στόχο των νυν κυβερνώντων. Γιατί; Είναι ένας αυτούσιος buonista.