Η ιστορία της Novartis, που επανέρχεται στο προσκήνιο εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο πυροδοτώντας συνεχείς πολιτικές εντάσεις, όπως όλα δείχνουν θα βρίσκεται για πολύ καιρό ακόμα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας – και κυρίως στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε.
Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, απαντώντας σε ερωτήσεις μελών του Συμβουλίου, στο πλαίσιο της ακρόασής της, εκτίμησε ότι μέσα σε έξι μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για το σύνολο της υπόθεσης της Novartis, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής».
Μέχρι τότε η εισαγγελική λειτουργός μαζί με τους επίκουρους συναδέλφους της Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη ετοιμάζουν τα επόμενα βήματά τους που θα σηματοδοτήσουν, όπως εκτιμάται, και το τέλος του κύκλου της έρευνάς τους.
Τα πέντε επόμενα βήματα
1. Θα αποτιμηθούν ποινικά τα υπάρχοντα στοιχεία όσον αφορά τα πέντε πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η έρευνα παραμένει ανοιχτή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από το Πάσχα οι εισαγγελείς θα έχουν αποφασίσει για τη δικονομική μεταχείριση σε σχέση με τα πρόσωπα αυτά, που είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι πρώην υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας, Αδωνις Γεωργιάδης και Μάριος Σαλμάς. Και όπως όλα δείχνουν, ύστερα από αυτή την κίνηση των εισαγγελέων θα αυξηθεί κατά πολύ και ο αριθμός των αρχειοθετήσεων για τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία δεν προέκυψε ούτε ίχνος αξιόποινης πράξης.
2. Αφού η Βουλή αποφασίσει για το αίτημα επί της άρσης ή μη της ασυλίας του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, σε περίπτωση άρσης της ασυλίας θα κληθεί ο πρώην υπουργός, με την ιδιότητα του υπόπτου, να εκθέσει τους υπερασπιστικούς του ισχυρισμούς και να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, που στη συνέχεια θα συνεκτιμηθούν από την κυρία Τουλουπάκη προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω δικονομική πορεία της υπόθεσης, που είναι είτε η άσκηση ποινικής δίωξης, είτε η αρχειοθέτηση της δικογραφίας και ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο.
3. Θα κληθούν, με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης, μέλη των επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων για τα οποία έχουν προκύψει στοιχεία ότι ελάμβαναν αποφάσεις ευνοϊκές για τη Novartis και προχωρούσαν στις τιμολογήσεις νέων φαρμάκων της φαρμακοβιομηχανίας χωρίς να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Για τα πρόσωπα αυτά το ερευνώμενο αδίκημα είναι απιστία, καθώς με μια σειρά από πράξεις ή παραλείψεις τους φέρεται, κατά τις Αρχές, να ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο.
4. Με την ιδιότητα του υπόπτου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος αναμένεται να κληθεί να ασκήσει τα δικονομικά του δικαιώματα και ο εκπρόσωπος εταιρείας παροχής υπηρεσιών η οποία φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τη Novartis ως «πλυντήριο» για νομιμοποίηση βρώμικου χρήματος, που είχε ως τελικό αποδέκτη κρατικούς αξιωματούχους.
5. Τέλος, αναμένεται να κληθούν ως ύποπτοι ιατροί οι οποίοι φέρεται να είχαν δωροδοκηθεί με διάφορους τρόπους από τη Novartis.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισαγγελείς για καθένα τμήμα της έρευνάς τους που θα ολοκληρώνεται θα προχωρούν αυτοτελώς είτε στην άσκηση ποινικής δίωξης, ώστε η δικογραφία να παίρνει τον δρόμο της για την κύρια ανάκριση, είτε στην αρχειοθέτηση, όπου αυτό απατείται.
Οπως είναι γνωστό, όσον αφορά τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή, όσο και για τον Νίκο Μανιαδάκη, ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος υπουργών Υγείας και ήταν ένας από τους τρεις, αρχικούς, προστατευόμενους μάρτυρες, η δικογραφία μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της δωροδοκίας βρίσκεται στα χέρια ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς.
Ωστόσο, όσο πλησιάζει η ώρα των διώξεων και της – διαφαινόμενης – διεύρυνσης της λίστας των κατηγορουμένων, επανέρχεται ως ενδεχόμενο να αναλάβει τη δικογραφία εφέτης – ειδικός ανακριτής, όπως έχει συμβεί μέχρι τώρα για πολλές σοβαρές υποθέσεις.