Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τίθεται η Axon Συμμετοχών, συμφερόντων του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς.

Η Πειραιώς είχε καταγγείλει τα δάνεια της Axon και επιθυμούσε μέσω της ειδικής διαχείρισης να απομακρυνθεί ο επιχειρηματίας στον οποίο καταλόγιζε μη συνεργασία και καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για να βρεθεί μια κοινή λύση σχετικά με τις δανειακές υποχρεώσεις της Axon.

O ειδικός διαχειριστής μετά την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων της Axon θα βγάλει προς πώληση τις συμμετοχές της. Τα φιλέτα είναι το 47,62% που κατέχει η Αxon στον όμιλο υγείας Euromedica και το 49,7% της εταιρείας SONAK Συστήματα Προγράμματα Ηλεκτρονικών με δραστηριότητα στην αμυντική τεχνολογία.

Παλαιότερα, το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών της Euromedica είχαν προτείνει προς τον κ. Λιακουνάκο να μετοχοποιήσουν τα χρέη της Euromedica, να αποκτήσουν αυτές τον έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου, να χρηματοδοτήσουν εκ νέου με 25 εκατ. της εταιρεία και να τοποθετήσουν νέας διοίκηση από πρόσωπα της επιλογής τους.

Η οικογένεια δεν συμφωνούσε με αυτή την εξέλιξη γιατί έτσι θα έχανε τον έλεγχο της εταιρείας και υποστήριζε πως σύντομα θα βρει στρατηγικό επενδυτή για τη Euromedica. Στη συνέχεια όμως οι τράπεζες πώλησαν τα δάνεια ύψους 200 εκατ. ευρώ της Euromedica στην αμερικανική Farallon, ενώ η τελευταία έχει αποκτήσει και το 17,5% της Euromedica.

Ετσι, θεωρείται σίγουρο πως το fund της Farallon θα είναι ένας από τους εν δυνάμει αγοραστές του ποσοστού 47,62% της Euromedica, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται να υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Αλλωστε ο όμιλος της Euromedica, παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αποτελεί μια σημαντική οντότητα στον ιδιωτικό τομέα υγείας με 46 διαγνωστικά κέντρα στην Ελλάδα, 12 γενικές, μαιευτικές και ψυχιατρικές κλινικές και 1.650 νοσοκομειακές κλίνες.