Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία επέστρεψε σε ανάπτυξη, η οποία ωστόσο δεν είναι τόσο δυναμική όσο αναμενόταν, τονίζει σε ανάλυσή της η Oxford Economics, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Σε αυτό σημειώνεται πως το ιστορικό χαμηλό των ομολόγων και η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ δεν αρκούν για την αντιστροφή της φαύλης κατάστασης και της καταστροφικής αναλογίας υψηλού χρέους – χαμηλής ανάπτυξης.
«Η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη, αλλά δεν είναι τόσο δυναμική όσο ελπίζαμε. Ωστόσο, εκτός εάν η Ελλάδα μπορέσει να επανεκκινήσει την οικονομία και να επεκτείνει σημαντικά την περιορισμένης φορολογική βάση της, θα παραμείνει παγιδευμένη σε περιβάλλον υψηλού χρέους – χαμηλής ανάπτυξης. Αυτό σχεδόν εγγυάται ότι οι επίσημοι πιστωτές θα διατηρήσουν μια σφιχτή λαβή στις οικονομικές υποθέσεις της Ελλάδας» αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της η Oxford Economics, την οποία επικαλούνται οι Financial Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο εδώ και σχεδόν 14 χρόνια, επισημαίνοντας την επιστροφή της χώρας που βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους που κατέστρεψε την ευρωζώνη κατά την τελευταία δεκαετία.
Παραθέτοντας τα στοιχεία, η οικονομική εφημερίδα καταγράφει πως η Ελλάδα «έχει εισέλθει σε «περίοδο οικονομικής ανάπτυξης που την κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων στην ευρωζώνη», όπως αναφέρει η έκθεση του Μαρτίου του ΔΝΤ», και πως την ίδια ώρα το γερμανικό ομόλογο ήταν αρνητικό για πρώτη φορά από το 2016. Παράλληλα, η Ελλάδα ετοιμάζεται να συμφωνήσει πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, καθώς επιδιώκει να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της, γράφουν οι FT.