Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο άρχισε χθες Παρασκευή, με πρώτο σταθμό το Σαντιάγο, περιοδεία στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, κατά την οποία στο επίκεντρο των επαφών του βρίσκονται η κρίση στην Βενεζουέλα και η αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στην περιοχή.
Ο Πομπέο συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ρομπέρτο Αμπουέρο με τον οποίο είχε γεύμα εργασίας.
Στην ατζέντα των συζητήσεων που είχε ο Πομπέο υπήρχε κυρίως η κρίση στη Βενεζουέλα, με στόχο να ενταθούν οι πιέσεις στην κυβέρνηση του προέδρου της Νικολάς Μαδούρο.
Την ώρα που η Ουάσινγκτον επισείει τακτικά το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής, ο πρόεδρος της Χιλής υπενθύμισε ότι μια αλλαγή εξουσίας στη Βενεζουέλα θα πρέπει να γίνει μέσω «μιας δημοκρατικής και ειρηνικής οδού, που θα αποκλείει μια επέμβαση στρατιωτικού είδους» σύμφωνα με σύνοψη των συνομιλιών του Πομπέο με τον Πινιέρα στο Σαντιάγο, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία της Χιλής.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον πρόεδρο Πινιέρα για την υποδοχή σχεδόν 300.000 πολιτών της Βενεζουέλας, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω της βαθειάς οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει.
«Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Πινιέρα επειδή μας βοηθάει να απομονώσουμε τον Νικολάς Μαδούρο και επειδή έδειξε αλληλεγγύη απέναντι στους αθώους ανθρώπους που φεύγουν για να γλιτώσουν από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στη χώρα τους», δήλωσε ο Πομπέο.
Μετά την Χιλή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να μεταβεί στην Παραγουάη, το Περού και την Κολομβία. Αύριο, Κυριακή, θα επισκεφθεί την Κουκουτά, στην μεθόριο της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα, όπου στις 23 Φεβρουαρίου αντιπολιτευόμενοι στον Μαδούρο προσπάθησαν μάταια να πετύχουν την άρση του κυβερνητικού αποκλεισμού και να εισέλθουν στην Βενεζουέλα τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας που είχαν συγκεντρωθεί εκεί.
Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού στη Χιλή έγινε λίγες ημέρες πριν από την σύνοδο της Ομάδας της Λίμας (Καναδάς και 13 χώρες της Λατινικής Αμερικής), η οποία θα γίνει τη Δευτέρα στο Σαντιάγο. Η πλειονότητα των μελών της ομάδας αυτής έχει αναγνωρίσει τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.
Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μια βαθειά οικονομική κρίση, η οποία έχει αναγκάσει σε φυγή περισσότερους από 2,7 εκατομμύρια Βενεζουελάνους από το 2015 εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων που αντιμετωπίζει η χώρα σε βασικά αγαθά και φάρμακα. Αυτές έχουν εξάλλου επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες από μαζικές διακοπές της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Την ίδια ώρα εν μέσω του εμπορικού πολέμου που μαίνεται μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο Πομπέο προειδοποίησε το Σαντιάγο: «Μην απατάσθε: οι εμπορικές δραστηριότητες της Κίνας είναι στις περισσότερες περιπτώσεις βαθειά συνδεδεμένες με την εθνική της ασφάλεια, τους τεχνολογικούς της στόχους», σημείωσε.
Η Κίνα έγινε μέσα σε μερικά χρόνια ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Χιλής. Το Πεκίνο εκπροσωπεί το 30% των εξαγωγών των λατινοαμερικανικών χωρών, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ με 17% και η ΕΕ με 14%.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ