Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τη βαλλόμενη υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν την περασμένη Κυριακή για να την εξαναγκάσει σε παραίτηση ύστερα από μήνες θυελλωδών εκρήξεων για τη μεταναστευτική πολιτική, ο μοναδικός άλλος παρών στο δωμάτιο ήταν ο Μικ Μαλβέινι, ο εκτελών χρέη προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, ο οποίος δεν έκανε καμία προσπάθεια να αποτρέψει τη σύγκρουση αλλά, αντίθετα, βοήθησε να συνταχθεί η επιστολή παραίτησης.
Την επομένη, όταν ο Τραμπ αποφάσισε να διώξει τον διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών Ράντολφ Αλες, ο Μαλβέινι μετέφερε το μήνυμα αντί να προσπαθήσει να τον μεταπείσει. Τόσο η Νίλσεν όσο και ο Αλες θεωρήθηκε ευρέως ότι απολύθηκαν επειδή δεν ήταν αρκετά σκληροί στην πολιτική των συνόρων με το Μεξικό, τα οποία ο Τραμπ θέλει να κλείσει στους μετανάστες.
Στις πρώτες του 100 ημέρες ως εκτελών χρέη προσωπάρχη, ο Μαλβέινι έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στο περιβάλλον του Τραμπ αλλά πολύ διαφορετικό από εκείνον των δύο προκατόχων του. Σύμφωνα με τους «New York Times», για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε πρόεδρος ο Τραμπ έχει έναν προσωπάρχη που ενθαρρύνει αντί να περιορίζει τα συντηρητικά ένστικτά του – που, στην ουσία, αφήνει τον Τραμπ να είναι ο εαυτός του.
Πρώην βουλευτής από τη Νότια Καρολίνα και ηγέτης του υπερδεξιού κινήματος Tea Party, ο Μαλβέινι δεν είναι προϊόν του συντηρητικού κατεστημένου, όπως ο Ρινς Πρίμπους, ο πρώτος προσωπάρχης του Τραμπ, ή της στρατιωτικής ιεραρχίας, όπως ο Τζον Κέλι, ο δεύτερος προσωπάρχης. Αντίθετα, κατέφθασε στον Λευκό Οίκο από τη ριζοσπαστική πτέρυγα του συντηρητικού κινήματος, που είχε ως στόχο να εφαρμόσει τις πολιτικές του Τραμπ προτού ακόμη ο Τραμπ να μπει στην πολιτική.
Ανορθόδοξοι διορισμοί
αλλά και εκκαθαρίσεις
Μερικοί αναλυτές θεωρούν ότι η χιονοστιβάδα σκληροπυρηνικών πολιτικών, οι ανορθόδοξοι διορισμοί και οι εκκαθαρίσεις των τελευταίων ημερών αποτελούν ένδειξη της αυξανόμενης επιρροής του Μαλβέινι και πιστεύουν ότι αυτός σπρώχνει τον πρόεδρο προς τα δεξιά. Αλλά πηγές από τον Λευκό Οίκο επιμένουν ότι ο Μαλβέινι απλώς απελευθερώνει τον Τραμπ να ακολουθήσει τις πολιτικές που έτσι κι αλλιώς προτιμά.
Σύμφωνα με τους επικριτές του, η προσέγγιση του Μαλβέινι έχει αποχαλινώσει επικίνδυνα τον πρόεδρο. Αφού επέβαλε κλείσιμο της κυβέρνησης επί πέντε εβδομάδες στις αρχές του χρόνου, τις τελευταίες ημέρες ο Τραμπ έχει απειλήσει να κλείσει τα νότια σύνορα των ΗΠΑ, έχει επιλέξει αντισυμβατικούς υποψηφίους για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα παρά τα σοβαρά ζητήματα που βαρύνουν ορισμένους από αυτούς και άρχισε να εκκαθαρίζει την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.
Στη διάρκεια τεταμένων διαπραγματεύσεων όταν η κυβέρνηση ήταν κλειστή στις αρχές του χρόνου, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι από την Αλαμπάμα παραπονέθηκε έντονα για την τάση του Μαλβέινι να ακυρώνει εβδομάδες δικομματικών διαβουλεύσεων με ένα γρήγορο σχόλιο που έκανε προς τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο. Ο Σέλμπι είπε στον Δημοκρατικό γερουσιαστή Πάτρικ Λίχι του Βερμόντ ότι ο Μαλβέινι είναι «ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στην Ουάσιγκτον».
Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με το σχόλιό του αυτό, ο Σέλμπι διόρθωσε με έμφαση «Εννοείτε τον εκτελούντα χρέη προσωπάρχη;» προτού στρέψει την πλάτη και φύγει.
Υπεύθυνος για τη δεξιά
στροφή του προέδρου
Υστερα από περισσότερους από τρεις μήνες, ο Τραμπ δεν έχει αφαιρέσει ακόμη επισήμως το «εκτελών χρέη» από τον τίτλο του Μαλβέινι, αλλά τον ίδιο δεν τον νοιάζει, καθώς λέει σε όλους ότι οποιοσδήποτε εργάζεται για τον πρόεδρο υπηρετεί κατά τη βούληση του προέδρου, συνεπώς είναι «εκτελών χρέη».
Ο Μαλβέινι όμως δεν συμπεριφέρεται σαν προσωρινός προσωπάρχης αλλά σαν κάποιος που περιμένει ότι θα μείνει για πολύ στο πόστο αυτό, φέρνοντας για παράδειγμα στη Δυτική Πτέρυγα μια ομάδα βοηθών από το Γραφείο Διοίκησης και Προϋπολογισμού του οποίου ήταν διευθυντής. Επικρίνεται, εντός του Λευκού Οίκου, για το ότι έχει δημιουργήσει το δικό του φέουδο και ότι καλλιεργεί τα νατιβιστικά ένστικτα του Τραμπ (που προωθούν τα συμφέροντα των ντόπιων έναντι των μεταναστών) και την επιθυμία του να φροντίζει τη σκληροπυρηνική πολιτική βάση του.
Αλλά άνθρωποι από το περιβάλλον του προέδρου λένε ότι ο Μαλβέινι πιστώνεται – ή χρεώνεται – υπερβολικά τη δεξιά στροφή στις πολιτικές του Τραμπ. Το ένστικτο του Τραμπ, λένε, είναι να απευθύνεται στον πυρήνα των οπαδών του και θέλει να τους δείξει ότι συνεχίζει τη σκληρή γραμμή στη μετανάστευση.